Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Μουσείο για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη

Μουσείο για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη
Θα δημιουργηθεί στον χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, απ' όπου ξεκινούσαν τα τρένα με τις αποστολές των Θεσσαλονικέων Εβραίων
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μουσείου και κέντρου εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα, στη Θεσσαλονίκη, έγινε σήμερα με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, της Ισραηλίτικης Κοινότητας και της εταιρείας ΓΑΙΑΟΣΕ.
Το Μουσείο θα κατασκευαστεί στον χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, απ' όπου ξεκινούσαν τα τρένα με τις αποστολές των Θεσσαλονικέων Εβραίων της κατοχής για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), Δαβίδ Σαλτιέλ, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα παραχωρήσει χώρο 12 στρεμμάτων, όπου με τη συνδρομή φορέων και οργανισμών και σε συνεργασία με την πολιτεία θα ανεγερθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του μουσείου και του κέντρου εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα.
«Το μουσείο του ολοκαυτώματος δεν είναι μνημείο που χωρίζει, δεν είναι εναντίον κάποιων, είναι η μνήμη που ενώνει», επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι «μας χρειάζεται, γιατί εξανθρωπίζει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» ως «βάλσαμο στο φόβο, την αβεβαιότητα, τη δυστυχία» και ως «φρένο στην αλόγιστη οργή, στη μισαλλοδοξία και τη βία». Είναι σύμβολο επιείκειας, πράξη αγώνα και ελπίδας «για τη φωτεινή πλευρά του ανθρώπου», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ιστορική χαρακτήρισε τη μέρα για την ισραηλιτική κοινότητα και την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΙΚΘ, Δαβίδ Σαλτιέλ, ο οποίος εστίασε στον ισχυρό συμβολισμό της δημιουργίας του κέντρου στον χώρο του δράματος των Εβραίων της κατοχής, που «θα συμβάλλει στη γεφύρωση ενός χάσματος γνώσης και μνήμης, που δυστυχώς φαίνεται να ενισχύει την άνοδο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, σχηματισμών οι οποίοι πρεσβεύουν ιδεολογικά πλαίσια και πρακτικές παρόμοια, αν όχι ταυτόσημα, με αυτά του Γ' Ράϊχ».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» για την πόλη, την ιστορία και τη μνήμη της τη συμφωνία, τονίζοντας ότι το έργο θα είναι ένα παγκόσμιο κέντρο συμβολής της Θεσσαλονίκης στη μνήμη του Ολοκαυτώματος και του «Ποτέ Ξανά» και θα υποδηλώνει τον αιώνιο σεβασμό και τη θλίψη της πόλης στην απώλεια των συμπολιτών μας. «Είναι μια ιστορική ευθύνη της πόλης, όχι υποχρέωση, ευθύνη και δίνει το στίγμα του φρονήματος της πόλης» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης