Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Χ.Α.: Που θα πάει, θα γυρίσει (;)…Κι άλλα τινά..

tags :
Χ.Α.: Που θα πάει, θα γυρίσει (;)…Κι άλλα τινά..
ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΑ σχολή χρηματιστών έλεγε το εξής: «Αν είσαι έξω από την Αγορά πάρε τα μισά από αυτά που θες τώρα. Έτσι ότι και να γίνει θα έχει κανείς επιλογές. Αν πάει πάνω θα πουλήσει με κέρδος, αν πάει κάτω θα έχει δυνάμεις να συμπληρώσει την θέση σε καλύτερα επίπεδα»

Η ΓΝΩΡΙΜΗ ΕΠΩΔΟΣ για τις (4) ρημαδιασμένες: Που θα πάει, θα γυρίσει….

  • Ναι, άλλα από πιο σημείο και πότε. Διότι ως γνωστόν τα χρήματα έχουν πεπερασμένο όριο, ο δε χρόνος όχι.
  • Και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ κακός συνδυασμός παραμέτρων σε μια Αγορά σαν και την δική μας.
  • Αλλά και να γυρίσει, τι αλλάζει; Με όλα αυτά που έχουν προηγηθεί…
  • Η ζημιά που προκάλεσαν είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστη…
  • Και όχι σαν σχήμα λόγου, καθότι είναι … ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ…

ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ: Η ΤΕΝΕΡΓ με τιμή στα 2,73 ευρώ  έχει κεφαλαιοποίηση 298,43 εκατ. ευρώ. Ως γνωστόν, ο μεγαλομέτοχος της ΤΕΝΕΡΓΑ είναι η ΓΕΚ με ποσοστό περίπου 40%. Στα 2,0900 ευρώ η ΓΕΚ όλη κοστίζει 216,15 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί (υποθετικά) να αγοράσει το 50,1% της ΓΕΚ ξοδεύοντας  108 εκατ. ευρώ και αμέσως αποκτάει το 40% της ΤΕΝΕΡΓ αξίας 119 εκατ. παίρνοντας όλη την υπόλοιπη ΓΕΚ (Αυτοκινητόδρομους, εργοστάσια φυσικού αερίου, λευκόλιθο, Real Estate) ΔΩΡΟ  =ΤΣΑΜΠΑ….

ΓΙ ΑΥΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ότι υπάρχει ορολογία στα χρηματοοικονομικά που λέγεται arbitrage. Επαναλαμβάνουμε η αποτίμηση αυτή είναι με μηδενική αξία των υπόλοιπων θυγατρικών. Διότι εάν έπρεπε να τις βάλουμε κι αυτές, τότε θα έπρεπε η ΓΕΚ να ήταν στα 3,5 ευρώ μίνιμουμ!

Image result for σκιτσα με νοημα


ΤΡΑΠΕΖΑ Πειραιώς: Πριν το τέλος του 2016 θα ολοκληρωθεί η πώληση του 26% της Πειραιώς Κύπρου. Η τράπεζα θα προχωρήσει σε πώληση μέρους των μετοχών που κατέχει και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή των νέων μετόχων. Σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται αύξηση του Core Tier 1 κατά 15 μονάδες βάσης κυρίως λόγω της μείωσης του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού κατά περίπου 560 εκατ. ευρώ, από τη μη ενοποίηση της Πειραιώς Κύπρου.

Η πορεία της μετοχής της Ελαστρον τα τελευταία 5 έτη. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής της Ελαστρον τα τελευταία 5 έτη. (Πηγή: ft.com)


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Μετά από ένα σχετικά στείρο πρώτο εξάμηνο οι επιχειρηματικές συμφωνίες ξαναμπαίνουν στο κάδρο με σημείο αναφοράς τις αποκρατικοποιήσεις και τις πωλήσεις συμμετοχών ή παγίων από τις τράπεζες.

  • Η επιτάχυνση που παρατηρείται είναι εντυπωσιακή καθώς από τον Ιούλιο και μετά υπάρχει διαρκής ροή νέων είτε σε ώριμα πλάνα αποκρατικοποίησης είτε σε πωλήσεις που έχουν σαν στόχο την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
  • Οι επιχειρηματικές συμφωνίες το 2016 είναι περισσότερο «παιδιά της ανάγκης» ωστόσο αποτελούν οδηγό για τις αποτιμήσεις και μάλιστα στην χειροπιαστή μορφή τους αφού όλες εκφράζονται με μετρητά τα οποία όσο να ‘ναι δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
  • Πολλές από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν ήταν σε προχωρημένο στάδιο ή είχαν φθάσει στο ημερολογιακό όριο που είχε τεθεί ως καταληκτικό για την επίτευξη τους.
  • Όπως και να έχει για τις εισηγμένες εταιρίες προέκυψαν μερικές πολλές ενδιαφέρουσες αναγνώσεις.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ(1): Στις τραπεζικές θυγατρικές τους οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα περίπου 26 δις ευρώ σε χορηγήσεις που θα μπορούσαν εκτός από την βελτίωση της ρευστότητας να απελευθερώσουν έως και 3 δις ευρώ σε κεφάλαια από τους δείκτες φερεγγυότητας. Η κατάσταση ωστόσο στην Ευρώπη φαίνεται ότι δυσκολεύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες πιθανόν να κληθούν να ρευστοποιήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στα Βαλκάνια κρατώντας τα τιμήματα χαμηλά.

ΤΙΤΑΝ: Πως εξελίσσεται διαχρονικά ο δανεισμός του ομίλου (σε χιλ. ευρώ)

Μικτός δανεισμός,  Καθαρός δανεισμός

Ενσωματωμένη εικόνα 1

…………………..

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης