Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

«Κυνήγι» εξαγορών στην ενέργεια, ετοιμάζονται να «ρίξουν» δισ, δολαρίων

tags :
«Κυνήγι» εξαγορών στην ενέργεια, ετοιμάζονται να «ρίξουν» δισ, δολαρίων

Δισεκατομμύρια δολαρίων ετοιμάζονται να «ρίξουν» όμιλοι private equity, όπως η Carlyle και η Blackstone, σε ένα «κυνήγι» εξαγορών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η κατάρρευση των τιμών του «μαύρου χρυσού» αναμένεται να οδηγήσει σε ένα «κύμα» πωλήσεων assets, όπως αναφερόταν σε δημοσίευμα των «FinancialTimes».

Η Carlyle σημειώνει ότι οι επενδυτές έχουν δεσμεύσει 2,5 δισ. δολ. στο πρώτο της διεθνές ενεργειακό fund, ποσό που συνιστά την υψηλότερη πρώτη άντληση κεφαλαίων στην 28ετή ιστορία του ομίλου, «ανεβάζοντας» σε περισσότερα από 10 δισ. δολ. τον συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ο όμιλος, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, αναμένεται να στοχεύσει στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ προετοιμάζεται να επενδύσει έως και 1 δισ. δολ. σε υπεράκτια βρετανικά κοιτάσματα, καθώς, βάσει του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε την Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση, αναμένεται να μειωθούν οι φόροι επί των κερδών της βιομηχανίας, ενώ εισήχθη και ένα νέο επίδομα επενδύσεων για την ενθάρρυνση της εξερεύνησης.

Η άντληση κεφαλαίων της Carlyle έρχεται να συγκριθεί με τα 9 δισ.  δολ. σε κεφάλαια που ο πρόεδρος της BlackstoneSteveSchwarzman, δήλωσε, αυτή την εβδομάδα, ότι η εταιρεία του διαθέτει σε funds εξαγορών και πίστωσης προκειμένου να δαπανήσει σε επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Η GSO, ο πιστωτικός βραχίονας της Blackstone, «εξοπλίζει» επίσης ένα fund για επενδύσεις σε χρέος εταιρειών ενέργειας, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. δολ. σε μέγεθος.

Το μέγεθος των funds υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου -τώρα περισσότερο από 50% χαμηλότερα σε σχέση με το αποκορύφωμα των 115 δολ. του περασμένου καλοκαιριού, στα 54 δολ. το βαρέλι- θα φέρουν στην αγορά assets με ελκυστικές τιμές.

Το 60% του fund της Carlyle είναι πιθανό να επενδυθεί σε πεδία παραγωγής, πολλά εκ των οποίων είναι υπεράκτια, με ένα σημαντικό τμήμα να βρίσκεται στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα, όπως ανέφεραν στους «F.T.» άτομα με γνώση των σχεδίων.

Μια πιθανή εξαγορά από την Carlyle θα μπορούσε να αφορά ένα μερίδιο στο έργο βαθέων υδάτων LagganTormore της Total, δυτικά του Σέτλαντ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους. Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός βολιδοσκοπεί αγοραστές για ένα μερίδιο 20%.

Ωστόσο, ενώ στελέχη της βιομηχανίας λένε ότι η περικοπή στον λεγόμενο συμπληρωματικό φορολογικό συντελεστή του Ηνωμένου Βασιλείου στους παραγωγούς, από 30% σε 20%, θα ενθαρρύνει το ενδιαφέρον στην περιοχή, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα ως προς την πρόσβαση σε υποδομές. Η μεταβλητότητα της τιμής του πετρελαίου, επιπλέον, έχει απομακρύνει τους αγοραστές από τους πωλητές.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης