Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ της αγοράς γράφουν και σχολιάζουν: σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της ΜΙΔΑΣ ΑΧΕΠΕΥ

tags :
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ της αγοράς γράφουν και σχολιάζουν: σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της ΜΙΔΑΣ ΑΧΕΠΕΥ

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ της αγοράς γράφουν και σχολιάζουν: 

“Αναμφισβήτητα από τα σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας, για τις Διεθνείς Αγορές, ήταν και η υποχώρηση της τιμής του αργού Πετρελαίου brent κάτω από το ψυχολογικό όριο των $30/bbl (τελευταία φορά είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2004), το οποίο οφείλεται ουσιαστικά στις σημαντικές ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση Κινεζικής Οικονομίας και τις προεκτάσεις της” επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Πλην όμως των ανησυχιών για την επιβράδυνση της Οικονομίας της Κίνας (εκτιμήσεις για υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά 0,3%-0,4% το 2016), άλλες αιτίες για την υποχώρηση της τιμής του Πετρελαίου είναι τα υψηλά Πετρελαϊκά αποθέματα, αλλά και η αύξηση, κατά αντιστοιχία της ζήτησης, της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ το 2015. Βάσει στοιχείων και εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ στην έκθεση του Δεκεμβρίου 2015, η Παγκόσμια προσφορά το γ΄3μηνο του 2015 των 95mb/d υπερβαίνει την Παγκόσμια ζήτηση των 93,6 mb/d κατά 1,4mb/d.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Ιράν, αναμένεται να επιστρέψει στις Αγορές το 2016 και να βρεθεί έως το 2020 μέσα στις πρώτες πέντε θέσεις των Πετρελαιοπαραγωγών παγκοσμίως (εκτιμήσεις για παραγωγή έως και 6mb/d, από τα εκτιμώμενα 3,5mb/d το 2016).

Η Σαουδική Αραβία προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες για την επιστροφή του Ιράν στην Αγορά θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή κατά 1-1,5 mb/d. Ήδη τα δημοσιεύματα για σκέψεις εισαγωγής ποσοστού 5% της Saudi Aramco στις Διεθνείς Αγορές από τη Σαουδική Αραβία, το οποίο σε περίπτωση που συμβεί, θα αποτελέσει και την εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία Παγκοσμίως, καταδεικνύει τη σημαντική έλλειψη εσόδων, βάσει προϋπολογισμού, που βιώνουν οι Πετρελαιοπαραγωγοί, αλλά και τη συρρίκνωση των επενδυτικών funds των Χωρών αυτών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

“Επειδή έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εκτιμήσεις Ξένων Τραπεζών και Οίκων που βλέπουν διολίσθηση του πετρελαίου στα $20/bbl και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και χαμηλότερα, είναι λογικό να ξεκινήσει κανείς την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε leaders του κλάδου με χαμηλό δανεισμό και ισχυρή ρευστότητα, που θα μπορέσουν να αντέξουν στις πιέσεις και ενδεχομένως να μεγαλώσουν μέσα από αυτή την κρίση” τονίζει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης