Τελευταία Νέα
Παλμός της Αγοράς

Δυσοίωνες εκτιμήσεις του ILO για την αγορά εργασίας στην Ευρώπη - "Η λιτότητα δεν παρήγαγε οικονομική ανάπτυξη"

Δυσοίωνες εκτιμήσεις του ILO για την αγορά εργασίας στην Ευρώπη -
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) για την αγορά εργασίας στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι λόγω της λιτότητας και των σκληρών μεταρρυθμίσεων τα ποσοστά απασχόλησης δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2016.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ILO, Ρέιμοντ Τόρες, η επιδείνωση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας το τελευταίο εξάμηνο ήταν ραγδαία και αφορά πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών της γηραιάς ηπείρου.
Σύμφωνα με την ετήσια «Έκθεση του Κόσμου της Εργασίας 2012», στα τέλη του 2011 υπολογίζεται ότι 196 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 202 εκατομμύρια το 2012.
«Η λιτότητα δεν παρήγαγε περισσότερη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Ρέιμοντ Τόρες, σημειώνοντας ότι «οι άστοχες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας βραχυπρόθεσμα δεν λειτουργούν επίσης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές σε καταστάσεις κρίσης τείνουν να οδηγούν σε περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας και σε δημιουργία ελάχιστων νέων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».
Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα χάνουν το ηθικό τους. Στις αναπτυγμένες χώρες, περίπου το 40% όσων βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία τους (25-49 ετών) και αναζητούν εργασία, έχουν μείνει χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο. Επιπλέον, το ποσοστό των νέων ανέργων έχει εκτοξευτεί στα ύψη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για κοινωνική αναταραχή, ιδίως σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Το γεγονός ότι πολλές χώρες της ευρωζώνης εστιάζουν στη δημοσιονομική λιτότητα «βαθαίνει την κρίση και θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε άλλη μια ύφεση στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Τόρες.
«Στην ILO αντιλαμβανόμαστε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν μπορούν να παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όμως τίθεται το θέμα του ρυθμού και του περιεχομένου της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο ρυθμός πρέπει να είναι ρεαλιστικός», κατέληξε ο επικεφαλής του ILO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης