Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς

tags :
Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς

Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα από και για τον κόσμο της αγοράς…



ΑΓΟΡΑ – FTSE: Ως γνωστόν υποβαθμιστήκαμε και από τον FTSE. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είμαστε σε μια μόνιμη φάση εκροών. 
Η HSBC σε πρόσφατη ανάλυση της «βλέπει» την είσοδο της χώρας στο κλαμπ των αναδυόμενων αγορών ως μια ευκαιρία νέων εισροών από τα επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν σε αυτή την κατηγορία..
Καθώς εκτιμά ότι οι δυνητικές εισροές με βάση την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ θα προσεγγίσουν τα 132 εκατ. δολάρια. Οι εννέα μετοχές που αποτελούν την βασική λίστα του FTSE για την Ελλάδα είναι: 
AlphabankEurobankFFGroupOTE, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς και Τσιμέντα Τιτάν. Την μερίδα του λέοντος στις εισροές διεκδικούν οι ΟΤΕ (20,9%), ΟΠΑΠ (17,6%) και Τιταν (16,7%). 
Αν και η απόσταση που μας χωρίζει από την ημερομηνία που επίσημα θα ενταχθεί η Ελλάδα στην νέα κατηγορία είναι ακόμα χρονικά μακριά (Μάρτιος 2016) το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτής της κατηγορίας θα επικεντρωθεί σε αυτές τις 9 μετοχές. 
ΜΕΤΚΑ: Το νέο έργο που ανακοίνωσε η εταιρία και αφορά δύο τεχνολογικά συμβόλαια κατασκευής αμυντικών εξοπλισμών (Patriot) είναι μεν σχετικά μικρού προϋπολογισμού (76,3 εκατ. δολάρια)…
Εχει ωστόσο υψηλό περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (περίπου 25%) και θα υλοποιηθεί έως τον Φεβρουάριο του 2018. 
Τα συμβόλαια αμυντικών έργων συνεισφέρουν το 5%-7% της λειτουργικής κερδοφορίας της ΜΕΤΚΑ την τελευταία πενταετία.
Από την άλλη πλευρά η κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε η εταιρία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ δεν πέρασε στον επόμενο γύρο αξιολόγησης. 
ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Η Τουρκία ειναι μια βιομηχανικη χώρα με σύγχρονα εργοστάσια και παραγωγικές μεθόδους. Παράγουν και εξάγουν σχεδόν τα πάντα και έχουν βαριά βιομηχανία. 
Στην Ελλάδα οι επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό είναι απαγορευτικές,το κόστος ενέργειας είναι υπέρογκο,η φορολογία έμμεση και άμεση είναι μεγάλη και το κόστος του ημερομισθίου σε σχέση με τη Τουρκία υπέρογκο.
ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ – Επανάληψη: Το πρώτο μισό του 2015 μπορεί να ήταν ικανοποιητικό ως προς την επίδοση της κερδοφορίας είχε ωστόσο και άλλες αναγνώσεις που αφορούσαν την ευρωστία (ή την δυσκολία) των εισηγμένων εταιριών. 
Γνωρίζοντας το δύσκολο τρίμηνο που ακολουθεί είναι χρήσιμο να εξεταστεί ποιες εταιρίες ήταν επαρκώς προετοιμασμένες για τα δύσκολα, στοιχείο το οποίο δεν φαίνεται τόσο από την κατάσταση των αποτελεσμάτων όσο από την εικόνα του ισολογισμού. 
Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την πρώτη ματιά των βασικών λογαριασμών του ισολογισμού είναι ότι οι εισηγμένες φάνηκαν προνοητικές στο σύνολο τους καθώς από το τέλος του 2014 έως και το εξάμηνο του 2015. 
Αυτό προκύπτει από το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία είναι αυξημένα κατά 3,4% παρά τις διανομές μερισμάτων που πραγματοποιήθηκαν κατά το α’ εξάμηνο. 
Η αύξηση της ρευστότητας προήλθε μερικώς από την αύξηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων (+12,6%) αλλά  από την βελτίωση των λειτουργικών ταμειακών ροών. 
Το σύνολο της χρήσης φαίνεται να έχει επιβαρυνθεί με 2,8% περισσότερα δανειακά κεφάλαια ή 490 εκατ. ευρώ, μέγεθος λογικό για την συγκυρία πιστωτικής επιβράδυνσης του α’ εξαμήνου.  
DeltaSingular: Αν μιλάμε για κάποιον που είναι σίγουρα κερδισμένος από τις εκλογές αυτή είναι ηDeltaSingular, 100% θυγατρική του ομίλου της MIGη οποία διεκπεραιώνει πάντα το πληροφοριακό κομμάτι της μετάδοσης των αποτελεσμάτων.
Ειδικά φέτος η εταιρία με δύο εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα είχε πολύ δουλειά στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων. 
Εξετάσεις πιστοποίησης: Αν είστε επαγγελματίας της αγοράς και δεν έχετε αποκτήσει ακόμα την πιστοποίηση ειδικότητας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι εξετάσεις έρχονται μέσα στον Νοέμβριο. 
Συγκεκριμένα το Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις επαγγελματικής πιστοποίησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα Πιστοποιητικά τύπου (θπ), (α1), (α2), (β1), (β), (γ) και (δ). Όσοι το πάρουν απόφαση καλή επιτυχία. 
ΣΧΟΛΙΟ: “Είναι σπάνιο η εκλογή μιας νέας Κυβέρνησης να φέρνει συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται με τζίρο περιπτέρου, τα πράγματα προδιαγράφονται ιδιαίτερα προβληματικά. 
Παραδοσιακά η εκλογή μιας νέας Κυβέρνησης, φέρνει ευφορία σε κάποιους επενδυτές καθώς κρίνουν ότι τουλάχιστον ο επενδυτικός ορίζοντας επεκτείνεται στα τέσσερα χρόνια. 
Συνήθως αυτό συνοδεύεται με κάποια άνοδο των τιμών και τη δημιουργία σεναρίων για κλάδους της Οικονομίας που θα ‘πριμοδοτηθούν’ από τη νέα Κυβέρνηση και συνεπώς θα αποφέρουν κέρδη. Η απουσία της παραπάνω ψυχολογίας είναι πολύ ανησυχητική”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος (Versal ΑΕΠΕΥ).
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: Και ημερολογιακά βρισκόμαστε πλέον στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Ένα τρίμηνο στο οποίο πρέπει να γίνουν πολλά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημαΑνακεφαλαιοποιήσεις συστημικών Τραπεζών, εφαρμοστικοί νόμοι, πώληση μέρους, ή του συνόλου της Finansbank και μια ιδέα από αποκρατικοποιήσεις (ΑΔΜΗΕ; ΟΛΠ; Ελληνικό;) είναι μόνο κάποια από όλα όσα πρέπει να “τρέξουν” μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.
Από την εφημερίδα το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ του Σαββατοκύριακου



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης