Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

ΧΑ: Έχοντας ως καταλύτη την τάση από το εξωτερικό, οι επενδυτές προτίμησαν τα χαρτιά της «υστέρησης»

tags :
ΧΑ: Έχοντας ως καταλύτη την τάση από το εξωτερικό, οι επενδυτές προτίμησαν τα χαρτιά της «υστέρησης»

Οι χαµηλοί τζίροι δεν στέρησαν από το ΧΑ την δυνατότητα να ακολουθήσει την τάση των ξένων αγορών και να καταγράψει µια αξιοπρεπή πορεία παράλληλα µε τα Ευρωπαϊκά χρηµατιστήρια. Έχοντας ως µόνο καταλύτη την τάση από το εξωτερικό οι επενδυτές έδειξαν να προτιµούν τα χαρτιά της «υστέρησης», όσες µετοχές δηλαδή είχαν µείνει πίσω σε σχέση µε το Γ. ∆είκτη.

Οι τράπεζες συγκέντρωσαν και πάλι το µεγαλύτερο µέρος του ενδιαφέροντος και κόντρα σε νέα, αναλύσεις και φηµολογία πραγµατοποίησαν κέρδη από 19% έως 43% σε διάστηµα 7 συνεδριάσεων. Το τροµοκρατικό χτύπηµα στην Γαλλία και τα συσσωρευµένα γρήγορα κέρδη έδωσαν αφορµές ρευστοποιήσεων την Παρασκευή την στιγµή που η Αγορά οδεύει ηµερολογιακά σε µια ζώνη κοµβικών γεγονότων.

Τα νέα από το µέτωπο των κεφαλαιακών αναγκών των Ευρωπαϊκών τραπεζών επισκιάζουν κάθε άλλη εξέλιξη αυτή την περίοδο. Το βράδυ της 29ης Ιουλίου µε την δηµοσιοποίηση των τεστ αντοχής η αγωνία θα λήξει και θα αρχίσει αγώνας δρόµου για να καλυφθεί το όποιο κεφαλαιακό κενό προκύψει. Η ΕΚΤ έχει δώσει διορία ενός µήνα στις Ευρωπαϊκές τράπεζες να φέρουν δεσµευτικά πλάνα κάλυψης των αναγκών τους τα οποία θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης µέσα στους επόµενους έξι µήνες.

Σε αυτό το διάστηµα και ανάλογα µε τις δυνατότητες που θα δώσουν οι Αγορές στην εκπόνηση αυτών των πλάνων θα υπάρχει αυξηµένος βαθµός εγρήγορσης. Στο προσκήνιο παραµένουν και οι ζυµώσεις –κυρίως σε πολιτικό επίπεδο- για τον µετριασµό των κεφαλαιακών αναγκών ή την διευκόλυνση των συστηµικών τραπεζών στην εξεύρεση κεφαλαίων χωρίς να θεωρηθούν οι ενέργειες αυτές κρατική ενίσχυση.

Η ανακωχή των πωλήσεων που παρατηρήθηκε την εβδοµάδα που πέρασε ακόµα δεν έχει διευκρινιστεί αν σηµατοδοτεί την λήξη του συναγερµού µε µια λύση που ικανοποιεί όλες τις συνθήκες ή απλά είναι µια στάση αναµονής ενόψει όσων θα ακουστούν την προσεχή Πέµπτη στην συνεδρίαση της ΕΚΤ.

_____________

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης