Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Σταθερή συμβολή της Εμπορικής Τράπεζας στις Τέχνες και τον Πολιτισμό

tags :
Σταθερή συμβολή της Εμπορικής Τράπεζας στις Τέχνες και τον Πολιτισμό
Η Εμπορική Τράπεζα για πρώτη φορά εκθέτει το σύνολο της συλλογής της με έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2010.
Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου στις 14 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει 20 πίνακες, αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του κορυφαίου λαϊκού ζωγράφου της νεοελληνικής τέχνης, που ανήκουν από το 1980 στη συλλογή έργων τέχνης της Εμπορικής Τράπεζας. Την έκθεση πλαισιώνει μία σπάνια έκδοση της Εμπορικής Τράπεζας με τίτλο «Θεόφιλος» όπου παρουσιάζονται 300 έργα του λαϊκού ζωγράφου σε κείμενα του αείμνηστου Γιάννη Τσαρούχη.
Ο κ. Νικόλαος Εμπέογλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας, δήλωσε σχετικά με την έκθεση:
«Η Εμπορική Τράπεζα, στην 100 και πλέον χρόνων ιστορία της, έχει να επιδείξει ένα έργο ουσίας, συνέπειας και πίστης στον πολιτισμό. Η παρουσίαση στο ευρύ κοινό του συνόλου της συλλογής της με έργα του Θεόφιλου αποτελεί μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Εμπορικής Τράπεζας για στήριξη και προβολή της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Η Εμπορική Τράπεζα, μέλος της Credit Agricole, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη Γαλλία κι ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς υποστηρικτές των Τεχνών και του Πολιτισμού για περισσότερα από 100 χρόνια, συνεχίζει με συνέπεια τη στήριξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας, ανταποκρινόμενη στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής για σύνδεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας».
Υπενθυμίζεται ότι η Εμπορική Τράπεζα διακρίθηκε και φέτος από ανεξάρτητο φορέα αξιολόγησης ως πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και πέμπτη στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Πλούσιο συλλεκτικό και εκδοτικό έργο
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα του Θεόφιλου εντάσσονται στην ευρύτερη συλλογή έργων τέχνης της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία χρονολογείται από το 1951. Η συλλογή της Τράπεζας, η οποία διακρίνεται για την ποικιλομορφία και το εύρος της, αποτελείται σήμερα από 600 περίπου έργα τέχνης, στα οποία περιλαμβάνονται 400 έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων εικαστικών, αρχαιότητες και διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα.
Στόχος της Εμπορικής Τράπεζας είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της συλλογής έργων τέχνης, με κριτήρια τόσο καλλιτεχνικά όσο και επενδυτικά, αλλά και η συνέχιση της διάθεσης έργων της συλλογής σε εκθέσεις για το ευρύ κοινό, πάντα σε συνεργασία με αξιόπιστους φορείς των Τεχνών και του Πολιτισμού.
Παράλληλα με το συλλεκτικό της έργο, η Εμπορική Τράπεζα διατηρεί το μακρόπνοο εκδοτικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 50 σημαντικές εκδόσεις ιστορικού, επιστημονικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, από το 1957 μέχρι σήμερα, καθώς και σπάνια αρχεία φωτογραφικού υλικού ιστορικής αξίας. Στις φωτογραφικές συλλογές της Εμπορικής Τράπεζας περιλαμβάνεται ένα μοναδικό φωτογραφικό αρχείο Νεοκλασικής Αρχιτεκτονικής, με περίπου 4.000 φωτογραφίες ελληνικών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, απόψεων πόλεων, εκκλησιών, μνημείων κλπ, που καλύπτουν ολόκληρο το 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης