Τελευταία Νέα
Παλμός της Αγοράς

Η Ευρώπη υπνοβατεί προς την καταστροφή προειδοποιούν 17 κορυφαίοι οικονομολόγοι - Ευθύνονται όλοι οι δημιουργοί και εφαρμοστές του ευρώ

Η Ευρώπη υπνοβατεί προς την καταστροφή προειδοποιούν 17 κορυφαίοι οικονομολόγοι -  Ευθύνονται όλοι οι δημιουργοί και εφαρμοστές του ευρώ
Το ευρώ έχει διαλυθεί ως ένα λειτουργικό σύστημα και βρίσκεται αντιμέτωπο με ολοκληρωτική κατάρρευση που θα έχει ανυπολόγιστες απώλειες και θα φέρει ανθρώπινη δυστυχία, εκτός αν υπάρξει μια δραστική αλλαγή πορείας, προειδοποιούν 17 κορυφαίοι οικονομολόγοι, όλοι υποστηρικτές του ευρώ, που συνυπογράφουν έκθεση του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη.
Σύμφωνα με την έκθεση των 17 οικονομολόγων, μεταξύ των οποίων ο Peter Bofinger και ο Daniel Gros, αλλά και καθηγητές του London School of Economics, η Ευρώπη υπνοβατεί προς την καταστροφή, ενώ το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν λάβει πακέτα διάσωσης έχει επιδεινωθεί δραματικά.
«Η αίσθηση ότι η οικονομική κρίση είναι ατελείωτη, με ένα ντόμινο που διαδέχεται το άλλο, πρέπει να αντιστραφεί. Το τελευταίο ντόμινο, στην Ισπανία, είναι μόλις μέρες μακριά από μια κρίση ρευστότητας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Αυτή η δραματική κατάσταση είναι το αποτέλεσμα ενός συστήματος της ευρωζώνης το οποίο, όπως είναι σήμερα δομημένο, είναι διαλυμένο. Η αιτία είναι η συστημική αποτυχία. Είναι ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών χωρών που πήραν μέρος στον κακό σχεδιασμό, στην δημιουργία και την εφαρμογή του ευρώ, να συμβάλουν σε μια λύση. Απουσιάζει μία συλλογική αντίδραση, με αποτέλεσμα το ευρώ να διαλυθεί», τονίζουν στην έκθεση του Ινστιτούτου.
Οι πολιτικές που συζητούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όπως τα ευρωομόλογα, η συγκέντρωση του χρέους και η δημοσιονομική ένωση, έχουν θολώσει τα νερά, εκτιμούν οι έγκριτοι οικονομολόγοι. Τίποτα από αυτά δεν ήταν αναγκαία για να σπάσει το αδιέξοδο, τονίζουν.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, το σύστημα θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί άμεσα με τη δημιουργία ενός δανειστή εσχάτης ανάγκης για σταματήσουν να εκτινάσσονται οι αποδόσεις των ομολόγων, είτε με την κινητοποίηση της ΕΚΤ είτε παρέχοντας στον ESM την άδεια να δανειστεί από την ΕΚΤ.

Την έκθεση συνυπογράφουν οι:
1. Patrick Artus, επικεφαλής οικονομολόγος, NATIXIS
2. Erik Berglof , επικεφαλής οικονομολόγος, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης
3. Peter Bofinger, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας και Καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Würzburg
4. Giancarlo Corsetti, καθηγητής, πανεπιστήμιο του Cambridge
5. Paul De Grauwe, καθηγητής, London School of Economics
6. Guillermo de la Dehesa, πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR),
7. Lars Feld, καθηγητής, πανεπιστήμιο του Freiburg
8. Jean Paul Fitoussi, καθηγητής, Institut d'Etudes Politiques de Paris
9. Luis Garicano, καθηγητής London  School of Economics
10. Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ντάνιελ Γκρος (CEPS)
11. Kevin O'Rourke, καθηγητής, University of Oxford
12. Lucrezia Reichlin, καθηγητής, London Business School
13. Hélène Rey, καθηγητής, London Business School
14. Andre Sapir, μέλος του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών
15. Dennis Snower, πρόεδρος, Kiel Institute for the World Economy
16. Hans Joachim, καθηγητής, Universitat Pompeu Fabra
17. Beatrice Weder di Mauro, καθηγητής, Johannes Gutenberg University of Mainz

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης