Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Το οπισθόφυλλο στο "Χ" του Σαββατοκύριακου...

tags :
Το οπισθόφυλλο στο
Η δυσπιστία και η νευρικότητα ήταν έκδηλη σε μια ακόμη συνεδρίαση καθώς οι πιέσεις στον FTSE 25 αλλά και στη Eurobank άλλαξαν την αρχικά θετική ψυχολογία, οδηγώντας σε αρνητικά πρόσημα δείκτες και μετοχές, αν και υπήρξαν ήπιες κινήσεις περιορισμού των απωλειών. Η αγορά προέρχονταν από το προχθεσινό ράλι με αιχμή τις τράπεζες, οπότε ήταν εύλογες κάποιες κινήσεις αποφόρτισης και κατοχύρωσης, ενώ για την υπέρβαση των 700 μονάδων ασφαλώς και χρειάζεται ενίσχυση του τζίρου. 

---------------------------


ΣΧΟΛΙΟ-ΤΑΜΠΛΟ: Πάντως, το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, ασφαλώς και προβληματίζει...


 
Από τα stress tests τα νέα είναι θετικά, οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα καλύψουν οι ιδιώτες επενδυτές θεωρούνται διαχειρίσιμες, ωστόσο στον FTSE 25 υπάρχει κόπωση και πτώση... αναμένεται μετακίνηση κεφαλαίων από τον FTSE 25 στις τράπεζες λόγω των ΑΜΚ. 


 
ΧΘΕΣ είχαμε και τις λήξεις των παραγώγων, οπότε η αγορά επηρεάστηκε και από αυτή την παράμετρο, χωρίς όμως μεγάλες αναταράξεις. Οι επενδυτές ωστόσο δεν πρέπει να παρασυρθούν από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.



Οι τιμές των ΑΜΚ, όπως θα καθοριστούν στα βιβλία προσφορών, θα είναι σε επίπεδα χαμηλότερα από τα τρέχοντα, ενώ θα έχουμε και επιθετικά reverse split.
Προσοχή λοιπόν μην παγιδευτείτε στα κερδοσκοπικά παιχνίδια στις τράπεζες. 



Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο παρά την αρχική άνοδο "κρέμασε" πτωτικά, κλείνοντας μάλιστα στο χαμηλό ημέρας, αναιρώντας τις προχθεσινές τεχνικές... κατακτήσεις! 



Πιο αναλυτικά ο Γενικός Δείκτης έχοντας αλλαξει αρχικά πρόσημο περί τις 10 φορές, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 685,95 μονάδων με απώλειες -1,23%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 699,65 μονάδες (+0,74%) στο ξεκίνημα. 



ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ- ΧΑΡΑΚΙΕΣ: Ο βραχυχρόνιος στόχος στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι η υπέρβαση των 700 μονάδων, όπου καταγράφονται ισχυρότατες αντιστάσεις, όμως το κλείσιμο της Παρασκευής ασφαλώς και προβληματίζει... 


Ο τζίρος σε σχετικά αυξανόμενα επίπεδα, ενώ ο όγκος είναι δυσανάλογα υψηλότερος του τζίρου, δεδομένου ότι οι τράπεζες διακινούν το 90%, ενώ έχουν υπερπληθώρια μετοχών (37 δισ. μετοχές) σε απαξιωμένες τιμές. 

Πιο αναλυτικά η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,43 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 246,7 εκατ. τεμάχια, με τα 223 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες και 18 εκατ. στα warrants.

Τεχνικά, η στάση της ανόδου έγινε στο όριο της ζώνης των 700 μονάδων, ένα αναμενόμενο επίπεδο αντίστασης που θα χρειαστεί κάτι καλύτερο από 30 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για να διασπασθεί. 

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΧΑΡΑΚΙΕΣ[Ι]Από την άλλη πλευρά η τρίτη προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στην εν λόγω περιοχή μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της Αγοράς από τον Αύγουστο, γίνεται με καλύτερες προϋποθέσεις...

Και σύμφωνα με την παράδοση, μια αντίσταση –όπως και μια στήριξη- όσο περισσότερο «χτυπιέται» τόσον αυξάνονται οι πιθανότητες διάσπασης της.

Κατά τα άλλα οι πλάγιες διακυμάνσεις που προηγήθηκαν ήταν ενδεικτικές της άρνησης να πληρωθούν χαμηλότερες τιμές, να διατηρηθούν κάποια επίπεδα εκκίνησης ανέπαφα ώστε η διαγραμματική εικόνα να αποκτήσει και οπτικά περισσότερο ενδιαφέρον. 

Έχοντας λοιπόν μια νέα βάση στις 650 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης έχει πλειοψηφικό ρεύμα πιθανοτήτων να ξεφύγει από την τρίμηνη συσσώρευση τιμών και να δει τις 797 μονάδες.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΧΑΡΑΚΙΕΣ[ΙΙ]Οι ταλαντωτές υποδηλώνουν σημαντικό ανοδικό περιθώριο, ενώ τα σήματα των ΚΜΟ των 30 και 50 ημερών έχουν ενισχυθεί αποκτώντας απόσταση από το σημείο καμπής. 

Όλα τα θετικά μηνύματα της τεχνικής εικόνας συνάδουν και με τα περισσότερα διαγράμματα των μετοχών του FTSE-25 τα οποία είτε διανύουν φάσεις διαφυγής (Διυλιστήρια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζες) είτε βρίσκονται σε σχηματισμούς συσσώρευσης.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Ασφαλώς και αξίζουν αναφοράς οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. Πιο συγκεκριμένα ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι Ελληνικές Τράπεζες πρέπει να λάβουν χρήματα απαραιτήτως έως τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος. 
"Τρεις Ελληνικές Τράπεζες είχαν συνάντηση με ομάδα ομολογιούχων τη Δευτέρα και συζήτησαν το ενδεχόμενο να διενεργηθούν swap των ομολόγων τους", αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος. 
ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Ασφαλώς και οι πολλαπλές προσκρούσεις των βασικών δεικτών του Χ.Α. στις πρώτες ενδυναμωμένες αντιστάσεις, δημιουργούν σημαντικά ερωτηματικά για την συνέχεια...
Παρά το γεγονός ότι η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδωσε "φρέσκα" σήματα αγορών από MACD και από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.
ΓΕΝ.ΔΕΙΚΤΗΣ: Από την άλλη και σε περίπτωση πισωγυρίσματος, καλό θα είναι να μην διασπαστούν καθοδικά οι 675 και σε ακρότητα οι 645 μονάδες, που θεωρείται και ισχυρό "πλατύσκαλο" (650 - 645) για τον Γενικό Δείκτη.
Υπενθυμίζεται πως υπέρβαση του 715 - 725 του Γενικού Δείκτη, αλλάζει την μεσοπρόθεσμη τάση, σε περίπτωση που καταφέρει να κατοχυρωθεί.
FTSE25; Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε τις 207 μονάδες, με τις 204 να έχουν γίνει η πρώτη στήριξη και οι 200 μονάδες η κύριο. Το "stop" για τους "long" παραμένει στις 198 μονάδες.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη, με κέρδη 1,33%. 
Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 12,39%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 835 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ υποχωρεί 16,97% και ο ΔΤΡ κατά 75,51%.
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η επίμονη συσσώρευση λοιπόν έσπασε επιτέλους ανοδικά με αφορμή το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζών.Η βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ άλλαξε πλέον σε ανοδική με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 710 μονάδες και τη στήριξη στις 682 μονάδες.

Ο πρωταγωνιστής της θετικής αλλαγής, ο ΔΤΡ κατάφερε  στη χθεσινή συνεδρίαση να διασπάσει δύο αντιστάσεις (219 και 231 μονάδες) κι έτσι η βραχυπρόθεσμη τάση του γύρισε πλέον και αυτή σε ανοδική! Η επόμενη αντίσταση για τον δείκτη εντοπίζεται στις 259 μονάδες και η στήριξη στις 215 μονάδες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η Alpha Βank και η Eurobank θα είναι οι τράπεζες με τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, αυτό θα πρέπει να θεωρείται οριστικό. 

Με βάση ενδείξεις η ΑΜΚ που αντιστοιχεί στην Alpha Βank μετά από την αφαίρεση της επαναγοράς των ομολογιακών, του DTA της αναβαλλόμενης φορολογίας και των capital plans αντιστοιχεί σε 850 εκατ. με 1,2 δισ. και της Eurobank σε 1,3 δισ. 

To Fairfax θα καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank μέσω μιας νέας κοινοπραξίας διεθνών επενδυτών στην οποία θα συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο Wilbur Ross. 

Στην Alpha Βank τώρα, διεθνείς επενδυτές και το Qatar θα συμμετάσχουν στην νέα ανακεφαλαιοποίηση. 

Οι δύο τράπεζες είναι οριστικό ότι μπορούν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους μέσω των ιδιωτών μετόχων ενώ υπάρχει πιθανότητα – όχι βεβαιότητα αλλά πιθανότητα – να μην χρειαστεί να προβούν σε προσφορές ανταλλαγής στα ομολογιακά τους..

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ [Ι]: Κοινώς να μην χρειαστεί να υποβάλλουν δημόσιες προτάσεις εξέλιξη πολύ ενθαρρυντική. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι ζημίες από το AQR για την Alpha και την Eurobank θα είναι οι χαμηλότερες, όπως είχε και αρχικώς εκτιμηθεί. 

Μάλιστα γίνεται μια προσπάθεια ώστε και οι δύο τράπεζες, να αποκτήσουν δικαίωμα να καλύψουν μέρος και του δυσμενούς σεναρίου... Δηλαδή να καλύψουν και το σκέλος που θεωρητικά θα κάλυπτε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Με βάση ενδείξεις ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες διαπραγματεύσεις για το πώς οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να καλύψουν και μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου...

Και να μην καλυφθεί μονομερώς από το ΤΧΣ με τα μετατρέψιμα ομολογιακά ή με ένα συνδυασμό μετατρέψιμων ομολογιακών και κοινών μετοχών.

Καλό σας Σαββατοκύριακο 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης