Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Οι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν: Σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της ΜΙΔΑΣ

tags :
Οι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν: Σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της ΜΙΔΑΣ

Στρατής Πολυχρονέας

Στο τελευταίο σήριαλ διαπραγμάτευσης μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης εδράζεται, μεταξύ άλλων, η στασιμότητα που παρατηρείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι Ξένοι επενδυτές εμφανίζονται σαφώς “κουρασμένοι” από τις επαναλήψεις της ίδιας σειράς…

Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος μεταφράζεται σε έλλειψη δυναμικής προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να εξέλθει εκ του εύρους των 38,12 μονάδων στο οποίο περισσότερο ταλανίζεται παρά κινείται, τους τελευταίους δύο μήνες.

Το προηγούμενο, άλλωστε, πιστοποιείται από τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα (στα €31,5 εκατ., μέχρι στιγμής, το Σεπτέμβριο έναντι €38,5 εκατ. τον Αύγουστο), η οποία αναμένεται να ενισχυθεί το δεύτερο 15ήμερο του μήνα, απόρροια των εσωτερικών και διεθνών εξελίξεων.

Ωστόσο δε μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι η στασιμότητα αφορά και την εταιρική Αγορά ομολόγων, καθώς οι Επιχειρήσεις, μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων (τελευταία αυτής της Intralot, που ανακοινώθηκε σήμερα), προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, προκειμένου αφενός να επιτύχουν χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους στην ελεύθερη Αγορά και από την άλλη να αντιπαρέλθουν τις δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης στην εγχώρια Αγορά (η πιστωτική επέκταση ανήλθε στο -1,7% τον Ιούλιο).

polixroneas

Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιείται εκ μέρους τους ένας αγώνας δρόμου με το χρόνο, καθώς το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που συντηρούν οι Κεντρικές Τράπεζες έχει οδηγήσει σε σημαντικές στρεβλώσεις στην Αγορά, οι οποίες θα αποκατασταθούν αργά, ή γρήγορα.

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα μνεία χρήζει η Σύνοδος του “Ευρωπαϊκού Νότου” στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία σε περίπτωση που μπορέσει να συνεχισθεί και να αποτελέσει μια συνεκτική διαπραγματευτική ομάδα έναντι της “Λίγκας του Βορρά” και δη της Γερμανίας, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες χαλάρωσης του δημοσιονομικού “βρόγχου” της λιτότητας που έχει καθηλώσει τις όποιες αναπτυξιακές δυναμικές της Χώρας μας.

Από τεχνικής πλευράς κίνηση του Γενικού Δείκτη κάτω από την περιοχή στήριξης των 551 – 547 μονάδων, θα αυξήσει τις πιθανότητες κίνησης προς τη στήριξη των 517 μονάδων, με το ζητούμενο, στην αντίθετη περίπτωση, να είναι η διάσπαση της περιοχής των 569 – 576 μονάδων και εν συνεχεία η διαφυγή πάνω από την αντίσταση των 585 μονάδων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης