Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Το οπισθόφυλλο (σελ.48) στο "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ" του Σαββατοκύριακου

tags :
Το οπισθόφυλλο (σελ.48) στο
Νέα ανοδική αναλαμπή σημειώθηκε χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από πολλαπλές μεταβολές στο πρόσημο. Αρχικά ξεκίνησε έντονα ανοδικά έως +2%, ακολούθησαν επιθετικές πωλήσεις στον FTSE 25, η αγορά πέρασε σε αρνητικό πρόσημο και επανήλθε εκ νέου ανοδικά.

Οι επιθετικές πωλήσεις στον FTSE 25 περιορίστηκαν σε κάποιο βαθμό ενώ παράλληλα η πολύ καλή συμπεριφορά των τραπεζών ειδικά της Alpha bank και Εθνικής τράπεζας άλλαξαν εκ νέου την εικόνα της αγοράς. 

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν υπάρξει επιθετικές αγορές και χθες ήταν μια ημέρα επιθετικών πωλήσεων με όγκους σε ορισμένους μη τραπεζικούς τίτλους. 

Αναλύοντας τα δεδομένα με προσοχή η ισχυρή άνοδος της Εθνικής τράπεζας ήταν αμυντικός μηχανισμός προστασίας ενόψει των νέων μετοχών στις 14 Δεκεμβρίου όπου αναμένεται σημαντική πτώση. 

Η Πειραιώς ξεκλείδωσε από το limit down και πλέον δείχνει να σταθεροποιείται στην ζώνη των 0,22 ευρώ. Στο φύλλο της Δευτέρας θα έχουμε εκτενέστερο ...τερματικό "ρεπορτάζ".

Κατά 13,5% υποχωρούσε κάποιες στιγμές η μετοχή της Folli Follie χθες στο ταμπλό, καθώς τα νέα από την Κίνα και τη Fosun που είναι μέτοχος της εταιρείας δεν είναι καλά. Τελικά περιόρισε σημαντικά τις απώλειές της στο μείον  6,19%.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην διεθνή τύπο η μετοχή της Fosun έχει ανασταλεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ  καθώς υπάρχει δημοσίευμα ότι ο πρόεδρος έχει εξαφανιστεί και στελέχη της εταιρείας δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του. 

Σημειώνεται πως κατέχει το 13,85% της ελληνικής εισηγμένης. Η μετοχή χάνει από την αρχή του έτους 38% και με βάση την τρέχουσα αποτίμηση των 1004 εκατ. ευρώ είναι ελκυστική, αλλά δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την πορεία του τίτλου.

Η Fosun αποτελεί έναν από τους πλέον προβεβλημένους κινεζικούς ομίλους στην Ελλάδα και σημαντικός επενδυτής σε σειρά εταιρειών και assets, με ενδιαφέρον για αρκετά περιουσιακά στοιχεία της χώρας. 

Πέραν της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie Group (13,85%), ο κινεζικός όμιλος συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα που έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής...

Για το mega-project της αξιοποίησης της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, μαζί με τις Lamda Development και αραβικά επενδυτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού οικονομικού περιοδικού Caixin ο «Γουόρεν Μπάφετ της Κίνας» που θέλει να γίνει διεθνής «παίκτης» μέσα από ένα μπαράζ εξαγορών που είναι σε εξέλιξη την τελευταία πενταετία εντός και εκτός Κίνας...

Εχει να δώσει σημεία ζωής στους συνεργάτες και την οικογένεια του απ' το απόγευμα της Πέμπτης, με συγκεχυμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανόν έχει τεθεί υπό αστυνομικό περιορισμό. 

Μάλιστα στα τηλεγραφήματα των διεθνών ΜΜΕ γίνεται αναφορά στην εμπλοκή του ονόματος του σε υπόθεση διαφθοράς που είχε απασχολήσει την κινεζική Δικαιοσύνη τον περασμένο Αύγουστο.

ΧΑΑ-ταμπλό: Πριν ξεκινήσει η αναφορά σε επιμέρους μετοχές και επειδή αρκετοί επενδυτές εξέφρασαν την απορία τους για το θετικό πρόσημο του Δείκτη, σε μία καθαρά πτωτική Αγορά (ενδοσυνεδριακά οι πτωτικές μετοχές ήταν τριπλάσιες των ανοδικών)...

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει προσανατολιστεί σε απόλυτα Τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την τελευταία (χθεσινή) ανακοίνωση του Χ.Α., ο μέχρις πρότινος "βαρύτερος" τίτλος, αυτός της ΕΕΕ (-2,02%)...


Παρά το ότι έχει μακράν την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση (συμμετοχή στον ΓΔ 6,9%), ενώ την πρώτη τριάδα απαρτίζουν οι Alpha Bank(21,53%), Eurobank (12,51%) και ΟΤΕ (7,29%). 

Ευνόητο είναι ότι οι συσχετισμοί θα γίνουν ακόμα Τραπεζοκεντρικότεροι όταν αποκτήσουν την "δέουσα" στάθμιση οι τίτλοι των Πειραιώς και Εθνικής!

Ξεκινώντας την επιμέρους αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκπληξη της ημέρας ήταν η κίνηση της μετοχής της Εθνικής, καθώς μαζί με την Eurobank ήταν οι δύο μετοχές που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Εθνική: Ο τίτλος της αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,4230 ευρώ (+29,75%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,3600 ευρώ με κέρδη 10,43%. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., από Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των 8.911.608.218 νέων μετοχών της Τράπεζας, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με ιδιωτική τοποθέτηση, δημόσια προσφορά και μετατροπή των προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας σε κοινές μετοχές.

Κοινή πεποίθηση πάντως είναι ότι η χθεσινή κίνηση του τίτλου ήταν για την δημιουργία "μαξιλαριού" πριν την "νηοπομπή" πωλήσεων που θα ακολουθήσει από την Δευτέρα. Και θεωρείται βέβαιο ότι τα χθεσινά κέρδη ο τίτλος θα τα επιστρέψει και μάλιστα με τόκο...

ΤΟΥΡΚΙΑ: Το χρέος του ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία αυξάνεται συνεχώς, οι προοπτικές για την οικονομία της είναι αρνητικές σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Moody’s, και ο Standard and Poor’s τις έχει υποβαθμίσει σε «σκουπίδια». 

Οι τουρκικές επιχειρήσεις πρέπει να καλύψουν σε συνάλλαγμα υποχρεώσεις που φέτος έφτασαν το 24% του ΑΕΠ της χώρας και η τουρκική λίρα είναι ευάλωτη σε μια αλλαγή της αντιστοιχίας της προς το δολάριο.

ΠΟΣΟ ΔΙΚΗΟ έχει: "H φυγή φαιάς ουσίας από την Ελλάδα δεν είναι απότοκος της κρίσης. Πρόκειται για ένα βαθύτερο φαινόμενο απομάκρυνσης από ένα αντιπαραγωγικό, βαθύτατα συντηρητικό και πολύ διεφθαρμένο σύστημα, αυτό του πελατειακού κρατισμού...


Το οποίο όλο και δυσκολότερα αποδέχεται την ευφυΐα, τη ζωντάνια, τη δημιουργία και τα ανήσυχα πνεύματα που πάντα αναζητούν κάτι καλύτερο" (Aθ.Παπανδρόπουλος).

ΑΓΟΡΑ-ΣΧΟΛΙΟ: Tα κάτω πάνω ήρθαν στην διαμόρφωση του γενικού δείκτη, το περιμέναμε αυτό αλλά όχι κι έτσι ασύστολα. Η ψυχολογία της αγοράς παραδίδεται πάλι στις δυνάμεις εκείνες που δεν άφησαν τίποτα όρθιο, που ρήμαξαν τους πλάντες και τα πάντα.

Με ποσοστό λοιπόν 22,72% η συμμετοχή της μετοχής της Alpha Bank και με 12,61% το αντίστοιχο της Eurobank που για την ώρα διαμορφώνουν το 35,5% της αξίας του γενικού δείκτη!! Την ίδια ώρα η συμμετοχή της Coca Cola Hbc περιορίζεται στο 6,7% , ενώ του ΟΤΕ ανέρχεται στο 7,3%.

Και λέμε για την ώρα, γιατί οσονούπω καταφθάνουν κι οι άλλες δύο συστημικές δυνάμεις για να διεκδικήσουν το δικό τους σεβαστό μερίδιο… Θα γίνει φυσικά η σχετική αναδιανομή, αλλά η ουσία, η στρέβλωση του πράγματος δεν θα αλλάξει…

Ελάτε τώρα στη θέση των τεχνικών αναλυτών… Τι σόι εκτιμήσεις να κάνουν; Κι αν τις κάνουν, πόσο αντιπροσωπευτικές μπορεί να είναι; Το καταλαβαίνετε και μόνοι σας…

Οι άνθρωποι που ρυθμίζουν τα της αγοράς έχουν…ξεφύγει εντελώς. Συνεχίζουν να προκαλούν τον κάθε συνειδητοποιημένο επενδυτή. 

Και ερχόμαστε τώρα στη περίπτωση του Ftse25 που όλοι ξέρουμε την σημασία που έχει στον καθορισμό της κερδοσκοπικής ψυχολογίας των παικτών.


Κι αυτό γιατί οι πραγματικοί επενδυτές το τελευταίο πράγμα που θα κοιτάξουν είναι ο κάθε δείκτης… Αυτοί κοιτάζουν και εξετάζουν άλλα, πολύ σημαντικότερα και σπουδαιότερα πράγματα…


Πως είναι δυνατόν λοιπόν μία μετοχή που συμμετέχει στον γδ με ποσοστό 6,9% (ΕΕΕ) εδώ να συμμετέχει με ποσοστό… 22,5%; Τι διαφορά υπάρχει, για να έχουμε αυτή την δυσαναλογία-δυσαρμονία;

Γιατί ο ΟΤΕ να επηρεάζει τον γδ  7,29% και τον 25άρη κατά 12,1%; Κι αν δεχτούμε ότι στον 25άρη είναι λιγότερες οι μετοχές, τότε γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με την ΑΛΦΑ και την ΕΥΡΩΒ;;

ΔΕΗ: Απώλειες που έφτασαν το 7,64% σημείωσε η μετοχή της, κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας των 3,99 ευρώ, καθώς η εξέλιξη και η έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, αφήνει έκθετη τη ΔΕΗ.


ΜΕ την ΔΕΗ να κινδυνεύει να απωλέσει ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας της, με αβέβαιη τη διαδικασία αποζημίωσης και με ορατό τον κίνδυνο απώλειας της θυγατρικής της με μικρό ή ακόμη και ανύπαρκτο αντίτιμο. (Το "Χ" είχε πάντως προειδοποιήσει)..


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης