Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Το κλειδί είναι, τι θα συμβεί με τα τραπεζικά ομόλογα…

tags :
Το κλειδί είναι, τι θα συμβεί με τα τραπεζικά ομόλογα…

Το κλειδί είναι, τι θα συμβεί με τα τραπεζικά ομόλογα…



zaxarakis-150

Daily position longstop 185

  • Greek Market WEEKLY Overview
Η αγορά έδωσε μικρή διόρθωση την εβδομάδα που πέρασε με τον f25 να μην μπορεί να περάσει το πολύ σημαντικό μεσοπρόθεσμο 221 ενώ ο ΓΔ σε μηνιαίο κλείσιμο αντίστοιχα το 715 επίπεδο. Μία διάσπαση του 730 ή το 221 και μόνο μπορεί να δώσει άμεση συνέχιση.
Τα stress tests έβγαλαν τον λογαριασμό κοντά στο 14,5 δις αισθητά καλύτερα από τα αναμενόμενα και πλέον μένει να δούμε τις εξελίξεις σε σχέση με το επερχόμενο book building που θα κρίνει την συνέχεια του κλάδου. Αν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις, τότε θα έχουμε την οχύρωση του κλάδου και λίαν πιθανό την καλυτέρευση της οικονομίας.
Από την άλλη θα έχουμε φτιάξει την βάση στα επίπεδα από θεσμικούς επενδυτές, ένα γεγονός το οποίο ουσιαστικά θα βοηθήσει την αγορά να ανατρέψει την πορεία της μετά από μεγάλο διάστημα.
Αν οι καλύψεις από ιδιώτες είναι και σε μεγαλύτερο βαθμό από την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών τότε μπορεί να δούμε πολύ πιο γρήγορα θετικότερες εξελίξεις στον κλάδο ενώ παράλληλα θα απομακρυνθεί και το σενάριο του κουρέματος καταθέσεων.
Το κλειδί είναι τι θα συμβεί με τα τραπεζικά ομόλογα, αφού τυχόν ανταλλαγή με μετοχές ουσιαστικά καλύπτει σημαντικό μέρος των ΑΜΚ. Το αν θα συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι δεν έχει ξεκαθαριστεί, μιας και πρέπει να δοθεί άδεια από την ΕΚΤ για να μπορέσουν να συμμετάσχουν μέσω των καταθέσεων οι παλαιοί μέτοχοι.
Αν αυτό δεν συμβεί θα έχουμε χωρίς προηγούμενο τεράστιο dilution και άνιση μεταχείριση ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. Μπροστά μας έχουμε και την αξιολόγηση που ουσιαστικά είναι αναγκαία παράλληλα με την ανακεφαλαίωση του κλάδου, με την κυβέρνηση να έχει σημαντικές δυσκολίες ειδικά με τα ισοδύναμα που έχει υποσχεθεί.
Αν τώρα αποφασίσει να μειώσει κρατικές δαπάνες αντί να βάλει νέους φόρους θα ήταν μεγάλη έκπληξη για την αγορά. Τεχνικά παραμένουμε Long σε ημερήσιο γράφημα παρόλα αυτά δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να σπάσουμε το μεσοπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης στην παρούσα κάτι που αν συμβεί και μόνο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πολύ υψηλότερους στόχους.
Εν κατακλείδι είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς μιας και οι αντοχές της όλο αυτό το διάστημα ήταν σημαντικές.
Αν τώρα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της ανακεφαλαίωσης έχοντας καταφέρει παράλληλα να έχει απομακρυνθεί σημαντικά τόσο το country risk όσο και το πολιτικό ρίσκο, τότε έχουμε όλες τις πιθανότητες να ξεκινήσουμε μία ανοδική πορεία μετά από 1 ½ χρόνο.
Τεχνικά υπενθυμίζουμε ότι θα θέλαμε επιβεβαιωμένα την κατοχύρωση της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης μας που πλέον είναι πολύ κοντά και θα δώσει το έναυσμα για ένα μεσοπρόθεσμο ανοδικό κύκλο.
Ηλίας Ζαχαράκης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης