Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Τράπεζα Κύπρου: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης

tags :
Τράπεζα Κύπρου: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης
Ανοίγει το βιβλίο προσφορών από την Κύπρου για την διάθεση του 4,6% των μετοχών της αμκ
Βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα το πρωί από την τράπεζα Κύπρου ώστε να διαθέσει το 4,6% των νέων μετοχών που εκδόθηκαν κατά την διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου η οποία καλύφθηκε χθες κατά 95,4%.
Οι υπόλοιπες Μετοχές θα διατεθούν από την τράπεζα σε θεσμικούς επενδυτές μέσω των αντιπροσώπων Citi, Crédit Agricole Corporate and Investment Bank και Keefe, Bruyette & Woods Limited ως Σύμβουλοι Διαδικασίας Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) («Σύμβουλοι») εκ μέρους της τράπεζας και από την CISCO ως Σύμβουλος Διάθεσης (Placement Agent) στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Η τράπεζα συγκέντρωσε 329 με 330 εκατ ευρώ και αναζητά να καλύψει άλλα 15 εκατ ευρώ περίπου ποσό το οποίο θεωρείται εκ των πραγμάτων ότι θα καλυφθεί.
Από τους υφιστάμενους μετόχους συμμετείχαν ενεργά στην αύξηση  Rybolovlev ο νέος μέτοχος της Κύπρου - Ρώσος επιχειρηματίας ελέγχει το  9,8% περίπου με στόχο το 10% που είναι και το όριο που θέτει η Κεντρική τράπεζα και οι αρμόδιες αρχές.
Με βάση τα μετοχικά δεδομένα στην αύξηση οι ξένοι θα εισφέρουν 70 εκατ ευρώ, ο Ρώσος επιχειρηματίας 34 εκατ και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα 214 εκατ ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές από το 20% θα βρεθούν στο 30-31% στην Κύπρου μαζί με τον Ρώσο επιχειρηματία,  ενώ οι ιδιώτες φυσικά και νομικά πρόσωπα θα διατηρήσουν το 62,5% περίπου.
Μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και η Κύπρου ολοκλήρωσε την δική της αύξησης κεφαλαίου η οποία μπορεί να ήταν μικρότερης κλίμακας αλλά ουσιαστικά ήταν ένα σημαντικό τεστ το οποίο πέρασε η Κύπρου.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης:

Η πώληση Νέων Μετοχών που θα προκύψουν από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης που δεν έχουν ασκηθεί από τους κατόχούς τους κατά την Περίοδο Άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης («οι Υπόλοιπες Μετοχές») θα διατεθούν με διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών (bookbuilding) η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010, με το βιβλίο να ανοίγει στις 9:30 π.μ. (τοπική ώρα Κύπρου και Ελλάδος) και να ολοκληρώνεται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.
Οι Υπόλοιπες Μετοχές θα διατεθούν από την Τράπεζα σε θεσμικούς επενδυτές («οι Επενδυτές») μέσω των αντιπροσώπων Citi, Crédit Agricole Corporate and Investment Bank και Keefe, Bruyette & Woods Limited ως Σύμβουλοι Διαδικασίας Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) («Σύμβουλοι») εκ μέρους της Τράπεζας και από την CISCO ως Σύμβουλος Διάθεσης (Placement Agent) στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Η διάθεση θα γίνει με τη μέθοδο του Βιβλίου Προσφορών («το Βιβλίο Προσφορών») υπό τους εξής όρους:
(α) Οι Επενδυτές μπορούν να υποβάλουν προσφορές στο Βιβλίο Προσφορών δηλώνοντας εναλλακτικά:
(i) Τον αριθμό των Υπόλοιπων Μετοχών που επιθυμούν να αποκτήσουν στην τιμή που θα προκύψει από τη διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών (Strike Price) (όπως ορίζεται πιο κάτω),
(ii) Τη συνολική αξία των Υπόλοιπων Μετοχών που επιθυμούν να αποκτήσουν στην τιμή που θα προκύψει από τη διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών (Strike Price),
(iii) Τον αριθμό ή τη συνολική αξία των Υπόλοιπων Μετοχών και την ανώτατη τιμή που επιθυμούν να καταβάλουν κατά μετοχή.
(β) Προσφορές συνολικής αξίας κάτω των €100.000 δεν θα γίνονται αποδεκτές.
(γ) Όλες οι προσφορές θα γίνονται σε Ευρώ (€).
(δ) Οι Επενδυτές θα πρέπει να διατηρούν Λογαριασμό Αξιών είτε στο Σύστημα Άυλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών Αθηνών, είτε στο Κεντρικό Μητρώο/Αποθετήριο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ώστε να μπορέσουν να τους πιστωθούν οι Νέες Μετοχές.
Η Τράπεζα, μετά και από συμβουλή των Συμβούλων, θα αξιολογήσει τις προσφορές των Επενδυτών και θα προσδιορίσει την τιμή στην οποία θα διατεθούν οι Υπόλοιπες Μετοχές (“Strike Price”) στις ή γύρω στις 22 Οκτωβρίου 2010.
Η Τράπεζα δεν θα έχει καμία υποχρέωση να αποδεκτεί προσφορές, είτε αναλογικά είτε με άλλο είδος ικανοποίησης, και έχει το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε προσφορά, ή όλες τις προσφορές, αν κατά την κρίση της, οι προσφορές δεν είναι ικανοποιητικές είτε λόγω της προσφερόμενης τιμής ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο τον οποίο η Τράπεζα θεωρεί σημαντικό.
Τυχόν Υπόλοιπες Μετοχές που θα διατεθούν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις υφιστάμενες μετοχές και θα είναι δικαιούχοι του προμερίσματος για το έτος 2010 σε μετρητά και υπό μορφή μετοχών.
Μετά τη λήξη της διαδικασίας Διάθεσης η Τράπεζα θα προχωρήσει σε ανακοίνωση σχετικά με την ολοκλήρωση της Αύξησης Κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης