Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Σπάνια ελληνικά χειρόγραφα για πρώτη φορά στο διαδίκτυο

tags :
Σπάνια ελληνικά χειρόγραφα για πρώτη φορά στο διαδίκτυο
Οι βιβλιοθήκες του Βατικανού και της Οξφόρδης ψηφιοποίησαν και ανάρτησαν σε μια κοινή ιστοσελίδα τις συλλογές τους από σπάνια ελληνικά χειρόγραφα
Πρόσβαση σε μια συλλογή σπάνιων ελληνικών χειρογράφων προσφέρει η Βοδληιανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης και η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού που ψηφιοποίησαν τα αρχεία τους και τα ανήρτησαν σε μια κοινή ιστοσελίδα.
Ανάμεσα στα χειρόγραφα μπορεί να βρει κανείς τα ομηρικά έπη, έργα του Σοφοκλή, του Πλάτωνα και του Ιπποκράτη.
Ο ιστότοπος εγκαινιάστηκε επισήμως την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και ο χρήστης του Διαδικτύου θα βρίσκει εκεί έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ψηφιοποιημένων χειρογράφων, αρχετύπων και παλαίτυπων βιβλίων από τις συλλογές των δύο βιβλιοθηκών.
Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια και στη διάρκειά του θα ψηφιοποιηθούν και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό 1,5 εκατομμύριο σελίδες αρχαίων, κυρίως, κειμένων.
Η σημασία της συλλογής ελληνικών χειρόγραφων της Βατικανής Βιβλιοθήκης έγκειται κυρίως στην ποιότητα του υλικού, καθώς πολλά από τα χειρόγραφα της συλλογής είναι ανυπολόγιστης αξίας, είτε λόγω της ιστορικής σημασίας των κειμένων που περιέχουν είτε λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς τους.
bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης