Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Οι ειδικοί σχολιάζουν... σήμερα ο Ηλίας Ζαχαράκης - Fast Finance

tags :
Οι ειδικοί σχολιάζουν... σήμερα ο Ηλίας Ζαχαράκης - Fast Finance

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η γενική εικόνα της Αγοράς, εκτός από την πρόσφατη υποβάθμιση, θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την επικείμενη πολιτική αναμέτρηση, με το σενάριο μιας πολιτικής σταθερότητας να δίνει σχετική αισιοδοξία στους επενδυτές, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.

"Εν πάση περιπτώσει και χωρίς να θέλουμε να εμπλακούμε πολιτικά, θεωρούμε ότι αυτήν την στιγμή επαληθεύεται η τρομερή συσχέτιση της Αγοράς με το πολιτικό σύστημα, καθώς πιθανή προεξόφληση θετικής έκβασης ενδέχεται να οδηγήσει σε ράλι, τουλάχιστον βάσει των διαγραμμάτων που έχουν επί το πλείστο στήσει ισχυρά patterns, που χρονικά μπορεί να μας πάει μέχρι τον χειμώνα (με τα απαραίτητα διαλείμματα φυσικά)" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.



Οι δυνατές επιλογές ενός "υγιούς" υποθετικού χαρτοφυλακίου πρέπει να φέρουν την επενδυτική υπογραφή του καθενός όσον αφορά στον συντελεστή ρίσκου. Σημαντική είναι η διάκριση της Αγοράς από τον Τραπεζικό κλάδο. Όμως, πρέπει να αναφερθεί ότι ως επενδυτικές επιλογές είναι εξαιρετικά ασαφείς, όσο προσφιλείς κι αν είναι στο Ελληνικό Κοινό. Κι αυτό γιατί η αποτίμηση και το ενδεχόμενο "dillution" είναι φοβερά δισεπίλυτο σημείο, ενώ και το "beta" τους είναι σε αδιανόητα επίπεδα. Έτσι, η επιλογή τους είναι μεν θεμιτή καθώς μπορεί να επιφέρουν υπό προϋποθέσεις σημαντικές αποδόσεις, και μάλιστα υψηλότερες του Γενικού Δείκτη, αλλά το ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος είναι ιδιαίτερα υψηλό, πρώτον γιατί η διακύμανση είναι υψηλή και η δυνητική ζημιά ιδιαίτερα αισθητή και δεύτερον γιατί θεμελιωδώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο ζυμώσεων και εταιρικές πράξεις, συγχωνεύσεις, ΑΜΚ κλπ, είναι πάντα στο προσκήνιο.

Αναλύοντας το πολιτικό σκηνικό, υπό το πρίσμα καθαρά των χρηματοοικονομικών και των επιπτώσεων που αυτό μπορεί να επιφέρει, αρκεί να αναφερθεί ότι μια Κεντροδεξιά επικράτηση είναι ότι καλύτερο για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης (μπορεί εύκολα να αποδειχτεί αυτό στατιστικά, αν και δεν είναι επί του παρόντος), καθώς πρώτα και κύρια θα έχει εξωστρεφή χαρακτήρα με έμφαση στον γονατισμένο Ιδιωτικό Τομέα, αποφεύγοντας παράλληλα και τις πιο ακραίες λύσεις, όντας εγγύτερα στις επιταγές των Ευρωπαίων Συντηρητικών.

Υπενθυμίζουμε ότι είμαστε στο πλαίσιο αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι που σαφώς είναι το κλειδί στην ανάκαμψη της Οικονομίας, παρέα με τις όποιες μεταρρυθμίσεις (με βασικό στόχο την διάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας), καθώς θα τονωθεί η ρευστότητα, είτε άμεσα μέσω του πρώτου γύρου δαπανών (δάνεια, επιδοτήσεις, κλπ) όσο και των ενδιάμεσων γύρων μέσω περεταίρω αύξησης των επενδύσεων, σε μία αλυσίδα δυναμικής οικονομιών κλίμακος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο φόβος του ότι οι διεθνείς Αγορές είναι ήδη αρκετά υψηλά και μια ενδεχόμενη μεγάλη διόρθωση (με φόντο και την επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την FED) δεν ευσταθεί απόλυτα, καθώς πρώτον η δική μας στρέβλωση οφείλεται σε εσωτερική ανάλυση, κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί στην συσχέτισή μας (ή καλύτερα αποσυσχέτιση) από τα Ξένα Χρηματιστήρια, ενώ δεύτερον, η ίδια αυτή η περίοδος αποσυσχέτισης δεν μπορεί να δικαιολογήσει το ότι εάν οι Ξένοι διορθώνουν εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε μια έστω δυνατή ανοδική κίνηση (βεβαίως μιλώντας για διόρθωση-ρευστοποίηση από τα υπεραγορασμένα τους επίπεδα και όχι πραγματική μακροπρόθεσμη καθοδική τάση, που θα βαρύνει τις όποιες τοποθετήσεις στο ΧΑ).

"Και μην ξεχνάμε ότι το κεφάλαιο κινείται διαρκώς αναζητώντας νέες ευκαιρίες", επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης