Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Μέσω Λυκουρέζου η ενημέρωση της ΕΚ για Citibank

tags :
Μέσω Λυκουρέζου η ενημέρωση της ΕΚ για Citibank

Στις 19.11.2008 το δικηγορικό γραφείο Λυκουρέζου υπέβαλε ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την με αριθμό πρωτοκόλλου 21175 Αναφορά σε βάρος της τραπεζικής εταιρίας Citibank International Plc. για παράβαση κανόνων συμπεριφοράς κατά την παροχή επενδυτικών συμβουλών αναφορικά με επενδυτικά προϊόντα που είχαν εκδοθεί από τον επενδυτικό οίκο Lehman Brothers, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν. 3606/2007.

Κατόπιν της Αναφοράς αυτής, επελήφθησαν της διερεύνησης των καταγγελλομένων τόσο η Διεύθυνση Χορήγησης Αδειών και Εποπτείας Φορέων της Κεφαλαιαγοράς όσο και Διεύθυνση Παρακολούθησης και Ελέγχου Συναλλαγών Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες και προχώρησαν σε ενδελεχή έρευνα της υποθέσεως.
Στις 11.11.2009,  το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την υπ’ αριθμ. 529/11.11.2009 απόφασή του, υιοθέτησε πλήρως τις διαλαμβανόμενες στην Αναφορά καταγγελίες των πελατών του δικηγορικού γραφείου Λυκουρέζου και ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου σε βάρος της Τράπεζας Citibank ύψους 300.000 Ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων περί διαφάνειας στις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών μέσων.


Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναγνωρίζοντας τη βασιμότητα των ισχυρισμών μας, επέβαλε στην Citibank πρόστιμο, καθώς έκρινε ότι η εν λόγω τράπεζα υπέπεσε σε παραβάσεις του Ν. 3606/2007.
Η στοιχειοθέτηση της παραβίασης της νομοθεσίας περί διαφάνειας στις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών μέσων εδράζεται σε δύο βασικούς άξονες.
•         Πρώτον, διότι διαπιστώθηκαν ελλείψεις στο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των παρεχόμενων συμβουλών σε επενδυτές, καθώς και,
•         Δεύτερον, διότι η αναφορά στην κάλυψη των παρεχόμενων επενδυτικών υπηρεσιών από το Σύστημα Αποζημιώσεως Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου ((FSCA) διατυπώθηκε με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρανόηση ως προς το ακριβές περιεχόμενό της, ήτοι παραπλανητικό.


Ο κύριος Νίκος Πιτσούλης, Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΤΙΤΛΟΥΣ  Lehman Brothers, δήλωσε
Αυτή είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την πορεία της υποθέσής μας, καθώς για δεύτερη φορά η Ελληνική Πολιτεία, μετά δηλαδή την αντίστοιχη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, αναγνωρίζει πανηγυρικά, μέσω της αρμόδιας Εποπτικής Αρχής, την ευθύνη της Citibank για παράτυπες και απατηλές πρακτικές διάθεσης των υπό κρίση επενδυτικών προϊόντων. Με άλλα λόγια, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό χαρτί σε βάρος της Citibank, το οποίο προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε ενώπιον της Πολιτικής και της Ποινικής Δικαιοσύνης.


Ολοι οι φορείς που απευθυνθήκαμε εως σήμερα εξέδωσαν αποφάσεις καταπέλτη κατά της Citibank. Δικαστήρια,Συνηγορος του καταναλωτη, Υπουργείο Ανάπτυξης, Βουλή των Ελλήνων, Τραπεζικός Διαμεσολαβητής. Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε οτι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο απο την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Πρέπει να ενώσουμε όλοι οι  πολίτες και οι Ελληνικές αρχές τις δυνάμεις μας ώστε να επιστραφούν όλα τα χρήματα, μέχρι τελευταίου ευρώ, στους Ελληνες και να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προυποθέσεις ώστε να μην ξανασυμβεί μια τέτοια διαπλοκή στον τόπο μας.

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης