Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

XA: Εμφανής η αδυναμία του να ξεπεράσει τις 580 μονάδες

tags :
XA: Εμφανής η αδυναμία του να ξεπεράσει τις 580 μονάδες
ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αν και ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οι καλοκαιρινές ημέρες παραμένουν στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι ημερήσιες συναλλαγές είναι  από τις χαμηλότερες των δύο τελευταίων δεκαετιών! Με δεδομένη την διατήρηση της τραπεζοκεντρικής φυσιογνωμίας του και της στασιμότητας των εξελίξεων γύρω από τα καυτά θέματα των συστημικών τραπεζών, η συναλλακτική υποτονικότητα δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί: οι διοικήσεις κάποιων τραπεζών και του ΤΧΣ αλλά και τα μέλη των Δ.Σ. δεν έχουν ακόμη οριστεί.

Οι εξελίξεις περί τα κόκκινα δάνεια δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί. Παράλληλα, η ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων επιδέχεται διπλή ανάγνωση: θετική αξιολόγηση λόγω της οριακής έστω κερδοφορίας και σταθεροποίησης των NPLs στο σύνολο των δανείων. Αλλά και σκεπτικισμό αφού η συνέχιση της αναβλητικότητας στη λήψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ύφεσης, θα οξύνουν νομοτελειακά το πρόβλημα σε επόμενο χρόνο.

Έτσι, η ανακοίνωση των νέων τιμών στόχων από την Bank Of America για τις συστημικές τράπεζες με discount από 11% (περίπτωση Alpha Bank) μέχρι 49,7% (περίπτωση Εθνικής)  σε σχέση με τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ενόψει των συντηρούμενων χαμηλών ταχυτήτων στις κυβερνητικές δράσεις και της συνακόλουθης διοικητικής εσωστρέφειας των τραπεζών. Παράλληλα, ο χαμηλός βαθμός εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων για την υποδόση μεταθέτει χρονικά την εκταμίευσή της, στο βαθμό που η έκθεση των θεσμών μετά την 12η Σεπτεμβρίου έχει θετική εισήγηση.

tzanas_dhmhtris180-01_56902_13i4b3_b

Τα παραπάνω οδηγούν το απαξιωμένο συναλλακτικά χρηματιστήριο σε διακυμάνσεις με εμφανή την αδυναμία του να ξεπεράσει τις 580 μονάδες και με την εναλλαγή στην υποβοήθηση από τις μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές  για να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Η συντήρηση ενός τέτοιου σκηνικού δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί με την εμφανή διάθεση πλαγιοκαθοδικής κίνησης στο βαθμό που οι εξελίξεις στα διάφορα πεδία (μακροοικονομικές εξελίξεις-τραπεζικές εξελίξεις, διαρθρωτικές αλλαγές με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις) δεν αλλάξουν τα δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ μετέθεσαν πρακτικά για το Δεκέμβριο το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών παρεμβατικών επιτοκίων. Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία ωστόσο, το ενδεχόμενο για μία νέα ποσοτική χαλάρωση παραμένει  ανοικτό όπως άφησε να εννοηθεί ο Ιάπωνας Κεντρικός Τραπεζίτης Κουρόντα , ενώ ο Μάριο Ντράγκι θα αναφερθεί την Πέμπτη επί του θέματος. Παράλληλα, το G20 διαμήνυσε ότι συμφώνησε στη διενέργεια περισσότερης προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροαποφυγής. Οψόμεθα αν όντως το εννοούν, ιδιαίτερα μετά το πρόστιμο-μαμούθ της Ε.Ε. προς την Apple…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης