Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Επανέρχεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά - Απαραίτητη η εφαρμογή του μνημονίου

Επανέρχεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά - Απαραίτητη η εφαρμογή του μνημονίου
O Wilbur Ross, ζήτησε εφαρμογή του μνημονίου, ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών έναντι της κατανάλωσης και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας
Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την δημιουργία κλίματος πολιτικής σταθερότητας αναμένουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια που επανακτούν σταδιακά το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινής, στο πλαίσιο του 17ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή χιλιάδων ξένων επενδυτών, επιχειρηματιών και τραπεζιτών, υπήρξαν παροτρύνσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί στις δύο αυτές κατευθύνσεις, από επενδυτές που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Ελλάδα και συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «στο ιδιαίτερα απαιτητικό αυτό κοινό, που εν ολίγοις θα αποφασίσει εάν θα αρχίσουν να ξαναγίνονται επενδύσεις ή όχι στην Ελλάδα και αν η χώρα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές απευθύνθηκε και ο πρωθυπουργός ζητώντας του να εμπιστευθεί τη χώρα και την κυβέρνηση.
Ο καιρός θα δείξει αν αυτό θα καταστεί δυνατό.
Στο μεσοδιάστημα, όμως, οι επενδυτές που έχουν εμπιστευθεί τα κεφάλαιά τους στη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα, παρά τις ζημίες που υπέστησαν φέτος από τις προηγούμενες τοποθετήσεις τους, είχαν πολλές υποδείξεις να κάνουν προς την Αθήνα».
O John Polson, ένας εκ των μεγαλύτερων επενδυτών στις τράπεζες και στην ελληνική οικονομία εν γένει, που συμμετείχε στο forum της Capital Link, ξεκαθάρισε πως «θα εξετάζουμε πρόσθετες επενδύσεις ανάλογα με την περαιτέρω πρόοδο που θα σημειώνεται».
«Μας ενθαρρύνει η υιοθέτηση και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.
Συνέχεια της σταθερότητας στο πολιτικό μέτωπο θα ενσταλάξει εμπιστοσύνη στην ελληνική ανάκαμψη», τόνισε στη Νέα Υόρκη.
Πιο αυστηρός ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και εκ των βασικών μετόχων της Eurobank, Wilbur Ross, ζήτησε γρήγορη νομοθέτηση και εφαρμογή ολόκληρου του μνημονίου, ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών έναντι της κατανάλωσης, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, μέτρα για την τόνωση των εξαγωγών και του τουρισμού, διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας και ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα.
Από την πλευρά του ο Γουίλιαμ Βράτος, Partner και Portfolio Manager της York Capital, η οποία έχει τοποθετηθεί σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πανγαία και αλλού, ανέφερε πως «έχουμε επενδύσει κεφάλαια απευθείας στη χώρα και ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε κάποια άμεσα αποτελέσματα».
Συμπλήρωσε όμως πως «παρά το γεγονός ότι έχουμε κάνει μια μεγάλη επένδυση στην αγορά ακινήτων μέσω της Εθνικής Τράπεζας, δεν είδαμε ελκυστικές ευκαιρίες στην ευρύτερη αγορά ακινήτων».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν και οι τοποθετήσεις των πολυεθνικών που βρίσκονται στη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ronald Kleijwegt, διευθυντής της εφοδιαστικής αλυσίδας της Hewlett-Packard, σημείωσε πως «αν τις προηγούμενες δεκαετίες το παγκόσμιο εμπόριο διεξαγόταν μέσω των λιμανιών της Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής, πλέον οι επόμενες δεκαετίες ανήκουν στο εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και σε αυτό το πλαίσιο ο Πειραιάς είναι πρωταγωνιστής».
Στο ίδιο forum παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι των θεσμών.
Ειδικότερα, οι Declan Costello της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Nicola Giammarioli του ESM, Rasmus Ruffer της EKT και DeliaVelculescu του ΔΝΤ, εμφανίστηκαν θετικοί για τη μέχρι τώρα πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά ξεκαθάρισαν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις.
Διαβεβαίωσαν, πάντως, στους συμμετέχοντες στο forum επενδυτές αφενός πως παραμένουν αισιόδοξοι ότι τα όποια προβλήματα θα επιλυθούν και αφετέρου ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει τη συζήτηση για το ζήτημα της διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης