Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Κ. Τασούλας (ΥΠΠΟ): Μνημείο πρωτοφανών διαστάσεων ο τάφος στην Αμφίπολη – Το ίδιο το μνημείο θα μιλήσει, όχι τα σενάρια

Κ. Τασούλας (ΥΠΠΟ): Μνημείο πρωτοφανών διαστάσεων ο τάφος στην Αμφίπολη – Το ίδιο το μνημείο θα μιλήσει, όχι τα σενάρια
Αν θέλουμε μια Ευρώπη του πολιτισμού, πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό το εξαιρετικής σημασίας μνημείο, τόνισε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο Μ. Γλέζος
Υπομονή συνιστά ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, όσον αφορά την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στην Αμφίπολη, για να επαναλάβει για μια ακόμη φορά ότι το ίδιο το μνημείο θα μιλήσει και όχι τα σενάρια.
Ο κ. Τασούλας, μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης «Μακεδονικοί Θησαυροί», στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας και αναφερόμενος στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανών διαστάσεων μνημείων, σημαντικής καλλιτεχνικής φροντίδας.
Πρόσθεσε δε, ότι από εκεί και πέρα, θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια. Έτσι γίνεται πάντα στην αρχαιολογία. Δεν θα αποτελέσει η Αμφίπολη εξαίρεση», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η αρχαιολογική επιστήμη κατά κανέναν τρόπο δεν συναρτάται με την αδημονία, αλλά «με την υπομονή, τη δεοντολογία και συναρτάται και με τη χαρά που μας δίνει, με τα ευρήματα που διαχρονικά έχει».
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία των ανασκαφών σημείωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν την προσεχή Κυριακή, ενώ σχετικά με το χρονοδιάγραμμά τους τόνισε ότι «η πορεία η αρχαιολογική δεν μπορεί να προδικαστεί γιατί ένα μικροεμπόδιο, μια ανάγκη συντήρησης, μία στερέωση μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα».
Σημειώνεται ότι κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Μακεδονικοί Θησαυροί» ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι η δημοσιότητα γύρω από την Αμφίπολη αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να ανακαλύψει ο ελληνικός λαός για μια ακόμη φορά τη γοητεία του πολιτισμού του, τη γοητεία ενός πολιτισμού που δεν τον κρατάει δεμένο με το παρελθόν, αλλά του δίνει κουράγιο για να ξεπεράσει το δύσκολο παρόν.

Μ. Γλέζος: Έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια από το 2009 για να ξεκινήσουν οι ανασκαφές
Εν τω μεταξύ, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας της Βουλής, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, τόνισε αναφερόμενος στον τύμβο της Αμφίπολης ότι η ύπαρξη του τάφου είχε επισημανθεί από το 2009, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν οι ανασκαφές, ύστερα από αγώνα των Ελλήνων αρχαιολόγων.
Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν τρία κοινοτικά ταμεία από τα οποία μπορούν να αντληθούν χρήματα για την εν λόγω ανασκαφή, τονίζοντας ότι «αν θέλουμε μια Ευρώπη του πολιτισμού, πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό το εξαιρετικής σημασίας μνημείο».
«Μπορεί το συγκεκριμένο να βρίσκεται στην Ελλάδα, ωστόσο με το ίδιο πάθος θα μιλούσα και για κάθε μνημείο ανάλογης σημασίας που θα βρισκόταν στην Ιταλία, την Ισπανία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Γλέζος.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης