Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Η ποίηση του Καβάφη μέσα από τις μορφές της αρχαιοελληνικής τέχνης

tags :
Η ποίηση του Καβάφη μέσα από τις μορφές της αρχαιοελληνικής τέχνης

Η έκθεση «Ιδανικές "μορφές" κι αγαπημένες» εγκαινιάστηκε την Τρίτη 26/11 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει στο Μέγαρο Σταθάτου την έκθεση «Ιδανικές "μορφές" κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη», που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2014.
Στην έκθεση αυτή επιχειρείται η εικονογράφηση επιλεγμένων ποιημάτων με μυθολογικό και ιστορικής, κυρίως, έμπνευσης περιεχόμενο, που σύμφωνα με τους μελετητές αποτελεί το ένα τρίτο της καβαφικής ποιητικής δημιουργίας, μέσα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα.
Στην έκθεση αυτή γίνεται προσπάθεια υπαινικτικής παρουσίασης του πραγματικού νοήματος ορισμένων σημαντικών ποιημάτων του Καβάφη, η οποία υποβοηθείται από τη μουσειογραφική παρουσίαση και τη σκηνογραφική επιμέλεια.
Αγάλματα και πορτραίτα του Αλέξανδρου, του Δημητρίου του Πολιορκητή, του Ιούλιου Καίσαρα ή του Νέρωνα, παρατάσσονται μαζί με τα ποιήματα φέρνοντας πίσω τη λεπτή αίσθηση της ελληνιστικής εποχής με την οποία επιθυμούσε συνήθως να συνδιαλέγεται ο αλεξανδρινός ποιητής.
Τα 67 αρχαία έργα, που πλαισιώνουν τα 27 επιλεγμένα ποιήματα, προέρχονται από 13 ελληνικά Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές.
Ανάλογα με την περίπτωση, η εικονογράφηση των ποιημάτων περιλαμβάνει γλυπτά (κυρίως μαρμάρινες κεφαλές, προτομές, αγαλματίδια ή συμπλέγματα μορφών), χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες, καθώς και εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καθηγητής Νικόλας Σταμπουλίδης και οι κυρίες Μαρία Δόγκα-Τόλη και Μιμίκα Γιαννοπούλου.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης