Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Και χρήμα... τζάμπα καίει και... κατευθύνει!

tags :
Και χρήμα... τζάμπα καίει και... κατευθύνει!


Ο τραπεζικός κλάδος έδωσε την κατεύθυνση σε µια κατά τα άλλα άνυδρη εβδοµάδα από πλευράς νέων.


Του Μάνου Χατζηδάκη

Η φηµολογία και τα δηµοσιεύµατα σχετικά µε τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού κλάδου αύξησαν το βαθµό ανασφάλειας των επενδυτών οι οποίοι κινήθηκαν επιθετικότερα ρευστοποιώντας θέσεις ακόµα και σε νέα ιστορικά χαµηλά επίπεδα.

Παρά την µεγάλη υποχώρηση που είχε σηµειωθεί από τις αρχές του έτους ο τραπεζικό κλάδος συνεχίζει να «καίει» χρήµα αναγόµενος ως ο αδύναµος κρίκος της αγοράς.

Οι προσδοκίες πλέον της ανακεφαλαιοποίησης έχουν µετατεθεί στο υψηλό του εύρους των αρχικών εκτιµήσεων υπονοώντας µεγάλες αποµειώσεις στην αξία των υφιστάµενων µετόχων.

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου αποτελεί προαπαιτούµενο για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου µνηµονίου και ως εκ τούτου οι διαδικασίες αναµένεται να επισπευστούν µε την έλευση του Οκτωβρίου.

Πέρα από την εικόνα του τραπεζικού κλάδου η υπόλοιπη αγορά κινήθηκε πιο µετριοπαθώς καθώς οι επενδυτές έδειξαν µεν να επηρεάζονται από τις αναταράξεις των ξένων χρηµατιστηρίων κατοχυρώνοντας µέρος από τα ικανοποιητικά κέρδη που είχαν συσσωρευτεί µετά από τέσσερις ανοδικές εβδοµάδες.

Η Αγορά στο αµέσως κοντινό διάστηµα εκτός από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο θα ακολουθήσει την ροή νέων που σχετίζονται µε την έγκριση της επόµενης δόσης (Eurogroup 5/10) καθώς και µε την σύνταξη του προϋπολογισµού όπου θα αποτυπωθούν µέρος από τα συµφωνηθέντα της 13ης Ιουλίου.

Η έµφαση που θα δοθεί θα αφορά την φορολογία, τις αποκρατικοποιήσεις και το ασφαλιστικό και θα αποτελέσει µια καλή αφορµή για να ξεκολλήσει η αγορά από το επαναλαµβανόµενο µοτίβο φηµών στον τραπεζικό κλάδο.

Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης ήρθε σε επαφή στιγµιαία σε επαφή µε τις 700 µονάδες για να ακολουθήσουν τέσσερις συνεχόµενες πτωτικές συνεδριάσεις που διόρθωσαν την βραχυπρόθεσµα υπεραγορασµένη εικόνα.

Οι συναλλαγές παρουσίασαν αισθητή υποχώρηση καθώς διαδοχικά συρρικνώθηκαν σχεδόν 50% από Πέµπτη σε Πέµπτη στα 24 εκατ. ευρώ µέγεθος που δεν συνιστά θετικό οιωνό για την ανοδική τάση.

Όπως και να έχει έως τις 655 µονάδες υπάρχει ένα περιθώριο ανοχής και συντήρησης της βραχυπρόθεσµης ανοδικής τάσης καθώς εκεί ορίζεται το κοµβικό σηµείο αντιστροφής από τον κινητό µέσο όρο των 30 ηµερών.

Ο MACD παραµένει ακόµα αγορασµένος αν και ο κινητός µέσος του παρουσιάζει σηµεία σύγκλισης που σε µια πτώση της τάξης του 1% από τα τρέχοντα επίπεδα θα ακυρώσει το αγοραστικό σήµα της 28ης Αυγούστου.

Συµπερασµατικά οι χαµηλοί τζίροι δεν φαίνεται να ευνοούν κανένα σενάριο ενδυνάµωσης τάσης.

Η διόρθωση των τεσσάρων ανοδικών εβδοµάδων ήταν µάλλον εντός προγράµµατος από την άλλη πλευρά παρατηρείται µια απροθυµία υπέρβασης κάποιων επιπέδων που θα έδιναν διαφορετικό ενδιαφέρον -έστω και από τεχνικής άποψης- στην Αγορά.

Η απροθυµία αυτή συνδέεται και µε την θετική εικόνα που έχουν οι µισές µετοχές του FTSE-25 σε σύγκριση µε τα επίπεδα τιµών της 26η Ιουνίου, οι οποίες έδωσαν σχεδόν µονοδιάστατα τον τόνο στην προσπάθεια ανάκαµψης της αγοράς.

Χωρίς νέους πρωταγωνιστές το δυνητικό περιθώριο ανόδου θα παραµείνει περιορισµένο και η αγορά θα αναλώνεται σε κινήσεις µέσα στο εύρος 600 -700 µονάδες.

Τελειώνει ο Σεπτέµβριος τελειώνει και το εννεάµηνο. Την Τετάρτη ολοκληρώνεται το τρίτο τρίµηνο της χρονιάς, γεγονός το οποίο θα έχει τις επιδράσεις του και στην Χρηµατιστηριακή αγορά.

Οι τράπεζες φαίνεται ότι θα πάνε για νέα παράταση στην δηµοσίευση των λογιστικών καταστάσεων 6µήνου µε πιθανότερο πέρας της νέας προθεσµίας το τέλος Οκτωβρίου.

Έως την Τετάρτη το απόγευµα αναµένονται οι «χρωστούµενοι» ισολογισµοί χρήσης των Jumbo (∆ευτέρα 28, µετά το κλείσιµο), Νακας, CPI, EBZ, Τεξαπρετ, Ηλεκτρονική Αθηνών, Επίλεκτος, Diversa

Kαι της… Βιοχάλκο που λόγω διαφορετικής έδρας δηµοσιεύει µε ένα µήνα διαφορά από τις άλλες εισηγµένες. Η ερχόµενη Τετάρτη τέλος σηµατοδοτεί και το τέλος της προθεσµίας απαγόρευσης του short selling από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης