Τελευταία Νέα
Οταν μιλούν οι αριθμοί

Η νέα δεκάδα των Long και Short επιλογών για το β’ εξάμηνο του 2015

tags :
Η νέα δεκάδα των Long και Short επιλογών για το β’ εξάμηνο του 2015

Η νέα δεκάδα των Long και Short επιλογών για το β’ εξάμηνο του 2015



Ωδή προς την θλίψη (-):

TOY Mάνου Χατζηδάκη

  • Όσο οι τράπεζες θα βρίσκονται χωρίς τα απαραίτητα κεφάλαια η οικονομία θα κινείται σε λανθάνουσα κατάσταση. Δεν είναι μόνο τα 10-25 δις ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση. Είναι και τα 90 δις ευρώ που χρειάζονται για την αποκλιμάκωση του ELA. Οικονομία χωρίς τράπεζες είναι οργανισμός χωρίς οξυγόνο. Και κάποια στιγμή ο τουρισμός θα τελειώσει και τότε θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα για την ρευστότητα.
  • Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ φέτος κάνουν λόγο για επιβράδυνση από 2% -5%. Για όσες εταιρίες επιχειρούν στην Ελλάδα η μείωση της κατανάλωσης θα φανεί στους ισολογισμούς τους. Οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές θα αυξήσουν παθητικά τα ΡΕ. Αναμενόμενα πολλές εταιρίες θα κινηθούν συντηρητικά και προληπτικά και θα περιορίσουν την φορολογητέα ύλη μέχρι νεωτέρας. Και τέλος το υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου στερεί ακόμα και από τις πιο υγιείς εταιρίες ένα υψηλό δυνητικό ανοδικό περιθώριο.
  • Οι εκλογές θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στο τομέα των επενδύσεων. Πολλοί επενδυτές θα θελήσουν να δουν τις προθέσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος γεγονός το οποίο θα απαιτήσει χρόνο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης δεν θα μπορέσει να αντικατασταθεί από έλληνες επενδυτές οι οποίοι θα αργήσουν να εξέλθουν πλήρως από το καθεστώς των περιορισμών κεφαλαίων.
  • Ήδη πολλές εταιρίες έχουν κινηθεί προληπτικά μειώνοντας το προσωπικό τους ή περιορίζουν αισθητά τις δαπάνες μισθοδοσίας. Το γεγονός αυτό θα έχει επίπτωση στην κατανάλωση ενώ θα επιβαρύνει περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό με επιδόματα ανεργίας. Το πρωτόγεννες έλλειμμα αναμένεται να επιδεινώσει την σχέση του ΑΕΠ που θα βρεθεί σε πτωτική χρονιά με το κρατικό χρέος. Όλα τα παραπάνω θα διατηρήσουν την επενδυτική βαθμίδα της χώρας στα χαμηλά σκαλοπάτια τουαξιόχρεου των τριών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι επενδυτές που θα μπορούν να παρακολουθούν την ελληνική αγορά θα έχουν πολύ βραχυπρόθεσμη οπτική και θα επιτείνουν τις σπασμωδικές κινήσεις των δεικτών με την ιδιόρρυθμη στάση τους.
  • Grexit. Ίσως να μην υπάρχει πλέον σαν βασικό σενάριο η αναφορά του ωστόσο δεν έπαψε να υπάρχει στα γραπτά των ξένων επενδυτών. Η υπάρξη και μόνο σαν ενδεχόμενο λειτουργεί ανασταλτικά στην ενεργοποίηση τους ως αγοραστές στην εγχώρια αγορά.
  • Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα στερήσουν δυνητική ρευστότητα από άλλες μετοχικές αξίες. Και στις δύο προηγούμενες περιόδους οι αυξήσεις κεφαλαίου συνοδεύτηκαν από εκροές από άλλους μετοχικούς τίτλους.
  • Τέλος,το απρόοπτο όταν συμπίπτουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσα πολλά κομβικά γεγονότα είναι ικανό να δημιουργήσει φαινόμενο ντόμινο στην οικονομική ζωή. Σε έναν εξασθενημένο οργανισμό όπως είναι η ελληνική οικονομία η αστοχία σε έσοδα, αποκρατικοποιήσεις ή άλλα πεδία εφαρμογής των προαπαιτουμένων του μνημονίου μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τεκτονικούς κλυδωνισμούς σε πολιτικό και ενδεχομένως και οικονομικό επίπεδο.
Με βάση τα παραπάνω η νέα δεκάδα των Long και Short επιλογών για το β’ εξάμηνο του 2015 είναι η εξής:

     5 Long Ιδέες      5 Short Ιδέες
Κίνα: Το ETF της Κίνας μετά την μεγάλη πτώση του πρώτου εξαμήνου μπορεί να δώσει μια ανάσα ανόδου έως το τέλος του έτους. Κλειδί η εσωτερική αγορά η οποία έδειξε σημάδια κόπωσης κατά το πρώτο μισό του 2015. S&P: Η βασική αγορά της Αμερικής παραμένει ψηλά, τα ΡΕ είναι πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους ενώ η αύξηση των επιτοκίων πλησιάζει. Λογική η διόρθωση, θα πρέπει να αναμένεται προς το μέσον του Φθινοπώρου.
Μυτιληναίος: Επιμονή. Με 6,5 φορές τα κέρδη του 2015 δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβός. Διαχείριση κρίσης για εγχειρίδιο καταστάσεων, Αλουμίνιο σε μεγάλη φόρμα, ΜΕΤΚΑ σε πτωτική επιχειρηματική φάση αλλά με μεγάλο μαξιλάρι τα 245 εκ. ευρώ στον ισολογισμό, ενέργεια σε φάση ανάκαμψης λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Frigoglass: Δεν έχει μεγάλα περιθώρια υποχώρησης αλλά δεν έχει και μεγάλο περιθώριο ανόδου. Η είδηση εξαγοράς του κλάδου γυαλιού βγήκε και μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής πιθανόν να λειτουργήσει ο νόμος της αδράνειας.
ΟΠΑΠ: Επιμονή ΙΙ. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 είναι προγραμματισμένη η έναρξη των παιγνιομηχανημάτων (VLT’s) από την οποία ο ΟΠΑΠ προσδοκά να διπλασιάσει τα μικτά κέρδη σε βάθος διετίας. Η εταιρία γύρισε πολύ γρήγορα σε αρνητικό καθαρό δανεισμό (θετικό ταμείο) και η διανομή προσωρινού μερίσματος ξαναβάζει την μετοχή στο στόχαστρο των επενδυτικών κεφαλαίων που είναι σταθερά προσανατολισμένα σε μετοχές με υψηλά μερίσματα. ΕΥΔΑΠ: Δεν θα αποκρατικοποιηθεί, η διοίκηση δεν έχει προηγούμενη εμπειρία από αντίστοιχη σε μέγεθος εταιρία, η αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών θα επαναφέρει τις απαιτήσεις σε υψηλά επίπεδα. Αμυντική επιλογή λόγω ταμείου και μονοπωλιακής δραστηριότητας. Αυτό όμως δεν φτάνει.
JumboΗ Ρουμανία και η Βουλγαρία θα σώσουν τις πωλήσεις της Ελλάδας. Ψηλά περιθώρια κερδοφορίας για να απορροφήσει ΦΠΑ ή να καταστεί η εταιρία ακόμα πιο ανταγωνιστική αν χρειαστεί. Σε μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών ( 8,5x) και με καθαρό ταμείο 106 εκ. ευρώ έχει μεγάλα περιθώρια χρηματιστηριακής ανατίμησης. Φουρλής: Αυξημένος βαθμός ευαισθησίας στις διακυμάνσεις της λιανικής, έχασε μια καλή περίοδο δραστηριότητας λόγω των δυσκολιών ρευστότητας. Μάλλον οι στόχοι πωλήσεων θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Το ίδιο και η κερδοφορία.
Motoroil – εταιρικό ομόλογο: Μικρότερο ρίσκο σε μια εταιρία που λόγω εξαγωγών (66% του τζίρου) και καλής συγκυρίας στα διεθνή περιθώρια διύλισης έχει τουλάχιστον σε επίπεδο θεμελιωδών δεδομένων πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Δυνατές ταμειακές ροέςκαι κερδοφορία και από την επιτυχή εφαρμογή κινήσεων contango. Intralot: Δεν έπεισαν τα αποτελέσματα του 6μήνου, οι ταμειακές ροές παραμένουν σε αδυναμία και τα περιθώρια κερδοφορίας παραμένουν σε πίεση. Οι συναλλαγματικές διαφορές αποτελούν άλλοθι για αυτή την εικόνα. Ως πότε;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ το περασμένο Σάββατο 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης