Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Χ.Α.:- Από και για τον κόσμο της αγοράς [πολλά,μικρά και ενδιαφέροντα(;)]…

tags :
Χ.Α.:- Από και για τον κόσμο της αγοράς [πολλά,μικρά και ενδιαφέροντα(;)]…

Η Ελλάδα ποτέ δεν σχεδίαζε να χρεοκοπήσει. Το μεγαλύτερο πειστήριο ήταν η απόφαση με τα αποθεματικά των ταμείων και των δημοσίων φορέων. Το στοιχείο αυτό ήταν ο καταλύτης.
Ήμασταν 99% σίγουροι ότι θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ, αλλά μετά από το θέμα των αποθεματικών η βεβαιότητα έγινε 100%.
Η ισχυρότατη αντίδραση των τελευταίων επτά συνεδριάσεων στο Χ.Α. γύρισε τον Απρίλιο σε θετικά πρόσημα για τους κύριους δείκτες, παρ’ ότι το πρώτο 20ήμερο ήταν έντονα πτωτικό! 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Απρίλιος είχε δύο πρόσωπα, καθώς το πρώτο 20ήμερο ήταν ιδιαίτερα «καταστροφικό» κυρίως για τις τράπεζες που είδαν νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ η αντίδραση των τελευταίων ημερών με φόντο την προεξόφληση συμφωνίας, τακτοποίησε μερικώς την κατάσταση.
Πριν την αντίδραση, ο Γενικός Δείκτης στις 22 Απριλίου κύλησε (ενδοσυνεδριακά) στο χαμηλό των 691,43 μονάδων, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει δει το Χ.Α. από τις 10 Σεπτεμβρίου του 2012, όπερ σημαίνει χαμηλά 31 μηνών ή δυόμισι ετών!
Καταγράφηκε εικόνα πλήρους καταστροφής στις τράπεζες, με ολική σχεδόν εξαΰλωση, οδηγώντας τις περισσότερες μετοχές του κλάδου σε ιστορικά χαμηλά (Πειραιώς – Eurobank) σε ένα σκηνικό πλήρους και πανικόβλητης ισοπέδωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank κατήλθε στα μέσα του μήνα στο ιστορικό χαμηλό των 0,08 ευρώ, ενώ η Πειραιώς στις 21/4 κατήλθε στο ιστορικό χαμηλό των 0,1960 ευρώ.
Όμως, το ντεμαράζ των τελευταίων εφτά συνεδριάσεων – και παρά τη διόρθωση της Τετάρτης – άλλαξε το σκηνικό του μήνα, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη για το Μάιο, με βελτιωμένη και την τεχνική εικόνα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το μήνα Απρίλιο τελικά με άνοδο 6,12%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 6,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 15,78%.
Πρώτη σε απόδοση τραπεζική μετοχή το μήνα Απρίλιο η Eurobank που έκλεισε στο +28,57%, ακολουθούμενη από την Εθνική +13,64%, Alpha Bank +13,09% και Πειραιώς +10,31%.
ΚΜΟΛ: Με επτά τεμάχια που έγιναν συνολικά σε 4 συνεδριάσεις οδήγησαν την τιμή της μετοχής του από τα 1,7200 στα 2,2000 ευρώ και συγκεκριμένα στο διάστημα 19 Μαρτίου – 30 Απριλίου…
ΚΜΟΛ[Ι]: Αν κανείς τώρα διερωτηθεί πως είναι αυτό δυνατόν να συμβεί όταν παρεμβάλλονται συνεδριάσεις σχεδόν 6 εβδομάδων, θα του απαντούσαμε ότι στο σύνολο των [26] έκανε πράξη στις… πέντε εξ αυτών με 1, 1 , 1 και 4 τμχ την κάθε φορά… Στις [21] απλά… εξαφανιζόλ.
“ΜΗ ΒΑΡΑΤΕ”: Βροχή πέφτουν οι προειδοποιήσεις – υποβαθμίσεις για την Ελλάδα από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s, ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών.
Έτσι μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών, η Moody’s υποβάθμισε – μέσα σε ένα 24ωρο – και την αξιολόγηση της Αθήνας, σε Caa2 από Caa1 προηγουμένως, με αρνητικό outlook.
Χ.Α. – ΤΑΜΠΛΟ: Αν διατηρηθεί το καλό κλίμα και βγουν κέρδη στα Μεγάλα και μεσαία χαρτιά, τότε μέρος αυτών θα επενδυθεί στα μικρά και μικρομεσαία… Ασχέτως αν πολλά από αυτά είναι έντονα υποτιμημένα, δεν πρόκειται να σηκώσουν κεφάλι στη παρούσα φάση πλην μερικών εξαιρέσεων…
ΦΟΛΙ: Η αγορά αναμένει ότι ο κύκλος εργασιών, τα EBITDA και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2015-2016 θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 15% και 29% ετησίως αντίστοιχα.
ΦΟΛΙ[Ι]: Αποτιμάται σε 1,8 δισ. ευρώ με πολλαπλασιαστή κερδών 12,9 για το 2014, με p/bv 1,37 και ΔΔΜ στο 0,08[!!!]. Η σχέση ev/ebitda διαμορφώθηκε στο 8,7.
OΤΕ: Στο -11% από την αρχή του έτους [με τον γ.δ. στο -0,40% και τον FTSE25 στο -7,40%] Χαμ – Υψ. 2015: 7,2500 και 9,4700 και με υψηλό 12μήνου στα 12,2600 τον Ιούνιο του 2014.
ΟΤΕ[Ι]: Αποτιμάται σε 3,97 δισ. ευρώ… Πιέσθηκε προς τα 7,0000 ευρώ – όπως εκτιμούσαμε – εκεί έγινε και το σχετικό κτίσιμο θέσης από τους νουνεχείς που προσβλέπουν σε μία καλή απόδοση…
ΕΧΑΕ: Πλήρης ικανοποίηση για την στήλη με την κίνησή της από τα 4,50 ευρώ σχεδόν 30% υψηλότερα στα 5,80 ευρώ σε 5 θετικότατες γι αυτήν συνεδριάσεις στη σειρά…
ΕΛΒΑΛ: Παρά το +16,5% της Πέμπτης… το μόνο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε λαικιστί είναι…”Σιγά τα… λάχανα”…
ΕΥΑΠΣ: Φαρσοκωμωδίας συνέχεια… επειδή – λέει – δεν θα ιδιωτικοποιηθεί… Το ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει επιστροφή κεφαλαίου ενός ευρώ ανά μτχ και να παραμείνει φθηνή στο ταμπλό, δεν τους λέει τίποτα…
ΑΒΑΞ: Πέντε στη σειρά θετικά πρόσημα και από το 0,4500 στο 0,5240 με ήρεμα βήματα. Αποτιμάται σε 40,7 εκατ. ευρώ στο 20% περίπου της Book Value.
ΚΟΡΡΕΣ: Συναλλαγές ενός τεμαχίου την περασμένη Πέμπτη, τριάντα τμχ την προηγούμενη και συνολικά 5,2 χιλ. τμχ στις τελευταίες [8] συνεδριάσεις… Εδώ και πολλές εβδομάδες κινείται στο εύρος των 3,30 με 3,50 ευρώ, χωρίς να παρεκκλίνει…
ΣΙΔΕΝΟΡ: Και εκεί που την είχαν όλοι ξεγραμμένη, νάσου…σκάει η ανακοίνωση και η τιμή της την επομένη στο πλαφόν του +30% και στην αποτίμηση των… 67,5 εκατ. ευρώ. Οπότε και βάσει της τιμής ανταλλαγής τόχει σίγουρο και το επόμενο 30άρι… Μετά, βλέπουμε…
ΣΙΔΕ: Να σημειωθεί, ότι παρά το +30% εξακολουθεί να υστερεί σε κφση εταιριών πολύ υποδεέστερων της δικής της και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό… Κωμικοτραγικές εικόνες και καταστάσεις που πλέον δεν μας κάνουν καμμία εντύπωση στο Χ.Α. Και μπαφιάσαμε και -… ευτυχώς – συνηθίσαμε…
Από την εφημερίδα “ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ”

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης