Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αυξημένος ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό

tags :
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αυξημένος ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό

Διευρυμένο είναι το νέο πρόγραμμα για τον πολιτισμό «Δημιουργική Ευρώπη» που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αυξημένο προϋπολογισμό αλλά και πολύ πιο φιλόδοξους στόχους προβλέπει το νέο πρόγραμμα για τον πολιτισμό «Δημιουργική Ευρώπη» (Creative Europe), που ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα κονδύλια αυξάνονται κατά 9%, ενώ ο σχεδιασμός θα έχει δύο καινοτομίες.
Η πρώτη είναι ότι θα συσταθεί ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας, που προσφέρει στους ενδιαφερόμενους πιο εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Η δεύτερη είναι ότι ενοποιούνται όλα τα προηγούμενα προγράμματα για τον πολιτισμό υπό την σκέπη του Creative Europe, χωρίς ωστόσο να χάνουν την αυτονομία τους.
Όλα τα προγράμματα που είχαν επιτυχία παραμέμουν άθικτα, όπως το πρόγραμμα MEDIA, που συμβάλλει στην στήριξη της ευρωπαϊκής τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής, που φτάνει μάλιστα το 56% του συνολικού προϋπολογισμού.
Το πρόγραμμα Creative Europe διατηρεί τις γνωστές μέχρι σήμερα δράσεις, όπως οι συμπαραγωγές οπτικοακουστικού υλικού και η λογοτεχνική μετάφραση, αλλά θα αρχίσει να δίνει έμφαση και σε νέες εφαρμογές, όπως τα E-Books, οι εφαρμογές πολυμέσων και τα video games.
Όπως επισημαίνει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Doris Pack, «έχουμε πλημμυρίσει με βιντεοπαιχνίδια από την Αμερική και την Ασία, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλοί και καλοί Ευρωπαίοι παραγωγοί που έχουν ιδέες, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για να τις υλοποιήσουν. Θα προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε λοιπόν, βοηθώντας κατ΄επέκτασιν και την ευρωπαϊκή οικονομία».
Πολύ σημαντικό είναι ότι το Creative Europe ουσιαστικά διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων, καθώς οι χρηματοδοτήσεις δεν απευθύνονται πλέον μόνο στα 28 κράτη-μέλη αλλά και σε γειτονικές ή συνδεδεμένες χώρες.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης