Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 35 ΤΡΙΣ ΚΥΤΤΑΡΩΝ!!

tags :
ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 35 ΤΡΙΣ ΚΥΤΤΑΡΩΝ!!

Τον «Ατλαντα των Ανθρωπίνων Κυττάρων» φιλοδοξούν να σχεδιάσουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο με στόχο να αποκωδικοποιήσουν τα είδη και τις ιδιότητες καθενός από τα 35 τρισεκατομμύρια κύτταρα από τα οποία αποτελείται κατά εκτίμηση το ανθρώπινο σώμα. Εάν το πετύχουν, θα υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση στη βιοϊατρική και στη φαρμακευτική έρευνα.

Το πρώτο βήμα για τη χαρτογράφηση των κυττάρων σε όλους τους ιστούς και σε όλα τα ανθρώπινα όργανα έγινε την περασμένη Παρασκευή


Το πρώτο βήμα για τη χαρτογράφηση των κυττάρων σε όλους τους ιστούς και σε όλα τα ανθρώπινα όργανα έγινε την περασμένη Παρασκευή<br /><br />
Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο το οποίο και θυμίζει το Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος που «διάβασε» το DNA του ανθρώπου και το οποίο όταν ολοκληρωθεί -αναμένεται να απαιτηθεί τουλάχιστον μία δεκαετία- θα έχει δημιουργήσει έναν «χάρτη αναφοράς» του ανθρωπίνου σώματος. Το πρώτο βήμα για τη χαρτογράφηση των κυττάρων σε όλους τους ιστούς και σε όλα τα ανθρώπινα όργανα έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία των Ινστιτούτων Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, καθώς και του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Trust, ενώ η Πρωτοβουλία Τσαν – Ζούκερμπεργκ, που έχουν ιδρύσει ο επικεφαλής του Facebook και η σύζυγός του, έχει κάνει γνωστό ότι θα στηρίξει χρηματοδοτικά το εγχείρημα.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη συσταθεί το Biohub της Πρωτοβουλίας, το οποίο έχει στη διάθεσή του 600 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 10 χρόνια, ώστε μεγάλα πανεπιστήμια και ιδρύματα να συνεργαστούν για να φτιάξουν τον άτλαντα των ανθρωπίνων κυττάρων και να αναπτυχθούν τεχνολογίες προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξέταση σε επίπεδο κυττάρου.

Αποφασίσθηκε ότι ο άτλας θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος στους επιστήμονες και γιατρούς όλου του κόσμου, βοηθώντας τους έτσι να δώσουν πιο αποτελεσματικά τη μάχη κατά των διαφόρων ασθενειών, διευκολύνοντας τόσο καλύτερες διαγνώσεις όσο και θεραπείες.

«Το να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, είναι μέρος της ανθρώπινης προσπάθειας», εξηγεί ο Αβίβ Ρετζέβ, βιολόγος του Ινστιτούτου Broad του MIT. «Θέλουμε να ξέρουμε από τι είμαστε φτιαγμένοι. Αυτή η γνώση όμως θα έχει μεγάλη επίδραση στην επιστημονική κατανόηση και επομένως και στην ικανότητά μας να διαγνώσουμε, παρακολουθήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια».

Σε πρώτη φάση, θα γίνουν ορισμένα πιλοτικά ερευνητικά προγράμματα και θα συνταχθεί μια «Λευκή Βίβλος» για τα επόμενα βήματα. Οι συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία γεννούν την αισιοδοξία ότι πλέον ένας τέτοιος κυτταρικός άτλας είναι εφικτός.

Η Πρωτοβουλία Τσαν – Ζούκερμπεργκ ξεκίνησε όταν το ζευγάρι διαπίστωσε ότι οι ερευνητές δεν μοιράζονται εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για άλλους σκοπούς κι άρα δεν συνεργάζονται επαρκώς κι όπως εξήγησε σε συνέντευξή του ο «κύριος Facebook», «πολυάριθμοι επιστήμονες και μηχανικοί πρέπει να εργάζονται μαζί για μακρό χρονικό διάστημα, και αυτό είναι κάτι που δεν καλύπτει η επένδυση πολλών ερευνητικών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων». Και σκοπός της πρωτοβουλίας τους θα είναι να συστήσουν «δίκτυα προκλήσεων», προκαλώντας ερευνητές από διαφορετικά ινστιτούτα να τις αναλάβουν.

Χρυσούλα Κατσαρού ETHNOS.GR

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης