Τελευταία Νέα
Παλμός της Αγοράς

Nowotny: Η ΕΚΤ εξετάζει να αντικαταστήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων με άλλα πιο αποτελεσματικά μέτρα - Όχι άμεσα η μείωση επιτοκίων

tags :
Nowotny: Η ΕΚΤ εξετάζει να αντικαταστήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων με άλλα πιο αποτελεσματικά μέτρα - Όχι άμεσα η μείωση επιτοκίων
Εναλλακτικές του προγράμαμτος αγοράς κρατικών ομολόγων αναζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας, Ε. Nowotny. Όπως φαίνεται, θα πρέπει να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της ΕΚΤ, ώστε να αποσυμπιεστεί η αγορά κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη, ανέφερε ο Nowotny, αποκαλύπτοντας ότι αναζητούνται διάφορες εναλλακτικές.
Από το Μάιο του 2010 έως σήμερα η ΕΚΤ έχει στο χαρτοφυλάκιο της κρατικά ομόλογα ύψους 211,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντισταθμίζεται--εν πολλοίς--με τις ημερήσιες καταθέσεις σε αυτήν των εμπορικών τραπεζών της ευρωζώνης και έτσι, αποτρέπεται το τύπωμα «έξτρα» χρήματος, με όλα τα πληθωριστικά αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι δεν λείπουν σήμερα οι οικονομολόγοι, που συνιστούν στην ΕΚΤ να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα απευθείας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, δηλαδή στην πρωτογενή αγορά τους και όχι μέσω εμπορικών τραπεζών και ιδιωτών, δηλαδή στη δευτερογενή αγορά τους.
Ο Nowotny, αφού εξέφρασε τις ανησυχίες του για την διπλή υποβάθμιση της Ιταλίας, ξεκαθάρισε ότι αν και πιθανή η αξιολόγηση του ΑΑΑ του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, του ESM, δεν είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργεία του.
Το μέλος της ΕΚΤ δεν έκρυψε τον προβληματισμό που επικρατεί στο ΔΣ για τις μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Χρειάζεται μία παρέμβαση αποτελεσματική, και ευρέως αποδεκτή από όλους ανέφερε.
Τέλος ανέφερε ότι η ΕΚΤ δε σχεδιάζει άμεσα κι άλλη μείωση επιτοκίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης