Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Marfin Popular: Στις 2/4 η έκτακτη Γ.Σ. για την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,8 δισ. ευρώ - Προς έγκριση η μείωση της ονομαστικής αξίας και η αλλαγή του ονόματος στην Κύπρο

Marfin Popular: Στις 2/4 η έκτακτη Γ.Σ. για την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,8 δισ. ευρώ - Προς έγκριση η μείωση της ονομαστικής αξίας και η αλλαγή του ονόματος στην Κύπρο
Τη Δευτέρα 2 Απριλίου ορίστηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Marfin Popular Bank, στην οποία μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνονται τα ψηφίσματα που αφορούν το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης, καθώς επίσης και την αλλαγή του ονόματός της σε Cyprus Popular Bank Public Co Ltd.
Με τα ψηφίσματα οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων,  την έκδοση rights στους υφιστάμενους μετόχους μέχρι €1,8 δισ. με τιμή έκδοσης χαμηλότερης των €0,30.
Οι μέτοχοι θα πρέπει να εγκρίνουν επίσης την έκδοση αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου προς αντικατάσταση παλαιότερων αξιογράφων.
Με τα ψηφίσματα που προτείνονται θα εκδοθούν επίσης warrants.
Επιπλέον, η συνέλευση καλείται να εγκρίνει τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρείας στα €0,10, που θα δώσει ευελιξία στη διοίκηση στην έκδοση νέου κεφαλαίου.
Καλούνται επίσης να εξουσιοδοτήσουν τη διοίκηση του οργανισμού να παραχωρήσει σε επενδυτές της επιλογής της μετοχές ή ομόλογα αξίας €0,9 δισ. σε τιμή ουχί χαμηλότερη των €0,30.
Η Λαϊκή ζητά επίσης την έγκριση της απόφασης της διοίκησης για αλλαγή του ονόματος σε Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα.

Αναλυτικά, τα ψηφίσματα

Το πρώτο ψήφισμα αφορά τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής.
Προτείνεται όπως το εγκεκριμένο κεφάλαιο της εταιρείας που ανέρχεται σε €2,5 δισ. και είναι διαιρεμένο σε 2,9 δισ. συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €0,85 η μία όσο και το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που ανέρχεται σε €1,4 δισ. και είναι διαιρεμένο σε 1,6 δισ. συνήθεις πλήρως εξοφληθείσες μετοχές ονομαστικής αξίας €0,10 η μία και όπως η μείωση πραγματοποιηθεί με τη μείωση της ονομαστικής αξίας της κάθε συνήθους μετοχής από €0,85 σε €0,10 για σκοπούς διαγραφής ζημιών ή/ και λόγω απώλειας κεφαλαίου. Αμέσως μετά τη μείωση, το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας να αυξηθεί στα €2,5 δισ. το οποίο θα είναι διαιρεμένο σε 24,7 δισ. συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €0,10 η κάθε μία.
Το δεύτερο ψήφισμα προνοεί όπως ποσό του λογαριασμού από υπεραξία μετοχών που τηρείται με βάση το άρθρο 55 του περί εταιρειών νόμου, ανερχόμενο σε €1,9 δισ. διατεθεί για διαγραφή ζημιών της τράπεζας,
Το τρίτο ειδικό ψήφισμα προνοεί ότι υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του ειδικού ψηφίσματος 1, το ΔΣ της τράπεζας εξουσιοδοτηθεί όπως εκδώσει και παραχωρήσει τέτοιο αριθμό μετοχών που αντιστοιχούν μέχρι €1,8 δισ. ως ακολούθως:
Α) Σε επενδυτές της επιλογής του είτε μέχρι 50% του ποσού των €1,8 δισ. με τιμή έκδοσης όχι χαμηλότερη των €0,30 σεντ ανά μετοχή χωρίς οι μετοχές αυτές να προσφέρονται κατά προτίμηση στους μετόχους της εταιρείας, είτε μέχρι 50% του ποσού των €1,8 δισ. με την έκδοση και παραχώρηση αριθμού υποχρεωτικά μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές με τιμή μετατροπής όχι χαμηλότερη των €0,30 σεντ και με τέτοιους επιπρόσθετους όρους έκδοσης που ήθελε καθορίσει το ΔΣ και θα εκδοθούν και μετατραπούν σε μετοχές στην ονομαστική αξία των ΥΜΟ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, χωρίς τα ΥΜΟ και οι μετοχές που θα προκύψουν να προσφέρονται κατά προτίμηση τους μετόχους της εταιρείας ή και
Β) έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης μέχρι του ποσού των €1,8 δισ., τα οποία θα προσφερθούν αναλογικά στους μετόχους σε τιμή άσκησης ανά μετοχή χαμηλότερης των €0,30 και με τέτοιους άλλους όρους που θα καθοριστούν από το ΔΣ και θα περιληφθούν στο ενημερωτικό δελτίο. Δίνεται επίσης εξουσιοδότηση όπως το ΔΣ προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη διάθεση των δικαιωμάτων προτίμησης σε τρία πρόσωπα που θα προσφερθούν προς τους μετόχους και δεν θα ασκηθούν.
Με το τέταρτο ειδικό ψήφισμα και με την προϋπόθεση της έγκρισης του ψηφίσματος 1, το ΔΣ θα εξουσιοδοτηθεί όπως προβεί στην έκδοση αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου μέχρι του ποσού των €737,8 εκ. που θα εκδοθούν στους κατόχους αξιογράφων κεφαλαίου.
Με το πέμπτο ειδικό ψήφισμα, και με την προϋπόθεση της έγκρισης του ψηφίσματος 1, το ΔΣ εξουσιοδοτηθεί όπως προβεί στην έκδοση και παραχώρηση νέων συνήθων μετοχών στους κατόχους αξιογράφου κεφαλαίου οι οποίοι θα αποδεχθούν προσφορά της εταιρείας, με τέτοιους όρους που θα καθοριστούν από το ΔΣ για εθελοντική ανταλλαγή υπό ανταλλαγή αξιογράφων που κατέχουν στην ονομαστική τους αξία με μετοχές της εταιρείας σε τιμή μετατροπής που θα καθοριστεί κατά την έκδοση των rights.
Το ειδικό ψήφισμα 6 αφορά υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ειδικών ψηφισμάτων 4 και 5, την ακύρωση του ψηφίσματος 1, το οποίο εγκρίθηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 28ης Σεπτεμβρίου 2011.
Το ειδικό ψήφισμα 7 προνοεί ότι υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του ειδικού ψηφίσματος 1, το ΔΣ της τράπεζας εξουσιοδοτηθεί όπως προβεί στην έκδοση δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (warrants).
Το ειδικό ψήφισμα 8 αφορά την αλλαγή του ονόματος της τράπεζας σε Cyprus Popular Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης