Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός Βασίλης Δημητρίου

tags :
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός Βασίλης Δημητρίου
Συνέθεσε περισσότερα από 350 τραγούδια, ενώ δημιούργησε λαϊκά τραγούδια, μουσική για μπαλέτο, θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός Βασίλης Δημητρίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας συνέθεσε περισσότερα από 350 τραγούδια, ενώ ασχολήθηκε με πολλά είδη μουσικής.
Δημιούργησε λαϊκά τραγούδια, μουσική για μπαλέτο, θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση, ενώ ασχολήθηκε και με την σύγχρονη κλασική μουσική.
Ειδικότερα στο θέατρο, είχε γράψει μεταξύ άλλων τη μουσική στις παραστάσεις «Φαύστα», «Μήδεια» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ στη δεκαετία του 1990, καθώς και στις «Νεφέλες» και «Όρνιθες» που ανέβηκαν στην Επίδαυρο το 1994.
Συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς και ποιητές, όπως οι Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Γκούφας, Άκος Δασκαλόπουλος, Γιάννης Λογοθέτης και ο Νάνος Βαλαωρίτης, ενώ τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι σημαντικότεροι έλληνες τραγουδιστές, όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλλα, Δήμητρα Γαλάνη, Σοφία Μπέλλου, Μανώλης Μητσιάς, Στράτος Διονυσίου, Γιάννης Καλατζής, Ελένη Βιτάλη, Χρήστος Θηβαίος, Αφρδίτη Μάνου, Καίτη Χωματά, Πόπη Αστεριάδη.
Μεταξύ των επιτυχιών που έχει γράψει είναι το «Πεπρωμένο», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Πόσο πολύ σ' αγάπησα», «Πρόβα νυφικού», «Μαρία με τα κίτρινα», «Κάτω από γέφυρες», «Τάκα τάκα» κ.ά.
Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1945 στην Αθήνα.
Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μεταφραστών και Συνθετών, της Ένωσης Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού και ιδρυτικό στέλεχος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
Από το 2004 έως το 2010 υπήρξε μέλος του δ.σ. της ΕΡΤ, του δ.σ. του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 2 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης