Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Μέρισμα 0,05 ευρώ από την Ελληνική Τράπεζα

Μέρισμα 0,05 ευρώ από την Ελληνική Τράπεζα
Ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας πέτυχε να διατηρήσει την οικονομική του ευρωστία και να διασφαλίσει την κερδοφορία του, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της  παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης,  ενεργοποιώντας όλες του τις δυνάμεις και αξιοποιώντας κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει.
Μιλώντας σήμερα (χθες) κατά την 36η ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας, τόσο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ Ανδρέας Παναγιώτου όσο και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Μάκης Κεραυνός, αναφέρθηκαν στα θετικά αποτελέσματα του 2009 τονίζοντας ότι  σε μια περίοδο ύφεσης η  Ελληνική Τράπεζα:
Πέτυχε να κλείσει το οικονομικό έτος με ικανοποιητική κερδοφορία
Προσφέρει  μέρισμα στους μετόχους της
Βελτίωσε τους ποιοτικούς δείκτες της σε σχέση με το 2008.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ Ανδρέα Παναγιώτου, η Ελληνική Τράπεζα πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει για το 2009 με την ορθή αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων, την έγκαιρη προληπτική πολιτική και την ορθολογική διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Παρά τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα ο Όμιλος:
Πρώτο, βελτίωσε περαιτέρω το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας,  φθάνοντας στο 14% την 31 Δεκεμβρίου 2009, σε σύγκριση με 11% το 2008.
Δεύτερο, διατήρησε άνετη και υγιή ρευστότητα και κινήθηκε προσεκτικά και ορθολογικά στην περαιτέρω ανάπτυξή του με σταθερούς στόχους την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και την κερδοφορία.
Με αυτά τα δεδομένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, αφού έλαβε υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, τα αποτελέσματα του έτους και την ευρωστία του Ομίλου,  αποφάσισε την καταβολή μερίσματος για το έτος 2009, ύψους €0,05 (πέντε σεντ) ανά μετοχή.
Το έτος έκλεισε με  €99,4 εκατ. κέρδος από συνήθεις εργασίες σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 18% σε σύγκριση με το 2008.  Η επιδείνωση όμως των συνθηκών στο οικονομικό περιβάλλον συνέβαλαν στην αύξηση των προβλέψεων για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων, διαμορφώνοντας το κέρδος για το έτος στα €28,3 εκατ. σε σύγκριση με €31,3 εκατ. για το 2008.
Το σύνολο των καθαρών εσόδων παρουσίασε αύξηση 11%  φθάνοντας τα €269,6 εκατ. σε σύγκριση με €243,2 εκατ. για το έτος 2008, ενώ παράλληλα το σύνολο των εξόδων αυξήθηκε κατά 7%.  Ως επακόλουθο, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα παρουσίασε βελτίωση αφού μειώθηκε στο 63,1%  σε σχέση με το 65,3% που ήταν το 2008.
Για σκοπούς περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης, η Τράπεζα προχώρησε στις 11 Μαρτίου 2009 στην έκδοση Χρεογράφων 10-ετούς διάρκειας, ύψους €90 εκατ..
Κατά τη λογοδοσία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις του Ομίλου κατά το 2009, όπως είναι η απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας Αθηνά Κυπριακή Δημόσια Εταιρεία Λτδ. Απώτερος στόχος της ενέργειας αυτής είναι η απορρόφηση της εταιρείας και η ενσωμάτωση των εργασιών της με αυτές της Ελληνικής Τράπεζας ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων και  πιο συντονισμένη εφαρμογή των στρατηγικών στόχων του Ομίλου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα, τον Ιανουάριο του 2010 προχώρησε στην απορρόφηση των εργασιών, της εξολοκλήρου θυγατρικής της Εταιρείας «Ελληνική Τράπεζα (Χρηματοδοτήσεις) Λτδ».
ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ – ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Ομίλου για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κυπριακών νοικοκυριών. Ο Δρ Παναγιώτου εξήγησε ότι η Τράπεζα προβλέποντας έγκαιρα τους υπαρκτούς κινδύνους της οικονομικής κρίσης έθεσε ως προτεραιότητά της την έμπρακτη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ήταν η πρώτη κυπριακή Τράπεζα που απευθύνθηκε  στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εξασφάλισε φθηνή ρευστότητα €30 εκ. και μαζί με άλλους δικούς της πόρους, παραχώρησε δάνεια ύψους €60 εκ. περίπου σε κυπριακές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Τα δάνεια παραχωρήθηκαν με ευνοϊκούς όρους, με διαφοροποιημένα χαμηλά επιτόκια κάτω του 4% και για μακροχρόνιες περιόδους αποπληρωμής, σε περισσότερες από 100 κυπριακές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Μέσα στο 2009 δόθηκε έμφαση στις στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυριών με την προσφορά σταθερών επιτοκίων καθώς και στις ανάγκες για μόρφωση και εκπαίδευση που αποτελούν τις βασικότερες και μεγαλύτερες ανάγκες για δανειοδότηση.  
Παράλληλα, δημιουργήθηκαν και αναβαθμίστηκαν προϊόντα που εξυπηρετούν άλλες ανάγκες των πελατών της, όπως ενοικιαγορά αυτοκινήτου και δάνεια για αγορά και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στον Όμιλο ο Δρ Παναγιώτου επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση και η ύφεση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Δικτύου Καταστημάτων Ελλάδας και επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά του αποτελέσματά.  Η γενίκευση της ύφεσης και η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των μη εξυπηρετουμένων δανείων και συνεπώς των προβλέψεων. Και αυτό παρά τις συστηματικές και έντονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Τράπεζας για να περιοριστούν οι επισφάλειες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ., στο Δίκτυο Καταστημάτων Ελλάδας συνεχίζεται η πλήρης αναδιοργάνωση και  εναρμόνισή του με τον Όμιλο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η ηγεσία της Τράπεζας,  προχώρησε σε αλλαγές στη διευθυντική και λειτουργική διάρθρωση του Δικτύου.
ΡΩΣΙΑ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου έκανε επίσης αναφορά στην εξασφάλιση άδειας διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Διευκρίνισε ότι η ημερομηνία πλήρους έναρξης εργασιών, μέσω της θυγατρικής εταιρείας LLC CB Hellenic Bank, θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών και αφού σταθμιστούν τα οικονομικά δεδομένα και οι εξελίξεις στην αγορά.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε αναφορά του για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας,  ο Δρ Παναγιώτου υπογράμμισε ότι το 2010 αναμένεται να είναι ένα δύσκολο έτος για την οικονομία, αν και υπάρχουν ελπίδες η Κύπρος να εξέλθει από την ύφεση όπως οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες και η κατάσταση θα βελτιωθεί. «Δυστυχώς όμως, ακόμη και όταν η Κύπρος εξέλθει από την ύφεση, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι δύσκολη», υπογράμμισε.
Ωστόσο επεσήμανε ότι ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας, μέσα στα πλαίσια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, παρακολουθεί καθημερινά τις διεθνείς εξελίξεις και τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται η Τράπεζα και τους διαχειρίζεται αποτελεσματικά.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΕΔ
Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου κ. Μάκης Κεραυνός στη δική του παρουσίαση αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο χρηματοδοτικό τομέα και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους.
Ο κ. Κεραυνός σε μια εκτενή αναφορά του:
Παρουσίασε μια σφαιρική εικόνα για τη χρηματοοικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της κυρίως στην ευρωζώνη και στην Κύπρο με έμφαση στην ανεργία και στο ΑΕΠ.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες των τραπεζών στην Κύπρο να μειώσουν την ψαλίδα μεταξύ των δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων, παρουσιάζοντας στοιχεία με τα οποία καταδεικνύεται ότι η ψαλίδα μειώθηκε (Μάρτιος 2009/ Μάρτιος 2010) κατά -2,4% για τα στεγαστικά δάνεια, κατά -1,6% για τα επιχειρηματικά δάνεια και κατά -0,7% για τις καταθέσεις των νοικοκυριών.
Παρουσίασε επίσης χρηματοοικονομικούς δείκτες σε σχέση με τα δάνεια σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και τις καταθέσεις των νοικοκυριών.
Σε σχέση με τα αποτελέσματα του έτους για την Τράπεζα ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην κερδοφορία του Ομίλου, τη σταθερή μερισματική πολιτική, στην ισχυρή ρευστότητά, στον ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, και στο βελτιωμένο δείκτη εξόδων προς έσοδα.
Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής έκανε επίσης αναφορά στο Δίκτυο Καταστημάτων Ελλάδας τονίζοντας ότι μέσα στην καρδιά της κρίσης, η Τράπεζα βρήκε την ευκαιρία για νοικοκύρεμα των εργασιών της (αναδόμηση της πρώτης γραμμής, αλλαγή της  Διεύθυνσης, εφαρμογή νέων διαδικασιών στην ανάπτυξη εργασιών και εγκατέστησε κοινά συστήματα με την Κύπρο, αποσκοπώντας σε οικονομίες κλίμακας, καλύτερο έλεγχο, μείωση του κόστους λειτουργίας και εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου).
Καταλήγοντας ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στις στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου για το 2010 που είναι η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, η διατήρηση υγιούς ρευστότητας και ισχυρής κεφαλαιακής επάρκεια, η στήριξη των υφιστάμενων πελατών του, η συνέχιση του εσωτερικού νοικοκυρέματος, η χρηματοδότηση νέων έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις της πολιτικής της Τράπεζας και η κερδοφορία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης