Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Οι ειδικοί σχολιάζουν [σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ]

tags :
Οι ειδικοί σχολιάζουν [σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ]

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στην τελική ευθεία πριν από μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να προεξοφλεί το τέλος της αβεβαιότητας, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να ερμηνεύσει ακόμα το εκλογικό αποτέλεσμα" υπογραμμίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

"Αγνόησε" ακόμα και την υποβάθμισή του από τον οίκο FTSE, από "ανεπτυγμένη" σε "προχωρημένη αναπτυσσόμενη" Αγορά (τίθεται σε ισχύ το Μάρτιο), εξαιρουμένου όμως του Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος δεν έχει την "πολυτέλεια" να "απολύει" εν δυνάμει επενδυτές στις επικείμενες αυξήσεις.

Βέβαια κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι αυτό συμβαίνει από ένα μικρό μέρος της Αγοράς που σπεύδει να τοποθετηθεί, προδικάζοντας ίσως ένα θετικό αποτέλεσμα. Όμως αλήθεια ποιο θα ήταν το θετικό αποτέλεσμα για την Αγορά και γενικά για την Οικονομία;

Μα προφανώς μια ισχυρή Κυβέρνηση, με το πλέον έμπειρο επιτελείο, που δεν θα αφήσει στιγμή για χάσιμο. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έπρεπε να έχουν γίνει χθες, όπως και η αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου Ελληνικού χρέους.

Χάσαμε δυστυχώς υπερπολύτιμο χρόνο από την έναρξη της κρίσης και μετά, φτάνοντας πλέον σε μια χρονική περίοδο, όπου ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί σημαντικά (ευτυχώς δεν μας έχει χτυπήσει την πόρτα ακόμα) σε Μέση Ανατολή και Τουρκία και που οι ξένες Αγορές κατέγραψαν ιστορικά υψηλά με "τυπωμένο χρήμα".
Θα προλάβουμε; Καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας;

Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν τους επόμενους μήνες, πρέπει, όμως, να παραμείνουμε αισιόδοξοι και συνάμα υπεύθυνοι για το μέλλον μας.

Επιστρέφοντας στα των Αγορών, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αυριανή απόφαση της FED για τα επιτόκια, με τις εκτιμήσεις να διίστανται μετά από πολλά χρόνια. Καίτοι η επιβράδυνση της Κινεζικής Οικονομίας και η υποτίμηση του γιουάν, μπορεί εμμέσως να "ερίζουν" για τη μη αύξηση του βασικού Αμερικανικού επιτοκίου, από την άλλη όμως μια πιθανή αύξησή του από τη FED θα ενισχύσει την πίστη στην ανοδική πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας, αμβλύνοντας, εν μέρει, τις ανησυχίες για την πορεία των αναδυόμενων Αγορών.

"Εν μέρει και μπορεί ίσως και προσωρινά, γιατί η αποβιομηχανοποίηση των Δυτικών Χωρών και γενικότερα η παγκοσμιοποίηση, έχει αλλάξει τη δομή του Παγκόσμιου ΑΕΠ με ότι αυτό συνεπάγεται" τονίζει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης