Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Daily Mail: Στην αναζήτηση της μεγάλη προσωπικότητας της Αμφίπολης - Τί υποστηρίζει ο αρχαιολόγος Andrew Chugg;

tags :
Daily Mail: Στην αναζήτηση της μεγάλη προσωπικότητας της Αμφίπολης - Τί υποστηρίζει ο αρχαιολόγος Andrew Chugg;
Η ύπαρξη των καρυάτιδων υποδεικνύει σε ορισμένους μελετητές ότι πρόκειται για "γυναικείο" τάφο
Τον Μέγα Αλέξανδρο ή την μητέρα του Ολυμπιάδα επιμένει να θεωρεί "ένοικο" του τάφου στην Αμφίπολη η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, κάνοντας λόγο -σε κάθε περίπτωση- για μια "μεγάλη προσωπικότητα".
Εξάλλου, τα δημοσιεύματα επί του θέματος ανά τον κόσμο βρίθουν...
Ο συγγραφέας Andrew Chugg, ο οποίος έχει συγγράψει ένα βιβλίο σχετικά με την αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γράφοντας στην εφημερίδα The Greek Reporter επεσήμανε ότι οι σφίγγες που φύλανε τον τάφο είναι διακοσμημένες με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που βρέθηκε στους τάφους δύο βασιλισσών της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της γιαγιάς του βασιλιά.
Επιπλέον, οι σφίγγες που φρουρούν τον τάφο είναι παρόμοιες με ένα ζευγάρι σφιγγών που βρέθηκε στη Σακκάρα, όπου πιστεύεται ότι είναι η θέση του πρώτου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου -του οποίου το σώμα μετακινήθηκε μετά το θάνατό του.

Σύμφωνα με τον Chugg, οι προσόψεις των τάφων του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππου Β', αλλά και και του Αλέξανδρου Δ', είναι παρόμοιες με την πρόσοψη του μνημείου, που βρέθηκε στην Αμφίπολη. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και ομοιότητες μεταξύ της επίστρωσης, αλλά και των ροζετών (ανάγλυφα διακοσμητικά) που βρέθηκαν στην Αμφίπολη, και εκείνων που βρίσκονται στο εσωτερικό του Φιλίππου Β'.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο ίδιος πιστεύει ότι ο τάφος στην Αμφίπολη χτίστηκε για την Ολυμπιάδα ή τη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, που φέρονται και οι δύο να έχουν πεθάνει στην Αμφίπολη περίπου την ίδια περίοδο, το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

Ένα σημαντικό μέρος της θεωρίας του στηρίζεται και στις σφίγγες, στην είσοδο του τάφου. «Προσωπικά εκτιμώ ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η βασίλισσα των Μακεδόνων, καθώς οι σφίγγες που βρέθηκαν στην είσοδο έχουν βρεθεί και σε δύο θρόνους βασιλισσών της Μακεδονικής περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί στη Βεργίνα. Ο ένας εκ των δύο θρόνων ήταν της Ευρυδίκης, της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι σφίγγες ήταν πιθανότατα σύμβολο των θηλυκών μελών της βασιλικής οικογένειας, καθώς η Σφίγγα σε κάποιες πηγές είναι ένα μυθικό πλάσμα που σχετίζεται με την Ήρα, δηλαδή με τη σύζυγο του Δία, από τον οποίο οι βασιλιάδες της Μακεδονίας υποστήριζαν ότι κατάγονται», έχει εξηγήσει ο Βρετανός.
Μάλιστα, ο ίδιος έχει μία θεωρία και για το ποιος ήταν ο κατασκευαστής και χρηματοδότης του μεγαλοπρεπούς τάφου. Όπως αναφέρει, πιστεύει ότι ο Κάσσανδρος, παρότι πηγές αναφέρουν ότι μετά τη δολοφονία της Ολυμπιάδας έδωσε εντολή να παραμείνει άταφη, εν τέλει έδωσε την συγκατάθεσή του να ταφεί. Το κόστος και το σχεδιασμό του τάφου φαίνεται ότι ανέλαβε κάποιος εκ των στενών συγγενών της Ολυμπιάδας «Θεωρώ ότι σχεδόν σίγουρα η Κλεοπάτρα, η αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη της Ολυμπιάδος, έπαιξε κάποιο ρόλο στην κατασκευή του, ενώ δεν αποκλείεται και η σύζυγος του Κάσσανδρου και ετεροθαλής αδερφή του Αλέξανδρου, Θεσσαλονίκη», προσθέτει ο Chugg.


Στο μεταξύ, νέα σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως από τις αρχαιολογικές εργασίες στην Αμφίπολη, όπως θυρόφυλλα, καρφιά, ίχνη κεραμικής, αλλά και η αρχή της σκάλας που ξεκινάει από τον τρίτο προς τον τέταρτο θάλαμο.
Μετά την αφαίρεση χωμάτων στον τρίτο θάλαμο, αποκαλύφθηκαν τρία τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, τα οποία είναι επίσης από μάρμαρο Θάσου.
Μετά τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο και μάλιστα γίνεται λόγος για «τυπική μορφή μακεδονικού τάφου».
Επίσης, στη θύρα βρέθηκε στροφέας (μεντεσές), ο οποίος έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών, ενώ στα χώματα του τρίτου θαλάμου έχουν εντοπιστεί χάλκινα και σιδερένια καρφιά.
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο κ. Περιστέρη, «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται είτε σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 είτε στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα, είτε σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα».
Πρόσθεσε δε, ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνον η ανασκαφή θα μας δείξει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης