Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 345 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου

tags :
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 345 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου
Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους ύψους μέχρι €345 εκατ. αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου με στόχο την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, η προβλεπόμενη έκδοση κεφαλαίου θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ισχυρή, υψηλής ποιότητας κεφαλαιακή βάση της τράπεζας με τον άτυπο ενδεικτικό (pro forma) δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, τον δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και τον δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στις 31 Μαρτίου 2010 να ανέρχονται σε 12,6%, 8,4% και 11,5% αντίστοιχα.
"Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αυξανόμενων εποπτικών απαιτήσεων η Τράπεζα Κύπρου ενισχύει προληπτικά την κεφαλαιακή της βάση με υψηλής ποιότητας κεφάλαιο", δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, κ. Θεόδωρος Αριστοδήμου και πρόσθεσε: "Με μια ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και το καλά τοποθετημένο δίκτυό της στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Ρωσία, η Τράπεζα Κύπρου παραμένει αφοσιωμένη στους μετόχους, τους πελάτες, και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται"
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος κ. Ανδρέας Ηλιάδης, πρόσθεσε: "Η Τράπεζα Κύπρου αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία τα δύο τελευταία δύσκολα έτη, ενισχύοντας την παρουσία της και σημειώνοντας συνεχώς ικανοποιητική κερδοφορία. Με έναν ιδιαίτερα ισχυρό ισολογισμό σε ρευστά στοιχεία, οργανική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η Τράπεζα Κύπρου ενισχύει την οικονομική της θέση όπως και τη θέση της στην αγορά παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση".
Κύριοι όροι της έκδοσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης
Τα Δικαιώματα Προτίμησης θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν δωρεάν σε αναλογία 1 Δικαίωμα για κάθε 1 υφιστάμενη μετοχή. Κάθε 7 Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκούνται θα μετατρέπονται σε 2 πλήρως πληρωθείσες νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με τιμή διάθεσης €2,00 έκαστη. Τα δωρεάν Δικαιώματα Προτίμησης πρόκειται να εισαχθούν και θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) για ελάχιστη περίοδο 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα εξασφάλισης των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας
Η Τράπεζα θα εκδώσει μέχρι 172.630.273 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης, το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέλθει σε μέχρι €776.836.228 διαιρεμένο σε 776.836.228 μετοχές
Η τιμή διάθεσης των €2,00 αντιπροσωπεύσει έκπτωση 44% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 8 Ιουλίου 2010 και έκπτωση 38% στη θεωρητική τιμή της μετοχής μετά την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης (ex-rights price) βασιζόμενη πάνω στην πιο πάνω τιμή κλεισίματος
Η έκδοση των Δικαιωμάτων Προτίμησης τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας για την αύξηση του εγκεκριμένου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας σε 1.100.000.000 μετοχές και την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Ο Κυπριακός Οργανισμός Επενδύσεων και Αξιών Λίμιτεδ (CISCO) έχει διοριστεί από την Τράπεζα ως Διευθυντής Έκδοσης για την ετοιμασία και υποβολή του Ενημερωτικού Δελτίου για την παρούσα έκδοση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου από την οποία θα αιτηθεί και την έκδοση διαβατηρίου (passporting) του Ενημερωτικού Δελτίου στην Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με το άρθρο 18 της Οδηγίας 2003/71/EK του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Δικαιώματα Προτίμησης τα οποία δεν θα ασκηθούν από τους δικαιούχους μετόχους θα λήξουν ανεξάσκητα και δυνατόν να διατεθούν σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά τη διακριτική ευχέρεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας
Οι τιμές μετατροπής των Μετατρέψιμων Χρεογράφων 2013/1018 και των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου της Τράπεζας, καθώς και η τιμή άσκησης των Δικαιωμάτων Προαίρεσης Αγοράς Μετοχών του Προσωπικού της Τράπεζας θα αναθεωρηθούν σύμφωνα με τους όρους έκδοσής τους εφόσον η παρούσα έκδοση δεν απευθύνεται προς τους κατόχους των αξιών αυτών. Οι σχετικές νέες αναθεωρημένες τιμές μετατροπής και άσκησης των πιο πάνω χρηματοοικονομικών μέσων θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα μετά την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης (ex-rights) από την τιμή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας στο ΧΑ και το ΧΑΚ.
Σκοπός της αύξησης κεφαλαίου
Στρατηγική επιδίωξη του Συγκροτήματος είναι η λειτουργία μέσω ισχυρότερης κεφαλαιακής βάσης σε ένα περιβάλλον ευρύτερης αβεβαιότητας και αυξανόμενων απαιτήσεων για κεφαλαιακή επάρκεια από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, τόσο από την αγορά όσο και από τις εποπτικές αρχές. Η προβλεπόμενη έκδοση κεφαλαίου θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ισχυρή, υψηλής ποιότητας κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας με τον άτυπο ενδεικτικό (pro forma) δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, τον δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και τον δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στις 31 Μαρτίου 2010 να ανέρχονται σε 12,6%, 8,4% και 11,5% αντίστοιχα
Εξασφάλιση πρόσθετης στρατηγικής ευελιξίας στο Συγκρότημα που θα του επιτρέψει, βασιζόμενο στο ισχυρό και καλά τοποθετημένο δίκτυό του, να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ρευστότητά του για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διάφορες αγορές που δραστηριοποιείται
Επιτρέπει στην Τράπεζα να διατηρεί υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση και να επωφελείται από ευκαιρίες ποιοτικών συνεργασιών
Λαμβάνοντας υπόψη τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας (υγιής ισολογισμός, ισχυρή ρευστότητα, υψηλή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, προοπτικές ανάπτυξης), η αύξηση κεφαλαίου δεν αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε επιδείνωση στις εργασίες της Τράπεζας ούτε σχετίζεται με οποιαδήποτε προσομοίωση ακραίας κατάστασης (stress test)
Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος για το έτος 2010 επικεντρώνονται στη διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας και υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και περιορισμό των εξόδων με ικανοποιητική κερδοφορία και την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων. Ο εύρωστος ισολογισμός με ισχυρή ρευστότητα, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ικανοποιητική ποιότητα χαρτοφυλακίου που καταδεικνύονται στα αποτελέσματα του τριμήνου που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010, αποδεικνύουν την ορθότητα του επιχειρηματικού μοντέλου που ακολουθεί το Συγκρότημα, το οποίο αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις του αρνητικού περιβάλλοντος, συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία και είναι έτοιμο να επωφεληθεί από ευκαιρίες που πιθανό να παρουσιαστούν.
Πρόσφατες εξελίξεις στις οικονομικές επιδόσεις
Στην περίοδο που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010 η Τράπεζα Κύπρου διατήρησε τις οικονομικές της επιδόσεις παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η Τράπεζα πορεύεται σε πραγματοποίηση δυνατών οικονομικών επιδόσεων για τους πρώτους έξι μήνες του 2010 υποστηριζόμενη από συνεχείς εισροές καταθέσεων και ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης.
Η ρευστότητα του Συγκροτήματος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να ανέρχεται σε 83%. Τα συνολικά δάνεια και καταθέσεις του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2010 ανέρχονται σε περίπου €28 δις και €33 δις αντίστοιχα, σε σύγκριση με €27 δις δάνεια και €29 δις καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Στην Κύπρο το Συγκρότημα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς επί των συνολικών δανείων και καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Στις 31 Μαΐου 2010 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) το μερίδιο αγοράς σε δάνεια και καταθέσεις ανήλθε σε 27,6% και 28,2% αντίστοιχα.
Ενόψει του γεγονότος ότι δεν υπήρχε ενεργός αγορά, κάποια ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου επαναταξινομήθηκαν από την κατηγορία Διαθέσιμων Προς Πώληση στην κατηγορία Δάνεια και Απαιτήσεις. Επιπρόσθετα, άλλα Ελληνικά ομόλογα επαναταξινομήθηκαν από την κατηγορία Διαθέσιμων Προς Πώληση στην κατηγορία επενδύσεις Κρατούμενες Μέχρι τη Λήξη.
Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του Συγκροτήματος συνεχίζουν να είναι εντός των αρχικών στόχων κερδοφορίας που έθεσε το Συγκρότημα στις αρχές του έτους (€300 εκατ. με €400 εκατ. κέρδη μετά τη φορολογία για το έτος 2010).
Μερισματική πολιτική
Η Τράπεζα Κύπρου παραμένει πιστή στη μερισματική της πολιτική συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου επανεπένδυσης μερισμάτων. Οι νέες μετοχές θα έχουν δικαίωμα σε μελλοντικές διανομές της Τράπεζας Κύπρου συμπεριλαμβανομένου και οποιουδήποτε προμερίσματος για το 2010.
Προκαταρκτικό ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα
Η Τράπεζα εκτιμά ότι η έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο με την περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης μεταξύ Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου υπό την προϋπόθεση της λήψης όλων των σχετικών εγκρίσεων. Το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα θα δημοσιευτεί στο Ενημερωτικό Δελτίο που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης