Τελευταία Νέα
Παλμός της Αγοράς

Draghi: Τα χειρότερα από την κρίση έχουν περάσει - Χωρίς την παρέμβαση της ΕΚΤ ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είχε ρευστότητα

tags :
Draghi: Τα χειρότερα από την κρίση έχουν περάσει - Χωρίς την παρέμβαση της ΕΚΤ ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είχε ρευστότητα
Τα χειρότερα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης φαίνεται πως έχουν περάσει, εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο οποίος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild, υπεραμύνθηκε της παρέμβασης της ΕΚΤ στον τραπεζικό τομέα.
Όπως εξήγησε ο Draghi, «χωρίς την παρέμβαση της ΕΚΤ, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είχε ρευστότητα», αφού η τράπεζα, με δύο δημοπρασίες, έχει «εξαπολύσει» περίπου 1 τρις ευρώ στις τράπεζες από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επαίνεσε την Γερμανία ως το «παράδειγμα» για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η «ιδιαίτερα κρίσιμη» κατάσταση το φθινόπωρο του 2011 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο τις τράπεζες και να προκαλέσει πτωχεύσεις επιχειρήσεων, οι οποίες θα βρίσκονταν ξαφνικά χωρίς μετρητά. «Αυτό ήταν που έπρεπε να αποφύγουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις διαφορές απόψεων που έχει με τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann, ο Draghi σχολιάζει πως αυτές έχουν «υπερτιμηθεί». Όπως ανέφερε, θεωρεί ότι ο Weidmann είχε δίκιο να επισημαίνει την ύπαρξη «κινδύνων και παρενεργειών, όταν χρησιμοποιούμε ένα φάρμακο τόσο ισχυρό όσο τα περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ της κεντρικής τράπεζας».
Ακόμη, ο Draghi σημείωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί «είχε δίκιο» που ανέφερε τη Γερμανία ως υπόδειγμα για τη δημοσιονομική πειθαρχία της. «Το έχω πει πολύ πριν απ' αυτόν. Η Γερμανία είναι ένα υπόδειγμα. Το παλιό ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έχει πράγματι πεθάνει, επειδή υπερβολικά συχνά δεν μπορούσε να μην δημιουργεί χρέη. Οι Γερμανοί το επανεφηύραν, χωρίς να δημιουργούν υπέρμετρα χρέη», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης