Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Έφυγε «ο ανατροπέας της τέχνης», Κώστας Πανιάρας

tags :
Έφυγε «ο ανατροπέας της τέχνης», Κώστας Πανιάρας
Αύριο στις 3 το μεσημέρι η κηδεία του, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών
Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή, ο Κώστας Πανιάρας, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες μεταπολεμικά.
Ο «ανατροπέας της τέχνης», όπως χαρακτηρίστηκε, είχε γεννηθεί το 1934 στο Κιάτο, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Μώραλη και τη Ζογγολοπούλου, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι.
Στη γαλλική πρωτεύουσα σπούδασε λιθογραφία στην Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική με τον Αντρέ Λοτ και ψηφιδωτό και φρέσκο με τον Τζίνο Σεβερίνι. Στο Παρίσι παρέμεινε ώς το 1975, με ενδιάμεσα ταξίδια στη Νέα Υόρκη, την Περσία και την Απω Ανατολή και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το 1956 ξεκίνησε την εκθεσιακή του δραστηριότητα, παρουσιάζοντας την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα. Ακολούθησαν άλλες ατομικές, ορισμένες σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ιόλα, και συμμετοχές σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1984 οργανώθηκε αναδρομική παρουσίαση του έργου του στην Πινακοθήκη Πιερίδη.
Όπως υπογραμμίζεται από την Εθνική Πινακοθήκη, στη ζωγραφική του Κώστα Πανιάρα, που αποτελείται από σαφείς ενότητες έργων, το χρώμα ήταν το στοιχείο που κυριαρχούσε και συντελούσε στη δημιουργία συνθέσεων με μεγάλες επιφάνειες, ενώ η χρησιμοποίηση πτυχωτού πλαστικού έσπαζε την παραδοσιακή επιπεδότητα προσδίδοντας ανάγλυφη, κυματιστή υφή.
Με την ίδια λογική ο Κώστας Πανιάρας χρησιμοποιούσε το χρώμα και σε γλυπτικές συνθέσεις, επεμβαίνοντας στη φόρμα γνωστών κλασικών έργων και προκαλώντας μια διαφορετική ερμηνεία τους, καθώς και στις εγκαταστάσεις και τα γλυπτικά περιβάλλοντα που δημιουργεί και τα οποία συνδυάζουν τα βασικά στοιχεία της ζωγραφικής και της γλυπτικής του.
Η κηδεία του Κώστα Πανιάρα, θα γίνει αύριο, Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, στις 3 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης