Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

'Αλλος ένας "μπελάς" για την ΔΕΗ...

tags :
'Αλλος ένας
‘Εχει να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων
'Αλλος ένας "μπελάς" για την ΔΕΗ

‘Εχει να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων που πήραν πολύ τα πάνω τους το 2018. Υπενθυμίζεται ότι έως το 2012 η ΔΕΗ επιβαρυνόταν με το κόστος αγοράς  44,2 εκατ. τόνων CO2 ενώ από το 2013 και μετά, η επιβάρυνση αφορούσε το σύνολο των εκπομπών της εταιρίας.

Το 2016 η ΔΕΗ είχε κόστος 178 εκατ. ευρώ (29% λιγότερα από το 2015) με μέση τιμή 6,25 ευρώ ανά τόνο σε ένα σύνολο εκπομπών 28,5 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Στο εξάμηνο του 2017 η μέση τιμή ήταν στα 5,12 ευρώ ο τόνος (περίπου 15 εκατ. τόνοι) ενώ φέτος οι τιμές κινούνται πάνω από τα 13 ευρώ.
  • Εκτιμάται ότι η ΔΕΗ για το 2017 θα έχει ένα κόστος που θα προσεγγίσει τα 150 εκατ. ευρώ. Το θετικό για την εταιρία είναι ότι οι αγορές των δικαιωμάτων γίνονται σταδιακά και έχει προλάβει να προαγοράσει ένα σημαντικό μέρος πριν την βίαιη άνοδο των τιμών που παρατηρείται από τις αρχές της χρονιάς.
  • Βέβαια, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει το κόστος αγοράς δικαιωμάτων άνετα μπορεί να αυξηθεί φέτος κατά 50%. Εκτός από τα κέρδη της επιχείρησης η επίπτωση είναι σημαντική και στα ταμειακά διαθέσιμα.
Ωστόσο, επειδή η ΔΕΗ οδεύει προς ολοταχώς προς την πώληση/παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων με βάση την νομό που κατατέθηκε στην Βουλή είναι απορίας άξιο πως θα προχωρήσει η συναλλαγή με μια τόσο σημαντική επιβάρυνση. Εκτός αν μπουν στο παιχνίδι πώλησης και υδροηλεκτρικές μονάδες που παράγουν με κόστος 2 ευρώ ανά MW.

http://www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης