Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ: Ο «Τίγρης» ετοιμάζει νέα έκπληξη!

tags :
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ: Ο «Τίγρης» ετοιμάζει νέα έκπληξη!

 

     H Aegean Shipping Management S.A., ελέγχει στόλο 11 μεγάλων σύγχρονων δεξαμενόπλοιων

Δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή της Aegean Marine Petroleum Network Inc στη Wall Street ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποχωρεί από τη μετοχική σύνθεση της ναυτιλιακής εταιρίας που ίδρυσε και γιγάντωσε διεθνώς. Αποχωρεί, εισπράττοντας επίσης99.580.000 δολάρια για το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου ιδιοκτησίας του. Αγοραστής είναι η ίδια η Aegean Marine Petroleum Network Inc, η οποία επέλεξε να προβεί στην αγορά των ίδιων αυτών μετοχών με στόχο να ενισχύσει την αξία της.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν αποχωρεί βέβαια από τη ναυτιλία εν γένει, αφού ελέγχουν ο ίδιος και η οικογένειά του και άλλα σημαντικότατα περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο, μεταξύ των οποίων και η Aegean Shipping Management S.A., η οποία ελέγχει στόλο 11 μεγάλων σύγχρονων δεξαμενόπλοιων, τα τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται υπό ναυπήγηση. Ούτε αποχωρεί από την ενέργεια και τη διαχείριση υγρών αποβλήτων ούτε βέβαια από τον ΟΠΑΠ, του οποίου είναι μεγαλομέτοχος. Αλλά ούτε και από τις εν Ελλάδι δραστηριότητες του ομίλου του, μεταξύ των οποίων και η εμπορία καυσίμων.

Εξάλλου, παραμένει σύμβουλος και της εισηγμένης στη Wall Street Aegean Marine Petroleumγια να διασφαλίσει τόσο την ομαλή μετάβασή της στη νέα εποχή όσο και για αξιοποιήσει περαιτέρω η εισηγμένη την εμπειρία του. Πολλοί είναι, άλλωστε, εκείνοι που περιμένουν την επόμενη κίνηση του επιχειρηματία, ο οποίος δεν έχει σταματήσει ποτέ να ανοίγεται με επιτυχία σε νέες αγορές.

Γνωστός ευρέως και ως «Τίγρης», ο μεγαλοπαράγοντας της ΑΕΚ, που γεννήθηκε το 1952 στη Νίκαια της Αττικής, γιος του Ζώρα Μελισσανίδη, πρόσφυγα από τον Πόντο, αποφάσισε να εξέλθει από τη μετοχική σύνθεση της εισηγμένης ναυτιλιακής, που δραστηριοποιείται στη διεθνή αγορά πετρέλευσης πλοίων, αφού πρώτα την κατέστησε τον μεγαλύτερο φυσικό προμηθευτή ναυτιλιακών καυσίμων παγκοσμίως.



Την απόφασή του την υλοποιεί σε μια συμβολική συγκυρία: τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας από την εισαγωγή της Aegean Marine Petroleum στο New York Stock Exchange, από την οποία είχε αντλήσει στα τέλη του 2006 κεφάλαια ύψους 175.000.000 δολαρίων.
Η Aegean Marine Petroleum Network Inc σε επίσημη ανακοίνωσή της στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε γνωστοποίησε στο επενδυτικό κοινό ότι η ανεξάρτητη επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας εξουσιοδότησε την εξαγορά των 11.303.031 μετοχών από τον ιδρυτή του ομίλου. Σύμφωνα με τους όρους συναλλαγής που εγκρίθηκαν, η εταιρία θα επαναγοράσει τις μετοχές στην τιμή των 8,81 δολαρίων ανά μετοχή, τιμή που προκύπτει από αυτήν στο κλείσιμο των συναλλαγών της 16ης Αυγούστου. Το συνολικό προϊόν της επαναγοράς αντιπροσωπεύει περίπου το 22% των μετοχών της Aegean.

Με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών, ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα παραιτηθεί άμεσα από τον ρόλο του επικεφαλής της Εταιρικής Ανάπτυξης, αλλά θα συνεχίσει ως σύμβουλος στην εταιρία για να καθοδηγήσει τη διοίκησή της και να έχει μια ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα της.
«Ως ιδρυτή της Aegean και πρωτοπόρο στον κλάδο του ανεφοδιασμού καυσίμων, ευχαριστούμε τον Δημήτρη Μελισσανίδη για την εξαιρετική ηγεσία του και την αφοσίωσή του στην εταιρία από την ίδρυσή της, περισσότερο από 21 χρόνια πριν» δήλωσε ο Νικόλας Ταβλάριος, πρόεδρος της Aegean. «Εχουμε μια ισχυρή ομάδα στη θέση της να συνεχίσει την εκτέλεση της στρατηγικής μας, την εξυπηρέτηση των πελατών μας και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξέρουμε ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στην Aegean ως σύμβουλος και να παρέχει την πολύτιμη καθοδήγησή του».



«Είναι τιμή μου να έχω διαδραματίσει ρόλο στην εξέλιξη της Aegean και είμαι περήφανος που σήμερα η εταιρία είναι μια δυναμική ηγέτιδα στους τομείς της ναυτιλίας και του ανεφοδιασμού των θαλάσσιων μεταφορών με καύσιμα»δήλωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης. «Προσβλέπω σε συνέχιση της στενής συνεργασίας με την ηγετική ομάδα ως σύμβουλος και θα συνεχίσω να παρακολουθώ την Aegean να διατηρείται σε τροχιά ανάπτυξης και επιτυχίας».
«Πιστεύουμε ότι αυτή η σημαντική εξαγορά μετοχών της εταιρίας υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη του διοικητικού συμβουλίου στις προοπτικές της Aegean και θα παράσχει ουσιαστική και άμεση προστιθέμενη αξία για όλους τους μετόχους της» ανέφερε ο Νικόλας Ταβλάριος και συνέχισε: «Είμαστε τυχεροί να έχουμε έναν υγιή ισολογισμό και ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές, οι οποίες μας παρέχουν τη δυνατότητα να επαναγοράσουμε μετοχές μας αλλά και να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη και την προσθήκη αξίας για τους μετόχους».

Η Aegean Marine Petroleum Network Inc είναι μια διεθνής εταιρία πετρέλευσης, ναυτιλιακών δηλαδή καυσίμων, και παρέχει καύσιμα και λιπαντικά σε πλοία στα λιμάνια και στις θάλασσες σε περισσότερες από 30 αγορές ανά τον κόσμο. Προμηθεύεται το προϊόν από διάφορες πηγές (όπως τα διυλιστήρια, οι παραγωγοί πετρελαίου και οι έμποροι) και μεταπωλεί σε όλους τους σημαντικούς τομείς εμπορικής αλλά και επιβατικής ναυτιλίας.
Η Aegean ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο καθαρά κέρδη σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη της άγγιξαν τα 38.000.000 δολάρια και τα καθαρά έσοδα ήταν 13.500.000 δολάρια έναντι 7.100.000 πέρυσι. Η βελτιωμένη απόδοση ήρθε ως αποτέλεσμα της μείωσης των εξόδων κατά 26,6%, ενώ ο τζίρος για το τρίμηνο πλησίασε το 1 δισ. δολάρια (987.000.000). Σε όρους ποσοτήτων, η Aegean διακίνησε 30% περισσότερα καύσιμα από ό,τι το περσινό δεύτερο τρίμηνο και ειδικότερα κάτι παραπάνω από 4.000.000 τόνους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης