Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Χρήμα, Τράπεζες και Δάνεια στην Αρχαία Ελλάδα - Το μαύρο ταμείο του Περικλή και ποιους ... λάδωνε

tags :
Χρήμα, Τράπεζες και Δάνεια στην Αρχαία Ελλάδα - Το μαύρο ταμείο του Περικλή και ποιους ... λάδωνε
Οι ενότητες και έννοιες που διαπραγματεύεται το βιβλίο είναι η αναδιάρθρωση δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, και κρατών, η ποσοτική χαλάρωση, η ρήτρα ανάπτυξης η καταπολέμηση της διαφθοράς κεντρικές τράπεζες η δίκαιη κατανομή βαρών
Το "μαύρο χρήμα" η διαφθορά στην Αρχαία Αθήνα είναι ανάμεσα στις ενότητες του βιβλίου με τίτλο "Χρήμα, Τράπεζες και Δάνεια στην Αρχαία Ελλάδα".
Ο Περικλής είχε ένα ταμείο 10 ταλάντων για να εξαγοράσει τους Λακεδαιμονίους με σκοπό την επίτευξη της ειρήνης ανάμεσα στις δύο πόλεις.
Οι συγγραφείς είναι οι μαχόμενοι δικηγόροι κ. Γ. Π. Κυριακόπουλος και η κα Μ.Χ. Σκιαδιώτη, που κατάφεραν να φέρουν το παρελθόν στο σήμερα.
Θυμίζουν ότι η ποινή για διαφθορά των αρχόντων στην αρχαία Αθήνα ήταν η θανατική καταδίκη ως η έσχατη ποινή και μέχρι 10 φορές πρόστιμο επί του κλαπέντος ποσού με δήμευση της περιουσίας.
Στο βιβλίο αποδεικνύεται μετά την ενδελεχή διερεύνηση των πηγών και των σχετικών αναφορών και πληροφοριών.
Οι ενότητες και έννοιες που διαπραγματεύεται το βιβλίο είναι η αναδιάρθρωση δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, και κρατών, η ποσοτική χαλάρωση, η ρήτρα ανάπτυξης η καταπολέμηση της διαφθοράς κεντρικές τράπεζες η δίκαιη κατανομή βαρών.
Το βιβλίο εκδόθηκε από τον οίκο Μπατσιούλα και η τιμή είναι στα 12, 8 ευρώ
Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γιάννης Κυριακόπουλος περιγράφει τους λόγους που αναζήτησε από το παρελθόν λύσεις που ταιριάζουν στο σήμερα.
Αναφέρει ότι ως μαχόμενοι δικηγόροι και με ιδιαίτερο αντικείμενό μας την προστασία των πληγέντων Ελλήνων πολιτών από λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές αλλά και Τραπεζικών παρανομιών, αναζητήσαμε τις τυχόν αρχαίες μαρτυρίες για ανάλογες καταστάσεις και να επισημάνουμε τις τυχόν λύσεις που έδωσαν οι σοφοί εκείνοι πρόγονοί μας.
Οι Τράπεζες στην Αρχαία Αθήνα χρησιμοποιώντας το νόμισμα – αίμα της οικονομίας, που παρήγε αποκλειστικά και μόνο το Κρατικό Νομισματοκοπείο, ήταν ουσιαστικά οι αιμοδοτικοί σταθμοί που διοχέτευαν το αίμα – νόμισμα σ’ όλες τις αρτηρίες της οικονομικής δράσεως και της ελεύθερης αγοράς, συντηρώντας έτσι και αναπτύσσοντας την αστική τάξη, η οποία δημιούργησε και άνδρωσε τη δημοκρατία.
Η Πολιτεία κράτησε ανυποχώρητη την αποκλειστικότητα της κοπής του νομίσματος – Εθνικής Σημαίας της, καθορίζοντας έτσι τη δημοσιονομική πολιτική της και τη δυνατότητά της να χαράσσει την προνοιακή και κοινωνική της λειτουργία.
Οι Τράπεζες δεν έπαιζαν κανένα απολύτως πολιτικό ρόλο, μη αυτονομηθείσες και ελεγχόμενες αυστηρώς από την λαϊκή κυριαρχία, βοηθούσαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας
Μακροχρόνιες έρευνες με υπομονή, επιμονή και άκρα προσοχή στις θεωρητικές οικονομικές απόψεις του Ξενοφώντα και ιδίως του Αριστοτέλη, καθώς και στις υπάρχουσες επιγραφές και τα ψηφίσματα πόλεων μας έδωσαν την δυνατότητα να «θεασθούμε» την Αρχαία Ελλάδα και κυρίως την Αθήνα εντελώς από την πρακτική της πλευρά, την οικονομική ζωή της.

Νίκος Θεοδωροπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης