Τελευταία Νέα
Παλμός της Αγοράς

Παπανδρέου: Πρώτα εκλογές και μετά θα αποφασίσει η κυβέρνηση που θα εκλεγεί αν θέλει δημοψήφισμα - Δεν μπορούμε να ακολουθούμε μόνο τις απαιτήσεις των αγορών

Παπανδρέου: Πρώτα εκλογές και μετά θα αποφασίσει η κυβέρνηση που θα εκλεγεί αν θέλει δημοψήφισμα - Δεν μπορούμε να ακολουθούμε μόνο τις απαιτήσεις των αγορών
Την άποψη ότι στην Ελλάδα πρέπει να προηγηθούν οι εκλογές και στη συνέχεια θα αποφασίσει η κυβέρνηση που θα εκλεγεί αν θα προχωρήσει δημοψήφισμα, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις νέες ιδέες περί δημοψηφίσματος, αυτή τη φορά από τη γερμανική πλευρά. Ο ίδιος σχολίασε, ακόμη, ότι το δημοψήφισμα είναι ένα θέμα ευρύτερης δημοκρατικής νομιμοποίησης και δεν μπορούμε να ακολουθούμε μόνο τις άμεσες απαιτήσεις των αγορών.
Σε συνέντευξή του στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE, ο κ. Παπανδρέου, εξήγησε ότι προτείνοντας το δημοψήφισμα, είχε θεωρήσει ότι ήταν δικαίωμα του ελληνικού λαού, ενώ διευκρίνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκε από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
Τόνισε, επίσης, ότι οι Έλληνες, αν είχε διεξαχθεί το δημοψήφισμα που πρότεινε θα καλούνταν να πουν όχι μόνο ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, για το οποίο ήταν απολύτως βέβαιος ότι η ψήφος θα ήταν καταφατική, αλλά και για τα άλλα μεγάλα θέματα που προέκυψαν ως απόρροια της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και για τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο πρώην πρωθυπουργός, σημείωσε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χειρότερο για τον ελληνικό λαό από την εφαρμογή του, πράγματι, δύσκολου προγράμματος. Μία τέτοια περίπτωση, συμπλήρωσε, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για άλλες χώρες, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης.
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, αμερικανικό, αλλά και πρόβλημα όλων των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών στον πλανήτη, προσθέτοντας ότι αν δεν κινηθούμε με ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε μια ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη, δεν θα επιλυθεί η κρίση.
Τέλος, αναφορικά με την πρόταση του Φρανσουά Ολάντ για την έκδοση ευρωομολόγων, κατά τη σύνοδο της G8, ο κ. Παπανδρέου, αφού υπενθύμισε ότι ο ίδιος το έχει προτείνει από το 2009, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρει η έκδοσή τους, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης