Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Το 2017 μπορεί να είναι χρονιά σημαντικών αποδόσεων, που μπορεί να ξαφνιάσουν!

tags :
Το 2017 μπορεί να είναι χρονιά σημαντικών αποδόσεων, που μπορεί να ξαφνιάσουν!
Daily position long με stop 1615

Greek Market WEEKLY Overview

Η αγορά την εβδομάδα που πέρασε μπορεί να μην έκλεισε με κέρδη, συντήρησε παρόλα αυτά εκείνα του προηγούμενου διαστήματος. Το πιο σημαντικό δεδομένο μας είναι, ότι το stop μας ανέβηκε αισθητά στο 600 και 615 σε κλείσιμο σε ΓΔ και F25 αντίστοιχα.

Ο τραπεζικός κλάδος κέρδισε μέρος του χαμένου εδάφους του σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά μετά τις διαρροές για συμφωνία. Στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων τώρα φαίνεται να υπάρχει μικρή πρόοδος χωρίς παρόλα αυτά να φαίνεται ότι θα βγει λευκός καπνός στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το πιο πιθανό είναι να γίνουν οι γνωστές και απαραίτητες δηλώσεις για το θετικό των διαπραγματεύσεων, αλλά όλα δείχνουν ότι τυχόν λύση θα υπάρξει σε έκτακτο. Η κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι έχει εγκλωβιστεί, μιας και σε περίπτωση που δεν αποδεχτεί την συμφωνία θα πρέπει να έχει αποφασίσει ότι θα πάει σε εκλογές. Χρόνος για την οικονομία δεν υπάρχει μιας και χάθηκε στην πορεία..

Το Ελληνικό 10ετές spread μας προιδεάζει ότι πάμε σε λύση, αφού με γρήγορα βήματα βαδίζει να βρει τα επίπεδο του 2014 όταν η χώρα δοκίμασε έξοδο στις αγορές. Για να συμβεί αυτό, σημαίνει πως θα υπάρξει ένταξη της χώρας στο QE.

Για να το καταλάβουμε με νούμερα, να πούμε πως μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες το spread από τις 860 μονάδες βρίσκεται πέριξ των 600 θυμίζοντας πως περίπου στο 450 είχαμε την έκδοση στο 2014. Ουσιαστικά, η διαπραγμάτευση δεν γίνεται ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμών αλλά μεταξύ Ευρωπαίων και IMF.

Το πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι και ότι πιο εύκολο να επιτευχθεί ούτε από δυνατές οικονομίες, πόσο μάλλον από μία οικονομία όπως η Ελληνική η οποία βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία 6 χρόνια. Οπότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συνεχίσει με τον κόφτη, με τις πιθανότητες να είναι πλέον τεράστιες να ενεργοποιηθεί αν το πλεόνασμα που υπογραφεί είναι στο 3,5%.

Related image

Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ελλάδα να γίνει Ελντοράντο επενδύσεων τα επόμενα χρόνια κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα σε καμία περίπτωση. Η εμπιστοσύνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ένταξη στο QE θα μπορούσε να δώσει σε πρώτη φάση μία σημαντική ώθηση. Κι αυτό όχι τόσο λόγω κεφαλαίων, αλλά όσο πραγματικής εμπιστοσύνης από πλευράς θεσμών και κυρίως ΕΚΤ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Όλα αυτά για να επιστρέψουμε και πάλι στο 2014 έχοντας χάσει φυσικά τον τραπεζικό κλάδο από τα χέρια μας και παράλληλα πολύτιμο χρόνο. Τεχνικά, οι 634 μονάδες είναι το κοντινό σημαντικό μας επίπεδο που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο κύριο και υψηλό έτους στο 659, όπου διάσπαση θα πείσει μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κόσμου πλέον ότι μεσοπρόθεσμα έχουμε αλλάξει ρότα.

Ήδη αρκετοί τίτλοι έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, ενώ σημαντικά πακέτα τόσο στην ΜΟΗ όσο και στον ΤΙΤΑΝΑ δείχνει πως κάτι αλλάζει την Σοφοκλέους θυμίζοντας άλλες εποχές. Ο τζίρος φαίνεται να σταθεροποιείται πάνω από τα 50 εκατομμύρια γεγονός πολύ θετικό ενώ αν συνεχίζουμε να βλέπουμε πακέτα μεγάλα θα ακολουθήσει σίγουρα και μπαράζ αναβαθμίσεων τόσο σε τίτλους αλλά και στην οικονομία.

Greek Market WEEKLY Overview(1)

Ας ελπίσουμε ότι έστω το 2016 είναι η απαρχή ενός νέου ξεκινήματος για την Ελληνική αγορά. Στο μηνιαίο γράφημα του ΓΔ φαίνεται πως ο ουσιαστικός πάτος ήταν το 2012, μιας και η διαφορά είναι η πτώχευση του τραπεζικού κλάδου που επηρέασε σημαντικά τον δείκτη.

Ο ΜΥΤΙΛ φαίνεται να είναι ο νικητής των αποδόσεων για το έτος μιας και ήδη βρίσκεται με 62% απόδοση ενώ στους μεγάλους ηττημένους βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος.

Όλα δείχνουν ότι και η ΔΕΗ κάνει σοβαρή προσπάθεια (ειδικά μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής) να ξεφύγει από το τέλμα θυμίζοντας πως το μεγάλο make or break επίπεδο είναι αυτό του 337.

Ενδιαφέρον και το γράφημα του ΟΤΕ θυμίζοντας πως μπροστά έχει το πακέτο της DT δείχνοντας ότι μπορεί και πάλι να θελήσει να δει διψήφιο νούμερο. Του λείπουν κλεισίματα πάνω από το 9, αν θέλει να αποκτήσει επιθετική τάση με το 862 σε κάθε περίπτωση να έχει γίνει σημαντική στήριξη που όσο συντηρείται η επιθετική τάση είναι κραταιά.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως το 2017 που έρχεται μπορεί να είναι χρονιά σημαντικών αποδόσεων που μπορεί να ξαφνιάσουν και τους πιο αισιόδοξους σε περίπτωση που όλα πάμε κατ΄ευχήν.

Για μία ακόμα φορά θυμίζουμε πως πλέον η αγορά δεν φοβάται πολιτικές εξελίξεις κάτι που είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο στο πάζλ.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης