Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Οι ειδικοί σχολιάζουν... σήμερα η κα Δήμητρα Βασιλακοπούλου της Attica

tags :
Οι ειδικοί σχολιάζουν... σήμερα η κα Δήμητρα Βασιλακοπούλου της Attica

Από τα όρια της κατάθλιψης που βρισκόταν προ τριμήνου η Ελληνική Κεφαλαιαγορά έφτασε αισίως στα όρια της γραφικότητας, επισημαίνει η Δήμητρα Βασιλακοπούλου.


Η αβεβαιότητα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και η Αγορά στηρίζεται στο ρητό ότι "η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία". Η εικόνα ωστόσο της Αγοράς δεν αντανακλά την ταλαιπωρία των τελευταίων μηνών και σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί ένα ενδεχόμενο Ελληνικό "ατύχημα".

Ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθερά άνω των 700 μονάδων, σε απόσταση ασφαλείας από τα χαμηλά επίπεδα των 471 μονάδων του Ιουνίου 2012, που το σκηνικό παρουσίαζε πολλές ομοιότητες. 

Στο μέτωπο των Κρατικών και Εταιρικών ομολόγων η εικόνα είναι παρόμοια, με την απόδοση του δεκαετούς να ανέρχεται στο 11,4%, σε αξιοπρεπή επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 όταν και άγγιξε το 30%.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση της Χώρας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Όσο και αν η μιζέρια της πτώσης του βιοτικού επιπέδου δεν μας επιτρέπει να αντιληφθούμε, έχουν πραγματοποιηθεί μεταρρυθμίσειςκαι έχουν μπει τα θεμέλια για να λειτουργήσει η Χώρα μας στα πρότυπα του Δυτικού Κόσμου.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μόλις πριν από 14 μήνες η Ελλάδα είχε καταφέρει να αντλήσει μέσω Κρατικών και Εταιρικών εκδόσεων ομολόγων περίπου 20 δισ. 

Τα έντοκα γραμμάτια ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και η ανάπτυξη δεν ήταν ευσεβής πόθος αλλά γεγονός, όπως αποδείχθηκε με τα στοιχεία του ΑΕΠ του δευτέρου εξαμήνου 2014. 

Ακόμα και η ανεργία έδειξε σημάδια βελτίωσης και αλλαγή τάσης. Τέλος από τα διπλά ελλείμματα καταφέραμε να περάσουμε στα διπλά πλεονάσματα (προϋπολογισμού και τρεχουσών συναλλαγών).

Με εντατικοποίηση της προσπάθειας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων η εικόνα που τώρα μας φέρνει σκοτοδίνη μπορεί να αλλάξει άρδην. 

Η "διαπραγμάτευση" των τελευταίων μηνών μπορεί να αποφέρει θετικά στοιχεία, όπως ο περιορισμός των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και μία αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

"Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποφέρουμε από αυτοκτονικές τάσεις και ότι το πολιτικό προσωπικό της Χώρας θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες...

Ετσι ώστε η αναβολή πληρωμής δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αποτελέσει τη μοναδική ομοιότητα που θα μείνει στην ιστορία μεταξύ της Ελλάδας και της Αφρικανικής Ζάμπια" τονίζει η διευθύντρια επενδύσεων της Attica Wealth Management.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης