Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Με 93% στην Emporiki Bank η Credit Agricole

tags :
Με 93% στην Emporiki Bank η Credit Agricole
Στο 93% διαμορφώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Emporiki Bank, κατόπιν ολοκλήρωσης της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε ο γαλλικός όμιλος για την τράπεζα, ενώ έως την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί η καταβολή του Προσφερόμενου Τιμήματος σε καθένα Αποδεχόμενο Μέτοχο και η πίστωση των Μεταβιβαζομένων Μετοχών στην μερίδα του Προτείνοντος στο Σ.Α.Τ..
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Credit Agricole, έχουν λάβει χώρα τα ακόλουθα:
1. Την 24.05.2011, ο Προτείνων ανακοίνωσε την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης (Δημόσια Πρόταση) για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου (Μετοχές) της εταιρείας με την επωνυμία Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (Εταιρεία), οι οποίες κατά την 23.05.2011 δεν κατέχονταν από τον Προτείνοντα και την Sacam International SAS (Sacam International), ήτοι 20.466.745 Μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% του ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας (Μετοχές της Δημόσιας Πρότασης) με αντάλλαγμα €1,76 ανά Mετοχή (Προσφερόμενο Τίμημα).
2. Δυνάμει έγγραφης συμφωνίας με ημερομηνία 23.05.2011 μεταξύ του Προτείνοντος και της Sacam International, η Sacam International ενεργεί συντονισμένα με τον Προτείνοντα σύμφωνα με το άρθρο 2(ε) του Νόμου για τους σκοπούς της εν λόγω Δημόσιας Πρότασης από 23.05.2011.
3. Κατά την 23.05.2011, (i) το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανερχόταν σε €512.228.885, διαιρούμενο σε 512.228.885 Μετοχές, (ii) ο Προτείνων κατείχε 466.149.045 Μετοχές οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 91% του ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και (iii) η Sacam International κατείχε 25.613.095 Μετοχές οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 5% του ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.
4. Στις 24.06.2011, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) ενέκρινε το πληροφοριακό δελτίο του Προτείνοντος σχετικά με τη Δημόσια Πρόταση (Πληροφοριακό Δελτίο), ενώ η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης ξεκίνησε στις 29.06.2011 και έληξε στις 27.07.2011 (Περίοδος Αποδοχής).
5. Κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αποδοχής, 2.729 μέτοχοι της Εταιρείας, αποδέχθηκαν νόμιμα και έγκυρα τη Δημόσια Πρόταση (Αποδεχόμενοι Μέτοχοι), προσφέροντας συνολικά 10.222.678 Μετοχές οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου 2% του ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας (Μεταβιβαζόμενες Μετοχές).
6. Επομένως, κατά την ολοκλήρωση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης των Μεταβιβαζόμενων Μετοχών σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο Πληροφοριακό Δελτίο, ο Προτείνων θα κατέχει συνολικά 476.371.723 Μετοχές οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 93% του ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.
7. Το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Δημοσίας Προτάσεως, η Alpha Bank A.E. (Διαχειρίστρια), ενεργούσα ως αντιπρόσωπος στο όνομα και για λογαριασμό των Αποδεχόμενων Μετόχων ως πωλητών και ο Προτείνων ως αγοραστής θα συνάψουν την προβλεπόμενη στο άρθρο 46 του Κανονισμού Λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Κανονισμός Λειτουργίας ΣΑΤ) σύμβαση για την εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση των Μεταβιβαζομένων Μετοχών. Η Διαχειρίστρια, ενεργώντας ως περιγράφεται ανωτέρω, θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την υποβολή στην Ελληνικά Χρηματιστήρια Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Εκκαθάρισης, Διακανονισμού και Καταχώρισης (Ε.Χ.Α.Ε.) των απαιτουμένων εγγράφων για την καταχώριση της μεταβιβάσεως των Μεταβιβαζόμενων Μετοχών στο Σ.Α.Τ. Οι εξωχρηματιστηριακές μεταβιβάσεις των Μεταβιβαζομένων Μετοχών θα καταχωρηθούν στο Σ.Α.Τ. την τρίτη (3η) εργάσιμη ημέρα μετά την υποβολή στην Ε.Χ.Α.Ε. όλων των απαραίτητων για τη μεταβίβαση εγγράφων, σύμφωνα με το άρθρο 46 του Κανονισμού Λειτουργίας του ΣΑΤ. Την ίδια τρίτη (3η) εργάσιμη ημέρα, κατά την οποία θα έχει ολοκληρωθεί η ανωτέρω καταχώριση, η Διαχειρίστρια θα καταβάλλει το Προσφερόμενο Τίμημα αφού αφαιρεθεί ο επιβαλλόμενος φόρος (βλ. παράγραφο 8 κατωτέρω) σε καθένα πωλητή-Αποδεχόμενο Μέτοχο, με τον τρόπο που υποδεικνύεται από τον κάθε Αποδεχόμενο Μέτοχο στη δήλωση αποδοχής (Δήλωση Αποδοχής). Η καταβολή του Προσφερομένου Τιμήματος θα γίνεται είτε (i) δια πιστώσεως του λογαριασμού καταθέσεων που διατηρεί ο Αποδεχόμενος Μέτοχος στην Διαχειρίστρια, είτε (ii) δια της καταβολής μετρητών σε οποιοδήποτε υποκατάστημα της Διαχειρίστριας (στην Ελληνική Επικράτεια), στο οποίο θα προσέλθει ο Αποδεχόμενος Μέτοχος προσκομίζοντας το έγκυρο αντίγραφο της Δήλωσης Αποδοχής επιδεικνύοντας την ταυτότητα ή το διαβατήριό του ή (ανάλογα με την περίπτωση) τα σχετικά εταιρικά εξουσιοδοτικά έγγραφα, είτε (iii) με πίστωση του Χειριστή τους σε περίπτωση που οι Αποδεχόμενοι Μέτοχοι επιλέξουν να τον εξουσιοδοτήσουν για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους τους με σκοπό την αποδοχή της Δημόσιας Πρότασης.
8. Ο Προτείνων θα καταβάλει για λογαριασμό των Αποδεχόμενων Μετόχων τα  δικαιώματα καταχώρισης που καταβάλλονται στην Ε.Χ.Α.Ε. ύψους 0,08% (σύμφωνα με το άρθρο 7(3) της απόφασης υπ’ αριθμ. 1/153/18.12.2006 της Ε.Χ.Α.Ε., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) που επιβάλλεται επί της αξίας των Μετοχών της Δημόσιας Πρότασης που θα προσφερθούν και γίνουν νομίμως και εγκύρως αποδεκτές που υπολογίζεται ως ακολούθως: το γινόμενο του αριθμού των Μεταβιβαζόμενων Μετοχών επί την μεγαλύτερη από τις εξής τιμές: α) το Προσφερόμενο Τίμημα και β) την τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) την προηγούμενη της ημέρας κατάθεσης των εγγράφων του άρθρου 46 του Κανονισμού Λειτουργίας ΣΑΤ όπως έχει εγκριθεί από την ΕΚ, με ελάχιστη χρέωση ποσού ίσο με το μικρότερο μεταξύ των €20 και του 20% επί της αξίας της μεταβίβασης ανά Αποδεχόμενο Μέτοχο. Κατά συνέπεια, οι Αποδεχόμενοι Μέτοχοι θα λάβουν το Προσφερόμενο Τίμημα για κάθε Μετοχή η οποία νομίμως και εγκύρως προσφερθεί αφού αφαιρεθεί ο επιβαλλόμενος φόρος επί συναλλαγών εισηγμένων στο ΧΑ ο οποίος (σύμφωνα με το άρθρο 21(1) του Νόμου 3697/2008, άρθρο 9(2) του Νόμου 2759/1998 και άρθρο 16(1) και (2) του Νόμου 3943/2011) ανέρχεται σήμερα σε 0,20% και υπολογίζεται στην αξία της εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής για την μεταβίβαση των Μετοχών της Δημόσιας Πρότασης στον Προτείνοντα.
9. Μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, ο Προτείνων, ενεργώντας κατά το άρθρο 27 του Νόμου, σκοπεύει να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς. Συγκεκριμένα, ο Προτείνων σκοπεύει, εντός περιόδου τριών (3) μηνών από τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής, να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς υπολοίπων Μετοχών της Δημόσιας Πρότασης, που δεν προσφέρθηκαν και μεταβιβάσθηκαν σε αυτόν, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στην ΕΚ. Το τίμημα που θα καταβληθεί στους εναπομείναντες μετόχους της Εταιρείας θα είναι το αυτό με το καταβληθέν στους Αποδεχόμενους Μετόχους, ήτοι €1,76 τοις μετρητοίς ανά Μεταβιβαζόμενη Μετοχή της Δημόσιας Πρότασης. Η περίοδος ενάσκησης του δικαιώματος εξαγοράς λήγει την Πέμπτη 27.10.2011.
10. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το άρθρο 28 του Νόμου, οι εναπομείναντες μέτοχοι δικαιούνται επίσης να πωλήσουν στον Προτείνοντα τις Μετοχές της Δημόσιας Πρότασης κυριότητός τους, έναντι €1,76 τοις μετρητοίς ανά προσφερόμενη Μετοχή της Δημόσιας Πρότασης εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Πρότασης. Η περίοδος ενάσκησης του  δικαιώματος εξόδου λήγει την Δευτέρα 31.10.2011.
11. Μετά την λήξη της Δημόσιας Πρότασης και την ολοκλήρωση του δικαιώματος εξαγοράς, ο Προτείνων θα επιδιώξει την διαγραφή των Μετοχών της Εταιρείας από το ΧΑ, σύμφωνα με το άρθρο 17(5) του Νόμου 3371/2005.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης