Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

MIG: Χρηματοδότηση 9.300.000 ευρώ του προγράμματος Νέοι Ελαιώνες

tags :
MIG: Χρηματοδότηση 9.300.000 ευρώ του προγράμματος Νέοι Ελαιώνες
Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Νέοι Ελαιώνες, το οποίο η Marfin Investment Group (MIG) χρηματοδότησε με 9.300.000 ευρώ, με στόχο την αποκατάσταση και ανασύσταση των πυρόπληκτων ελαιώνων της Πελοποννήσου.

Οι δράσεις του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στην οποία παραβρέθηκαν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατ. Μπατζελή, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΕΔΟΕΕ κ. Τ. Καραμίχας, ο πρόεδρος της MIG κ. Α. Βγενόπουλος, ο αντιπρόεδρος της MIG κ. Μ. Ξανθάκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και  γεωργικών συνεταιρισμών.
«Πιστεύουμε ότι οι συμμαχίες που αναπτύσσονται με βάση την κοινωνική-εταιρική ευθύνη αποτελούν πρότυπο για μια νέα πορεία προς μια νέα ανάπτυξη» σημείωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή  «μια ανάπτυξη με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα συνδυάζει την αγροτική με την τουριστική ανάπτυξη, την επένδυση στη γνώση και τα νέα προϊόντα». Αναφερόμενη στις προοπτικές του ελαιοκομικού τομέα η Υπουργός  τόνισε «Πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή ποιοτικών, πιστοποιημένων και πλήρως ελεγχόμενων σε όλη τη παραγωγική διαδικασία προϊόντων. Να χαράξουμε την επόμενη μέρα, τη νέα πορεία για τον ελαιοκομικό τομέα. Με ποιότητα και υψηλές προδιαγραφές. Με ανταγωνιστικότητα και προστιθέμενη αξία».
Αφού υπενθύμισε ότι βρίσκεται υπό εξέταση ο φάκελος που κατέθεσε η χώρα μας στην ΟΥΝΕΣΚΟ για την αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι «η ελιά και το ελαιόλαδο βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας ως βασικά συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής. Ο ελαιοκομικός τομέας μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής αλλά και της εθνικής οικονομίας».
Ο πρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) κ. Ανδρέας Βγενόπουλος είπε:
« Εμείς εκδηλώσεις σαν την σημερινή τις θεωρούμε ότι είναι γιορτή. Τι γιορτή; Είναι η γιορτή της προσφοράς, αλλά κυρίως είναι η γιορτή του επιτεύγματος, δεν είναι η γιορτή των λόγων ότι θα γίνει κάτι, είναι η γιορτή του ότι κάτι έγινε.
Και για να μην με παρεξηγήσετε νομίζω πως σ’ αυτό το επίτευγμα, την μικρότερη συνεισφορά την είχε ο δικός μου ο Όμιλος, ο οποίος μπορεί να διέθεσε ένα μεγάλο ποσό και περισσότερο απ’ όλα να διαθέσουμε το συναίσθημά μας και την καρδιά μας, αλλά αυτά δεν τα συνεισφέραμε από το υστέρημά μας, όπως θα έκαναν πάρα πολλοί Έλληνες που δικαιούνται περισσοτέρων συγχαρητηρίων από εμάς, εμείς τα κάναμε από το πλεόνασμά μας στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Κάναμε λίγα, τα περισσότερα τα έκαναν φορείς και άνθρωποι που μέχρι τότε τους γνωρίζαμε μέσα από τις εφημερίδες και από τη δημοσιότητα. Και για να είμαι ειλικρινής δεν είχαμε και πάρα πολύ καλή εντύπωση απ’ αυτά που διαβάζαμε, παρ’ όλα αυτά ήρθαμε σε επαφή μαζί τους. Και είχαμε μια πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη, συναντήσαμε ανθρώπους με πάθος για τη δουλειά τους, συναντήσαμε ανθρώπους με τεράστια ευαισθησία για τους συνανθρώπους τους. Θέλανε όλοι να δουλέψουν και να προσφέρουν.»
«Νέοι Ελαιώνες»
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που έπληξαν μεγάλο μέρος από τον ελαιώνα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, πηγή ζωής για τον πληθυσμό, πολύτιμο κεφάλαιο για τον τόπο, η Marfin Investment Group (MIG) σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου & Ελιάς» (ΕΔΟΕΕ), στην οποία μετέχουν η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι σύνδεσμοι του κλάδου, ίδρυσαν τους «Νέους Ελαιώνες- Σύμπραξη για την ανασύσταση των πυρόπληκτων ελαιώνων», μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ανέλαβε να αντικαταστήσει με δενδρύλλια ελιάς τους καμένους ελαιώνες των πυρόπληκτων παραγωγών. Οι  ποικιλίες των ελαιόδεντρων ήταν τέτοιες σε κάθε περιοχή, ώστε ενισχύθηκαν οι ονομασίες προελεύσεως, αποφέροντας ακόμα καλύτερη απόδοση για τους παραγωγούς και διασφαλίζοντας την ποιότητα του ελαιολάδου της περιοχής για την ερχόμενη δεκαετία.
Η παράδοση των δενδρυλλίων από τους «Νέους Ελαιώνες» στους Παραγωγούς έχει ολοκληρωθεί στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αχαΐας και Εύβοιας.
Το οδοιπορικό των δράσεων από την καταστροφή στην ανασύσταση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων ελαιώνων, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Σύμπραξης Marfin Investment Group - Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ), την Τρίτη 13 Ιουλίου 2010, με θέμα «Δημιουργώντας τον Ελαιώνα του 21ου αιώνα».
H αποκατάσταση των ελαιώνων υλοποιήθηκε μέσα από ένα πρωτοποριακό σχέδιο που περιελάμβανε προγράμματα, τα οποία υποστήριξαν ομάδες ερευνητών, οικονομολόγων και εξειδικευμένων γεωπόνων.
Το πρώτο και κυριότερο, αφορούσε στην άμεση αποκατάσταση του ελαιώνα μέσω της δωρεάς και διάθεσης 1.450.000 δενδρυλλίων, πιστοποιημένων από ελληνικά φυτώρια και τεχνικές προδιαγραφές, που ορίστηκαν από ειδική επιστημονική επιτροπή.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένας πειραματικός ελαιώνας 25 στρεμμάτων, λίγο έξω από την Καλαμάτα, σε πυρόπληκτη έκταση του ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας.
Η δράση, που αποσκοπούσε στη βοήθεια του ελαιοκομικού τομέα, επιτεύχθηκε μέσα από τρία επίπεδα. Στο πρωτογενές επίπεδο δημιουργήθηκαν ελαιώνες πυκνής φύτευσης κατά το ισπανικό πρότυπο, χρησιμοποιώντας, όμως, δενδρύλλια της ελληνικής ποικιλίας κορωνέϊκη, σε συνολικές εκτάσεις 2.600 στρεμμάτων σε Ηλεία και Λακωνία. Στόχος είναι να εξεταστεί το συγκεκριμένο σύστημα φύτευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ισπανία και να μελετηθεί η ποιότητα του ελαιολάδου που θα προέλθει, καθώς και το κόστος παραγωγής. Επιθυμία της Σύμπραξης είναι  η ένωση των συγκεκριμένων αγροτών, οι οποίοι συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό,  σε συνεταιρισμό ειδικού τύπου και η αγορά από τους ίδιους των απαιτούμενων μηχανημάτων, προκειμένου να στηρίξουν και να επενδύσουν στην επιλογή πυκνής φύτευσης.
Στο δευτερογενές επίπεδο υλοποιήθηκε μελέτη, που αφορούσε στα απόβλητα των ελαιοτριβείων, με σκοπό τον έλεγχο και τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της ελαιοκαλλιέργειας.
Το τριτογενές επίπεδο, είχε ως στόχο τη γενικότερη προβολή και προώθηση του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της δημιουργίας ντοκιμαντέρ με θέμα τη σπουδαιότητα των προϊόντων του ελαιοκομικού τομέα για τη χώρα μας, με μελέτη για το branding των προϊόντων αυτών, με στόχο την προώθηση σε αγορές του εξωτερικού, καθώς και μέσω δημιουργίας του portal www.helloo.gr, που θα προσφέρει αναλυτική ενημέρωση και πληροφόρηση για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης