Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Βρετανική οργή για τα μπάνια του άρχοντα των «λουκέτων» στην Ιθάκη!

tags :
Βρετανική οργή για τα μπάνια του άρχοντα των «λουκέτων» στην Ιθάκη!

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠ ΓΚΡΙΝ- 

Hθελε να περάσει μερικές ήρεμες μέρες στην Ιθάκη, ωστόσο οι… Ερινύες δεν τον αφήνουν. Ο λόγος για τον Βρετανό μεγιστάνα της ένδυσης, σερ Φίλιπ Γκριν, ο οποίος έκανε τις πολυτελείς διακοπές του στο σκάφος του στο Ιόνιο, μακριά από τους 11.000 υπαλλήλους του στην αλυσίδα BHS, την οποία οδήγησε σε πτώχευση και τα καταστήματα της οποίας κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Μπορεί για τον Γκριν η τύχη των υπαλλήλων του, αλλά και των συνταξιούχων της επιχείρησης να είναι ένα «σύννεφο» την ώρα που λιάζεται στο κατάστρωμα του γιοτ του, ωστόσο στη Βρετανία η υπόθεση διερευνάται από κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ πρόσφατα ενεπλάκη και η υπηρεσία σοβαρής απάτης, που εξετάζει τη διαδικασία πώλησης της BHS το 2015 για μία λίρα σε έναν αμφιλεγόμενο μεσάζοντα. Αρκετοί βουλευτές είναι αποφασισμένοι να μην του επιτρέψουν να ξεχάσει τους εργαζομένους του και το ίδιο επιχείρησε να πράξει και συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού Sky News, που τον ακολούθησε μέχρι την Ιθάκη, με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον επιχειρηματία.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο στη Βρετανία για τον Γκριν, με την κυβέρνηση να φέρεται να εξετάζει ακόμη και να του αφαιρέσει τον τίτλο του σερ, τον οποίο απέσπασε για τις υπηρεσίες του στην αγορά. Για το νέο κυβερνητικό σχήμα, η περίπτωση Γκριν είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει ότι εννοεί τις προειδοποιήσεις προς τους επιχειρηματίες που επιδεικνύουν ασυδοσία. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που ο Γκριν διατηρούσε σχέσεις με τον Τόνι Μπλερ και τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος του είχε αναθέσει το 2010 να συντάξει έκθεση για τις κρατικές σπατάλες. Οι σπατάλες του Γκριν, όμως, ήταν αυτές που οδήγησαν τα BHS, ύστερα από 88 χρόνια παρουσίας στη βρετανική αγορά, να βάλουν «λουκέτο». Η εταιρεία είχε περάσει στα χέρια διαχειριστών προς αναζήτηση αγοραστή τον Απρίλιο, μετά την κήρυξη πτώχευσης με έλλειμμα στο ταμείο συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της ύψους 571 εκατ. λιρών.

Μερίσματα

Υστερα από 88 χρόνια στην αγορά, τα BHS έβαλαν «λουκέτο».

Υστερα από 88 χρόνια στην αγορά, τα BHS έβαλαν «λουκέτο».
Οταν εξαγόρασε την εταιρεία ο Γκριν προ δεκαπενταετίας, το ταμείο είχε πλεόνασμα 43 εκατομμυρίων λιρών. Ολο αυτό το διάστημα, που η επιχείρηση παρουσίαζε προβλήματα, ο Γκριν και η σύζυγός του, Τίνα, πρόεδρος της μητρικής εταιρείας Arcadia, είχαν λάβει μερίσματα ύψους άνω των 580 εκατ. λιρών, αυξάνοντας την προσωπική τους περιουσία, που σήμερα φτάνει τα 3,2 δισ. λίρες. Μάλιστα, από τη στιγμή που η σύζυγός του είναι μόνιμη κάτοικος Μονακό, δεν υπήρξε ποτέ φορολόγηση των δικών της μερισμάτων, με τρόπο νόμιμο αλλά ενοχλητικό για τη βρετανική κοινή γνώμη.Η πρώτη έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής είναι καταδικαστική για τον σερ Γκριν, τον οποίο αποκαλεί «απαράδεκτο εκπρόσωπο του καπιταλισμού». Οι βουλευτές διαπιστώνουν μικρή πρόοδο από την ημέρα που ο μεγιστάνας τους υποσχέθηκε ότι θα ρυθμίσει το ζήτημα του ελλείμματος, αφού έκτοτε το μόνο που φαίνεται ότι κάνει είναι… διακοπές. Φήμες, πάντως, λένε ότι έχει ήδη πουλήσει το ένα από τα γιοτ του, το Lionheart, ωστόσο μάλλον δεν σκόπευε να αξιοποιήσει τα χρήματα υπέρ των απολυμένων καθώς πρόσφατα παρέλαβε ένα ακόμη πιο πολυτελές σκάφος με το ίδιο όνομα για να το αντικαταστήσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκριν και ο όμιλός του έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Το 2003, όταν ο «Guardian» έκανε έρευνα στα οικονομικά του Γκριν και την εξαγορά του Safeway, εκείνος κατηγόρησε τον συντάκτη της εφημερίδας ότι δεν ήξερε να διαβάζει αγγλικά, επειδή είναι Ιρλανδός, για να αναγκαστεί αργότερα να ζητήσει δημοσίως συγνώμη μετά την απειλή των Ιρλανδών να μποϊκοτάρουν τα καταστήματά του. Το Arcadia Group έχει επικριθεί για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2007 ο ίδιος διέψευσε στους «Sunday Times» ότι η εταιρεία του είχε εργοστάσια που έμοιαζαν με κάτεργα στον Μαυρίκιο. Το 2010 ο Γκριν κατηγορήθηκε εκ νέου ότι χρησιμοποιούσε βιοτεχνίες που πλήρωναν τους εργαζομένους με λιγότερο από το μισό του κατώτατου μισθού.

Τα επικά γλέντια
Διοργάνωσε τριήμερη φιέστα με κόστος… 4 εκατ. λίρες!

Η εικόνα του εξοργισμένου Φίλιπ Γκριν να επιτίθεται στο τηλεοπτικό συνεργείο που τον προσέγγισε έκανε τον γύρο του κόσμου.

Η εικόνα του εξοργισμένου Φίλιπ Γκριν να επιτίθεται στο τηλεοπτικό συνεργείο που τον προσέγγισε έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο σερ Φίλιπ Γκριν αναγκάστηκε να μπει από νωρίς στα βάσανα, καθώς ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν εκείνος ήταν μόλις 12 ετών, ωστόσο σύντομα έδειξε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο που τον έκανε «Κροίσο». Ταυτόχρονα δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για την πολυτέλεια και τη χλιδή. Για τη μύηση του γιου του στην ενηλικίωση, ξόδεψε 4 εκατομμύρια λίρες σε μια τριήμερη φιέστα στη γαλλική Ριβιέρα, όπου είχαν προσκληθεί περισσότεροι από 200 φίλοι και συγγενείς για να διασκεδάσουν ακούγοντας τη Μπιγιονσέ και τον Αντρέα Μποτσέλι. Το ίδιο γενναιόδωρος ήταν και με τον ανιψιό του, για τον οποίο έκλεισε το μουσείο της Μαντάμ Τισό και το μετέτρεψε σε συναυλιακό χώρο για το συγκρότημα One Direction. Και τα γενέθλια της κόρης του, Κλόι, φυσικά, το 2011, έπρεπε να της μείνουν αξέχαστα. Οπότε ο Γκριν δαπάνησε αμύθητα ποσά για να φέρει τη Ριάνα να τραγουδήσει.

Ολα αυτά, όμως, ωχριούν μπροστά στα πάρτι που διοργανώνει για τα δικά του γενέθλια. Οταν έκλεισε τα 50, ο Γκριν ναύλωσε ένα Airbus A300 για να μεταφέρει τους 200 καλεσμένους του στην Κύπρο, όπου έστησε ένα τριήμερο πάρτι με κεντρική… ατραξιόν τον Ροντ Στιούαρτ, ο οποίος πληρώθηκε 750.000 λίρες για να τραγουδήσει επί 45 λεπτά. Οι καλεσμένοι -μεταξύ των οποίων και ο Αλβέρτος του Μονακό- και ο ίδιος ήταν ντυμένοι με ρωμαϊκούς χιτώνες.

Ο Γκριν ήθελε να τον αποκαλούν «αυτοκράτορα», αν και κάποιος από τους προσκεκλημένους είπε ανωνύμως στα ταμπλόιντ ότι έμοιαζε μάλλον με έναν «Νέρωνα με ειδικές ανάγκες». Πέντε χρόνια αργότερα, ο μεγιστάνας χρησιμοποίησε δύο ιδιωτικά τζετ για να μεταφέρει 100 άτομα στις Μαλδίβες, σε ένα πανάκριβο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Οπως πάντα, οι φίλοι του Γκριν διασκέδασαν με διάσημους καλλιτέχνες, αυτήν τη φορά τον Τζορτζ Μάικλ, την Τζένιφερ Λόπεζ και τον Ρίκι Μάρτιν. Στα 60 του επέλεξε το Μεξικό για να μεταφέρει τους καλεσμένους του και φημολογείται ότι ξόδεψε περισσότερα από 6 εκατομμύρια λίρες.

Η αδυναμία του
Εξάλλου, του αρέσει να περιστοιχίζεται από διασημότητες, με μια ιδιαίτερη προτίμηση στην Κέιτ Μος, η οποία συχνά-πυκνά ήταν φιλοξενούμενή του και εθεάθη σε τρυφερές πόζες με τον 23χρονο γιο του Γκριν, Μπράντον. Δεν είναι μόνο τα πάρτι γενεθλίων, όμως. Ο Γκριν διαθέτει τρία γιοτ, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων και ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Gulfstream που κοστίζει 20 εκατομμύρια.

Το υπερπολυτελές γιοτ «Lionheart» του Φίλιπ Γκριν.

Το υπερπολυτελές γιοτ «Lionheart» του Φίλιπ Γκριν.

Η κόρη του φαίνεται ότι έχει κληρονομήσει τη ροπή προς την καλοπέραση, αφού ακόμη και τις ημέρες που στη Βρετανία γινόταν «χαμός» με την πτώχευση των BHS, εκείνη έκανε ψώνια και συμμετείχε σε λαμπερά πάρτι, όπου εμφανιζόταν φορώντας όχι ρούχα από τις αλυσίδες ένδυσης του πατέρα της, αλλά μοντελάκια οίκων υψηλής ραπτικής.

Το σκάνδαλο δεν επηρέασε καθόλου τη διάθεση της 25χρονης Κλόι, που εκείνες τις μέρες φέρεται να είχε ένα σύντομο φλερτ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, όταν βρέθηκε με τις φιλενάδες της στη Μαδρίτη.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
madam@pegasus.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης