Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Στην τελική ευθεία η μελέτη για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου

tags :
Στην τελική ευθεία η μελέτη για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της αρχιτεκτονικής μελέτης

Η μελέτη ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας με επίκεντρο την οδό Πανεπιστημίου,  μια περιοχή όπου δεσπόζουν περισσότερα από 30 - κηρυγμένα από το υπουργείο Πολιτισμού - νεώτερα μνημεία, συζητήθηκε διεξοδικά από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου «Re-think Athens/ Ξανασκέψου την Αθήνα» που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση, μια σειρά νεώτερων μνημείων του ιστορικού κέντρου, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, Ακαδημία, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οφθαλμιατρείο, Αρσάκειο, και του κινηματοθέατρο «Ρεξ» θα αποτελέσουν τμήμα ενός μεγάλου περιπάτου, που θα συνδέει τις πλατείες και τις γειτονιές του κέντρου με τον περίπατο των αρχαιολογικών χώρων, τα ιστορικά κτήρια και τα μεγάλα μουσεία.
Στόχος του έργου είναι η μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και η συνεπακόλουθη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος χώρου των μνημείων και των διατηρητέων κτηρίων. Εξάλλου,
Μάλιστα προβλέπεται η δημιουργία τραμ, το οποίο δεν θα έχει εναέρια ηλεκτροδότηση, αλλά θα λειτουργεί με υπερσυσσωρευτές, ώστε να μην αλλοιώνει αισθητικά το ιστορικό κέντρο της πόλης, πρακτική που ακολουθείται και σε άλλα ευρωπαϊκά ιστορικά κέντρα, όπως στη γαλλική Νίκαια.
«Η παρέμβαση δίνει ανάσα και ελπίδα για το κέντρο της Αθήνας, τη στιγμή που όλοι στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ίδιων των κατοίκων του κέντρου», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΣΝΜ, Λίνα Μενδώνη, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Μετά την ολοκλήρωσή του, το έργο θα πρέπει να υποστηριχτεί από τον εκάστοτε δήμο. Η μελέτη προσφέρει πράγματα, αλλά η διαχείριση του έργου θα είναι δύσκολη».
Το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε τελικά ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης, καθώς συντελεί στην αναβάθμιση και προβολή των νεώτερων μνημείων της περιοχής. Την ερχόμενη Τρίτη,  η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου θα εξεταστεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εντός του 2014 υπολογίζεται η έναρξη των εργασιών, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί έως το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης