Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Άλλος ένα μήνας αναμονής για το ελληνικό χρηματιστήριο

tags :
Άλλος ένα μήνας αναμονής για το ελληνικό χρηματιστήριο

Παρά τις αναταράξεις που παρατηρήθηκαν στις ξένες Αγορές η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από σταθεροποιητικές κινήσεις και πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη.

Η διαγραμματική εικόνα δεν άλλαξε ουσιωδώς ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε κάποια βελτίωση με την βοήθεια και των αναδιαρθρώσεων που έλαβαν χώρα στο τέλος της εβδομάδας.

Πέρα από την… αναμενόμενη στάση αναμονής των επενδυτών κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση υπήρξαν σε δεύτερο επίπεδο νέα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον «συμπαθητικά».

Αφ ενός τα αποτελέσματα εξαμήνου του Folli – Follie έδειξαν ισχυρή δυναμική σε μια περίοδο που τα εταιρικά κέρδη επηρεάζονται αρνητικά από πολλούς παράγοντες (φορολογία, μειωμένη ζήτηση, ανταγωνισμός, έλλειψη ρευστότητας κλπ) αφυπνίζοντας το θεσμικό κομμάτι της αγοράς αφετέρου οι ομολογιακές εκδόσεις δείχνουν προοδευτικά να προσελκύουν ενδιαφέρον. Τόσο η αναχρηματοδότηση του ομολόγου της Intralot όσο και η επικείμενη έκδοση στο τέλος Σεπτεμβρίου της Housemarket (100% θυγατρική της Fourlis) δημιούργησαν κινητικότητα καθώς οι αποδόσεις των εκδόσεων υπερβαίνουν σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων αλλά και τις αποδόσεις των κρατικών εντόκων γραμματίων.

Για την Αγορά του Χρηματιστηρίου η βραχυπρόθεσμη συνέχεια δεν φαίνεται να αλλάζει σε κάτι. Οι επενδυτικές ροές είναι επί του παρόντος συνδεδεμένες με την πορεία της διαπραγμάτευσης αφού πολλά προαπαιτούμενα αφορούν εισηγμένες μετοχές έμμεσα ή άμεσα: Αγορά Ενέργειας, Σύμβαση πώλησης του Ελληνικού, Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, μεταφορά του 5%του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι στην λίστα των εκκρεμοτήτων που έως το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να έχουν υλοποιηθεί. Την ίδια στιγμή οι ξένες αγορές βρίσκονται σε διορθωτική πορεία χωρίς όμως να έχουν χαλάσει την μακροπρόθεσμα ανοδική εικόνα. Αναγκαστικά επομένως και υπό την απουσία άλλων ειδικών νέων οι επενδυτές  παραμένουν σε ρόλο παρατηρητή κινούμενοι αμιγώς επιλεκτικά.

Τα τεχνικά δεδομένα δεν άλλαξαν ουσιαστικά αφού ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός συσσώρευσης κατευθυνόμενος προς το κάτω μέρος του εύρους διακύμανσης που έχει διαμορφωθεί από τις 11 Ιουλίου. Σημείο αναφοράς για ισχυρότερες ενδείξεις τάσης είναι οι 540 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα αυξήσει τις πιθανότητες καθοδικής διαφυγής.

'Οσο ο Γενικός Δείκτης κινείται  εντός της δίμηνης συσσώρευσης οι πιθανότητες για την κατεύθυνση του είναι μοιρασμένες καθώς οι κινητοί μέσοι όροι πλέον έχουν συγκλίνει πολύ οριακά πάνω στο Γενικό Δείκτη δίνοντας συνεχή σήματα που αναιρούνται σχεδόν μέρα με την ημέρα. Οι ταλαντωτές είναι σε ουδέτερες ζώνες τιμών χωρίς να δίνουν κάποια ένδειξη υπερβολής ακόμα και σε ωριαία διαγράμματα. Η φάση της «γραμμής» που διέρχεται η αγορά συνοδεύεται από πολύ περιορισμένους τζίρους το οποίο είναι ένα ακόμα στοιχείο της αναποφασιστικότητας που επικρατεί στα τρέχοντα επίπεδα.

Η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη 21η Σεπτεμβρίου δεσπόζει στο οικονομικό προσκήνιο. Μια ημέρα πριν και μια ημέρα μετά θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το 11ο ετήσιο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Κατά τα λοιπά στις την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η Aegean θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου ενώ την ίδια ημέρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Τέλος την Παρασκευή 23/9, θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου η Πανγαία.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης