Τελευταία Νέα
Οταν μιλούν οι αριθμοί

H Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα Ομόλογά τους

tags :
H Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα Ομόλογά τους

H Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα Ομόλογά τους



διαφοροποίηση σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

 

Για τα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι τράπεζες η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Οι κάτοχοι των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης θα υποστούν σημαντικό κούρεμα στην ονομαστική αξία των εκδόσεων τους ενώ το συνολικό μέγεθος αφορά 2,6 δις ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Στην Alpha bank οι τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης είναι 1,035 δις ευρώ και αφορούν οκτώ εκδόσεις με λήξεις από το 2017 έως το 2032. Στον αντίποδα η Eurobank έχει εκδώσει τίτλους αξίας 344 εκατ. ευρώ που λήγουν το 2016 (46 εκατ. ευρώ) και το 2018 (295 εκατ. ευρώ)
Η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται κάπως στο θέμα των Senior bonds (Πρώτης εξασφάλισης) καθώς στην ίδια κατηγορία επενδυτών (pari passu) περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις του Δημοσίου για την άντληση του ELA και οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ.
Σχετική εικόνα

 
Εφόσον τα εξασφαλισμένα ομόλογα των τραπεζών κουρευτούν είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κάτοχοι τους θα προσφύγουν νομικά ζητώντας αντίστοιχη μεταχείριση για τους μεγαλοκαταθέτες. Η λογική στην οποία βασίζεται το κούρεμα των ομολόγων αφορά την ενεργητική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλιοποίηση και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:
Οι τράπεζες οφείλουν με βάση την οδηγία να έχουν το 8% των υποχρεώσεων τους σε ίδια κεφάλαια, όπου υποχρεώσεις για τις τράπεζες είναι οι καταθέσεις, τα ομόλογα και τα ίδια κεφάλαια. Εφόσον οι τράπεζες υπολείπονται του συγκεκριμένου ορίου θα πρέπει να κουρέψουν είτε τις καταθέσεις τους είτε τους ομολογιούχους. Από την στιγμή που οι καταθέσεις έχουν εξαιρεθεί το βάρος θα πέσει στους ομολογιούχους οι οποίοι σε αντάλλαγμα θα πάρουν μετοχές των τραπεζών.
Οι μετοχές θα παραμείνουν κλειδωμένες στον ESM, δεν θα μπορούν δηλαδή να πουληθούν ελεύθερα παρά μόνον σε μεταγενέστερη φάση όπου οι τράπεζες θα ιδιωτικοποιηθούν ή θα βρίσκονται σε κάποιο προχωρημένο στάδιο στρατηγικής διάθεσης ποσοστού σε επενδυτές. Έτσι οι ομολογιούχοι της πρώτης εξασφάλισης θα μπορέσουν να ανακτήσουν μέρος ή και το σύνολο της αξίας των κουρεμένων ομολόγων τους.
Τα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι τράπεζες
 Σε εκατ. ευρώ
Alpha bank
Εθνική Τράπεζα
Eurobank
Τράπεζα Πειραιώς
Σύνολο
Πρώτης Εξασφάλισης
74
450
0
436
960
Μειωμένης εξασφάλισης
1.035
750
344
500
2.629
Σύνολο
1.109
1.200
344
936
3.589
 
 
 
 
 
 
Πηγή: Bloomberg

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης