Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – τι επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας…

tags :
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – τι επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας…

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – τι επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας…


  • Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Οι ανακοινώσεις για τα ποσά που θα απαιτηθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η φερεγγυότητα των συστημικών Τραπεζών, έτυχε θετικής ψήφου εμπιστοσύνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας που ωστόσο δεν είχε συνέχεια” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αυτό σχετίζεται με τα δομικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τα οποία έχουν οδηγήσει σε χαμηλές συναλλαγές, υψηλή μεταβλητότητα και έντονη βραχυθεσμοπάθεια από τους συμμετέχοντες.
Όμως, μια ψυχραιμότερη ανάλυση της διαδικασίας που θα ακολουθήσει μετά τις 6/11 (ημερομηνία υποβολής των σχεδίων κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών προς την Εποπτική Αρχή), οδηγεί στις παρακάτω διαπιστώσεις σε σχέση με την επιτυχή ολοκλήρωση των ΑΜΚ που προϋποθέτει την επαρκή συμμετοχή των Ιδιωτών (4,4 δισ ευρώ τουλάχιστον, ή 30,55% της συνολικής αύξησης):
Ο πολιτικός κίνδυνος, αν και μειωμένος, εξακολουθεί να είναι υπαρκτός με τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων περί το 8%, αφού η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από τους Πιστωτές, παράγων που αποθαρρύνει την ευρύτερη συμμετοχή επενδυτών εξωτερικού, πέραν εκείνων που συμμετείχαν το 2013 και 2014 και καταγράφουν ήδη τεράστιες απώλειες.
Ο ποσοτικός προσδιορισμός του ύψους των NPLs (“κόκκινα” δάνεια) στα 107 δισ, σε συνέχεια των “τεστ κοπώσεως”, απαιτεί να υπάρξει συγκεκριμένο και πειστικό σχέδιο διαχείρισης τους, ώστε αυτή τη φορά να αποφευχθεί η περαιτέρω μεγέθυνσή τους και η συνακόλουθη νέα συρρίκνωση του ενεργητικού των Τραπεζών.
Το σχέδιο αυτό, με τη δημιουργία μιας μεγάλης “badbank”, ενδεχομένως, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αν και οι προτάσεις της BlackRock υποβλήθηκαν στην Εποπτική Αρχή.
Ενόψει των παραπάνω, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης με τρόπο που θα μεταφέρει θετικά μηνύματα στην Αγορά, με τη συμμετοχή δηλαδή Ιδιωτών πάνω από το 30,55%, δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Θα συντελεστεί ωστόσο αφού την εγγυάται η κεφαλαιακή επάρκεια του ΤΧΣ. Ενόψει δε της επίτευξης του στόχου και για λόγους ισονομίας, είναι αναγκαίο να επιτραπεί η συμμετοχή εγχώριων επενδυτών που λόγω εφαρμογής των capital controls δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμά τους στις Ελληνικές Τράπεζες. Αναλαμβάνοντας βεβαίως και το σχετικό επενδυτικό κίνδυνο του εγχειρήματος, αλλά αποφεύγοντας μερικώς τουλάχιστον το δραματικό σε βάρος τους dilution από τη μη συμμετοχή τους.
Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, ανακεφαλαιοποιημένο μέχρι το τέλος του έτους, θα επιδιώξει να ανακτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών ώστε σε επόμενη φάση (απροσδιόριστη επί του παρόντος), να απαλλαγεί από τα capital controls και να συμβάλει στην επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Μέχρι τότε, ο πήχης των προσδοκιών θα παραμένει χαμηλός για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που θα συνεχίσει να κινείται με έντονο volatility στην περιοχή των 700 μονάδων.
“Πολλώ δε μάλλον, που το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτείται από ‘γκρίζες ζώνες’ που δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία για την Παγκόσμια Οικονομία, με αποτέλεσμα ο μεν Μάριο Ντράγκι να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ μετά το Δεκέμβριο και την Federal Reserve να υπαινίσσεται την μάλλον συγκρατημένη αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων τον ίδιο μήνα” αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης