Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

X.A.: Συνήθως η αγορά για να διορθώσει, πρώτα πείθει...

tags :
X.A.: Συνήθως η αγορά για να διορθώσει, πρώτα πείθει...
H εβδομάδα που πέρασε μας έδωσε μεν μικρά κέρδη της τάξεως του 2% στον ΓΔ πιάνοντας τον στόχο μας στην περιοχή του 855… Αλλά παράλληλα μας έδωσε και διάχυση της ρευστότητας σε “δεύτερους” τίτλους, κάτι που είχαμε να δούμε πολύ μεγάλο διάστημα.

H αγορά έχει μπροστά της από πλευράς γεγονότων μία καυτή εβδομάδα, αφού αύριο έχουμε το EUROGROUP που θα κρίνει και από την άλλη την κίνηση της ΕΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα και την πιθανή αύξηση στα έντοκα που θα δώσουν ανάσα στην Ελληνική κυβέρνηση έως ότου μπορέσουμε να κλείσουμε μία οριστική συμφωνία.
 
Μέχρι σήμερα ή αγορά έχει προεξοφλήσει ότι θα υπάρξει μία ενδιάμεση λύση στο πρόβλημα περιμένοντας και την ανακοίνωση της. Πολύ πιο σημαντικό παρόλα αυτά είναι πως πλέον φαίνεται ξεκάθαρα η στροφή της κυβέρνησης σε σχέση με την διαπραγμάτευση μιας και πείθεται πλέον ότι με τον όποιο τρόπο στο τέλος θα υπάρξει λύση σε σχέση με την χώρα. Η ρήξη φαίνεται να πηγαίνει “περίπατο” όπως έλεγε και η λογική με το μόνο πρόβλημα να είναι ο χρόνος και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος.

Φυσικά μπροστά μας έχουμε σίγουρες αντιδράσεις και προβλήματα πολιτικής περισσότερο φύσης . Ομως το γεγονός πως οι περισσότεροι βουλευτές των άλλων κομμάτων θα στηρίξουν την όποια συμφωνία δίνει στην αγορά την σιγουριά στο ότι η χώρα θα καταφέρει να βρει λύση.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον στο τραπέζι πέφτει το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό που ουσιαστικά είναι και το πραγματικό πρόβλημα στην διαπραγμάτευση αλλά και το πιο σημαντικό θέμα στην οικονομία. Αυτό από μόνο του δείχνει πως οι εξελίξεις θα έρθουν πολύ πιο σύντομα και πιθανόν παράλληλα να έχουμε και πολιτικές εξελίξεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει το εσωτερικό της που είναι και το πιο μεγάλο πρόβλημα.
 
Να θυμίσουμε ότι η αγορά συσσωρεύει εδώ ένα τετράμηνο ανάμεσα στις 700-950 μονάδες και στην παρούσα φάση είναι πολύ κοντά στην περιοχή της πάνω μεριάς του πτωτικού καναλιού που ακολουθεί λίγο κάτω από την ζώνη των 900 μονάδων (885). Ουσιαστικά τα επίπεδα θέλουν την προσοχή τους και δεν χρειάζεται να αναλαμβάνουμε μεγάλα ρίσκα με επιθετικές κινήσεις.

Η περιοχή των 800 μονάδων έχει γίνει κοντινή σημαντική στήριξη ενώ το stop μας στο Long είναι στο 780 που κράτησε την προηγούμενη εβδομάδα. Από αρχές έτους ο ΓΔ κατάφερε και γύρισε σε κέρδη (1,55%) ενώ ο f25 έχει απώλειες (5,08%) , ο τραπεζικός (27,92%) ενώ αντίθετα η μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 15,18%.
 
Ουσιαστικά αν η αγορά καταφέρει να σπάσει το 855 επίπεδο μπορεί να δοκιμάσει τις 885-900 μονάδες ενώ αντίστοιχα οι 820 και 800 είναι τα επίπεδα των στηρίξεων μας στην παρούσα. Μέχρις στιγμής η εν λόγω κίνηση δεν έχει πείσει τους μικροεπενδυτές να μπουν στην αγορά μιας και στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι απογοητευμένοι. Συνήθως η αγορά για να διορθώσει πρώτα πείθει ..

Πολύ σημαντικό είναι πως έχουμε ουσιαστικά διαφοροποίηση από τίτλους όσο ο καιρός περνάει, κάτι που μας δείχνει πως η αγορά έχει δει πολύ σημαντικά χαμηλά επίπεδα.. Από τίτλους την εβδομάδα που πέρασε ξεχώρισε η τράπεζα Πειραιώς που συνέχισε ακάθεκτη το ράλι της δοκιμάζοντας το πολύ σημαντικό 047, η Φρίγο που μετά από μεγάλη συσσώρευση με μεγάλους όγκους έδωσε ανοδική λύση, η ΣΙΔΕ λόγω όμως της υπέρ της ανταλλαγής με τον μητρική Βιοχαλκο και η τράπεζα Αττικής που σε δύο συνεδριάσεις πήρε ότι οι άλλες έκαναν σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Εν κατακλείδι είμαστε αισιόδοξοι για την αγορά προσέχοντας παρόλα αυτά βραχυπρόθεσμα όσο πλησιάζουμε στο επίπεδο των 880 μονάδων.

Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο δίμηνο μιας και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις αλλά και εξελίξεις για την χώρα. Ομως παρόλα αυτά, η αντίδραση για άλλη μία φορά από την ζώνη των 700 μονάδων μας δίνει αρκετές πιθανότητες να έχουμε δει ένα πολύ σημαντικό χαμηλό για τα επόμενα χρόνια.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει φυσικά το μέλλον και μιλάμε πιο πολύ με πιθανότητες, αλλά παρόλα αυτά σε κάθε περίπτωση αυτές δείχνουν να είναι μαζί μας. Κάποιος που είναι εκτός αγοράς μεσοπρόθεσμα δεν χρειάζεται να πάρει άμεσα αποφάσεις μιας και δεν τον ενδιαφέρουν τόσο πολύ οι τιμές αλλά οι πιθανότητες εκείνες που θα του δώσουν μεγαλύτερη σιγουριά ότι έχει ξεκινήσει μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Να πούμε ότι τα επίπεδα του 885-920 είναι αντίστοιχα με εκείνα του 1050-1100 που χάσαμε τον Μάρτιο του 2013 και ορίσαμε την αγορά ως μεσοπρόθεσμα πτωτική.

Να σημειώσουμε  τέλος πως η Ελλάδα είναι χαρακτηριστική περίπτωση οικονομίας που μπορεί να δώσει πολύ σημαντικά κέρδη τα επόμενα χρόνια μιας και συνήθως οι οικονομίες που βγαίνουν από τέτοιες δύσκολες καταστάσεις έχουν ένα μεγάλο ανοδικό ράλι για ένα μεγάλο αν μη τι άλλο διάστημα. Το μόνο πρόβλημα μας είναι ο χρόνος και όχι οι τιμές.. πουπαρατηρούμε και έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα
Καλή εβδομάδα.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

FAST FINANCE SEC.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης