Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Χ.Α: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)...

tags :
Χ.Α: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)...
Στην πρώτη προαιρετική ανακοίνωση των τριμήνων μόλις 46 εταιρίες έδωσαν κάποιο στίγμα των οικονομικών τους δεδομένων. Θα ήταν μάλλον παράδοξο το πλήθος αυτό να ήταν μεγαλύτερο καθώς τόσο η οικονομική συγκυρία όσο και η δυνατότητα τιμολόγησης των –όποιων- καλών νέων δεν είναι η ιδανική επενδυτικά για την πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών.

Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι θα πορευτούμε με τους συνήθεις υπόπτους, τις εταιρίες δηλαδή που απαρτίζουν κατά κύριο λόγο τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τις θυγατρικές τους (αναγκαστικά), τις τράπεζες, τις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων και κάποια από τα καλά μεσαία χαρτιά της Αγοράς...


Το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς ανταγωνίζεται ένα αδύναμο τρίμηνο, το πρώτο μιας περιόδου που είχε ωςκύριο χαρακτηριστικό τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και μάλιστα στην πολύ αρχική και «άγρια» μορφή όπου οι ημερήσιες αναλήψεις ήταν  μόλις 60 ευρώ.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της υποχώρησης των πωλήσεων των εταιριών που είχαν αυξημένη έκθεση στην ελληνική οικονομία εταιρίες με ιδιαίτερα ανελαστική συμπεριφορά όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ κατέγραψαν υποχώρηση 25% στα έσοδα τον Ιούλιο του 2015.

Σε αυτό το περιβάλλον όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το εμπόριο και την κατανάλωση και φυσικά οι τράπεζες είδαν μείωση σε τζίρο, αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους και αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή για την χρονιά, που έμμεσα είχε τις προβολές τους στην «διάθεση» εμφάνισης κερδοφορίας.

Οι τράπεζες δημοσίευσαν εξάμηνο και εννεάμηνο σχεδόν την ίδια ημέρα που περιείχε το μεγαλύτερο μέρος των απομειώσεων της άσκησης αντοχής της ΕΚΤ εμφανίζοντας ζημιές ύψους 2,6 δις ευρώ.


Απέναντι σε αυτό το δύσκολο τρίμηνο υπάρχει μια περίοδος με χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης (ELA -38%) για τις τράπεζες που σε συνέχεια των δύο φετινών τριμήνων μετριοπαθούς βελτίωσης αναμένεται να κινηθούν καλύτερα και να εμφανίσουν ένα τυπικό μέγεθος κερδοφορίας στην τελική γραμμή.

Ισχυρότερες θα είναι οι θετικές επιδράσεις από την μείωση ή/και κατάργηση του «ακριβού»πυλώνα ΙΙ, η περίπτωση του Μαρινόπουλουέχει πλέον ενσωματωθεί στα νούμερα του εξαμήνου, καθώς και ένα μέρος από τις εξοικονομήσεις από τις εθελούσιες εξόδους.

Τα προ προβλέψεων αποτελέσματα αναμένεται να είναι ενισχυμένα κατά 8% στα 1,13 δις ευρώ σε σχέση με πέρυσι και οι πιστωτικές προβλέψεις να επανέλθουν στα επίπεδα του α’ τριμήνου κατεβάζοντας μια κερδοφορία προ φόρων 180 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. 


ΟΠΑΠ: Η τιμή στόχος των 8,50 ευρώ ανά μετοχή, που θέτει η Wood, περιλαμβάνει το 50% του υποτιθέμενου – από την Wood – κέρδους από τα VLTs. Σε περίπτωση που το κέρδος αγγίξει το 100% της υπόθεσης τότε η αποτίμηση για τον ΟΠΑΠ διαμορφώνεται στα 9,70 ευρώ ανά μετοχή (19% upside potential). Σε ένα ακόμα πιο επιθετικό σενάριο, τα VLTs θα προσθέσουν στον ΟΠΑΠ 3,30 ευρώ ανά μετοχή, με την τιμή στόχο να διαμορφώνεται στα 10,50 ευρώ (29% upside potential).

ΜΟΝΟΣ του ο ΟΠΑΠ στην χτεσινή συνεδρίαση κατάφερε να σώσει την παρτίδα στα ημερήσια stop των δεικτών. Ο νόμος για τα VLTS επιτέλους προχώρησε μετά από μεγάλο διάστημα. Το 1519 είναι κοντινή στήριξη, θυμίζοντας πως το 1524 είναι στοπ σε ημερήσιο κλείσιμο. Το 1546 και 1556 κοντινές αντιστάσεις με κύρια το 1568.

ΟΛΠ: Περίπου δύο μήνες μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ, ο κινεζικός κολοσσός Cosco κατέθεσε στον ΔΣ του Οργανισμού χρονοδιάγραμμα επενδύσεων για το 2017 το οποίο εγκρίθηκε. Το ύψος των επενδύσεων αυτών θα φθάσει τα 140 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος.


Η ΜΟΗ με τα ΕΛΠΕ έχουν επίσης πολύ καλή συμπεριφορά με το 11,20 και 4,20 αντίστοιχα να είναι αντιστάσεις που σε κλείσιμο μπορεί να κάνουν την διαφορά, αν θέλουν να βοηθήσουν τους δείκτες. Ο ΟΤΕ μπορεί να έκλεισε στο 8 αλλά ακόμα κρατάει την καλή μεγάλη εικόνα. Ο τζίρος ανέβηκε αισθητά, αν και ο μισός ανήκε στον ΟΠΑΠ με το ημερήσιο στοπ πλέον στο 7,70.

ALPHA AΣTIKA AKINHTA: Αποτιμώνται σε 64,7 εκατ. ευρώ στην τιμή των 4,6200 ευρώ με την NAV στα 9,1000 ευρώ ανά μετοχή. Αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει στα βήματα των ΑΣΤΗΡ, ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔ. κλπ… ‘Ενα σίγουρο επενδυτικό bet… Τα χρηµατικά διαθέσιµα του Οµίλου για το Α΄ εξάµηνο του έτους 2016 ανήλθαν σε Ευρώ 66,46 εκατ. Τα χρηµατικά διαθέσιµα είναι επενδεδυµένα σε προθεσµιακές καταθέσεις. Λόγω της αυτάρκειας των διαθεσίµων του Οµίλου δεν υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις.


Η ΑΡΑΙΓ συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον contrarian στα επίπεδα, με το σχετικό στοπ. Με το 6,13 να είναι αυτό που μας δίνει αγοραστικό σήμα. Η ΔΕΗ απογοήτευσε με την κίνηση, μιας και μας έδωσε έξοδο με το stop στο 3,10 πλέον.

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ: Ερώτηση προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, με την οποία ζητά να μάθει αν ο υπουργός Οικονομικών ή συγγενικά του πρόσωπα επέστρεψαν τα χρήματα που έχουν στο εξωτερικό σε ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Παναγούλης έθεσε αυτό το ερώτημα, λόγω των Κεφαλαιακών περιορισμών, για την άρση των οποίων ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει: «προκειμένου να προχωρήσει η άρση των capital controls, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες τα χρήματα που βρίσκονται «στις τσέπες τους».

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Βρίσκεται σε πλαγιοκαθοδική κίνηση και αν χαθεί η στήριξη στα 1,1600 ευρώ, η αμέσως επόμενη και ισχυρότερη, εντοπίζεται στα 1,0900 ευρώ. Αποτιμάται στα 211 εκατ., με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 218 εκατ. ευρώ… Πολύ κοντά τους δύο… ξεχωριστές από τον κλάδο εταιρείες ΠΛΑΚΡ και ΦΡΛΚ (στα 199,2 και 195,5 εκατ. ευρώ)…

ΠΠΑΚ – PAPERPACK: Υψηλά σχεδόν (11) ετών για τον τίτλο (έχει κάνει split στη μετοχή του (με 2ν για κάθε 1 παλαιά) που έχει κι άλλα περιθώρια λόγω αποτίμησης (κάτω των 6 εκατ.). Στο +52,7% εφέτος και στο +127% η ανοδική διαφυγή του από το χαμηλό του το 2015…

JUMBO: Αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,3600 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου από τα κέρδη της κλειόμενης χρήσης 2015/2016. Ως γνωστόν η πρόταση της διοίκησης ήταν για διανομή μερίσματος 0,27 ευρώ. Το μέρισμα, μετά την παρακράτηση φόρου 10% ανέρχεται σε 0,3240 ευρώ και ημερομηνία αποκοπής η 04.11.2016 (απόδοση 2,5%)…

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η ανακοίνωση των Οικονομικών Αποτελεσμάτων Εννεαμήνου 2016 του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης